logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELEKTRONICZNY NOTES - 89c2051 + 24c512 + 3310 + przyciski

Hornet60 18 Gru 2005 23:03 6228 15
REKLAMA
  • #1 2096411
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam
    Chciałem sobie zrobić właśnie coś takiego na atmelku 89c2051 z pamięcią 24c512, wyświetlaczem od noki 3310 i przyciskami... wykorzystałem do tego schemat który znalazłem w sieci tylko że on obsługiwał poprostu sam wyświetlacz a ja dodałem resztę i nie wiem czy dobrze popodłączałem to wszystko (z mikrokontrolerami miałem mało do czynienia). To co jest dorysowane na biało to mój pomysł (oczywiście po 4k oporu do lini sda, csl i przycisków). Celem jest to że po przyciśnięciu jednego z przycisków (góra, dół) procek odczytuje 504bajty z pamięci 24c512 i ładuje je na wyświetlacz. W załączniku dołączam schemat. Więc pytanie: ma prawo bytu coś takiego? To link do oryginalnego artu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=14142
    Załączniki:
    • ELEKTRONICZNY NOTES - 89c2051 + 24c512 + 3310 + przyciski Kopia LCDna'51.GIF (36.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2096468
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Teoretycznie to może być ale jak będziesz ładował dane do wyswietlenia.
    Czyli jak będziesz wpisywał do eepromu?
    Najpierw rozwiąż ten problem.
  • REKLAMA
  • #3 2096604
    Hornet60
    Poziom 18  
    no zawsze można wyprowadzić te 4 kabelki (+, -, sda, scl) i ładować dane z kompa przez jakiś prościutki programatorek mieszczący się we wtyczce, prawda?
  • #4 2097028
    RoBoS
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Hornet60 napisał:
    Witam
    Chciałem sobie zrobić właśnie coś takiego na atmelku 89c2051 z pamięcią 24c512, wyświetlaczem od noki 3310 i przyciskami...
    .....Celem jest to że po przyciśnięciu jednego z przycisków (góra, dół) procesor odczytuje 504bajty z pamięci 24c512 i ładuje je na wyświetlacz.

Schemat jest dobry, jedynie kwarc jest zle podlaczony..
    i ten regulator 3,3V dla LCD mozna by zmienic na cos mniej pradozernego.
    LCD pobiera ok 0.5-0.7mA nawet przy kilku "klatkach" na sekunde.
    AT89c2051 moze byc zasilany od 2,7V.. az kusi zeby uzyc baterie od kom, np. 3310.

Masz zamiar ładowac na wyswietlacz tylko grafike ? czy tekst?
    Jesli tekst wystarczy pobrac tylko 84B (14kolumn * 6 wierszy) z EEPROM a tabela znakow w uP.
    Zreszta grafike rowniez.. kwestia programu.
    Tylko potrzebowalbys cos z 8kB Flashu, zreszta przy tej ilosci pamieci moglbys pokusic sie rowniez
    o klawiaturke i mozliwosc wpisywania recznego..

klawiaturka na przerwaniach - jak najbardziej - uP odczyta i przejdzie dalej do stand-by.
    Klawisze oczywiscie do masy nie plusa :P

Moglbys tez zmienic piny SCL i SDA a RXD i TXD zostawic dla RS232.

Pozdrawiam.
  • #5 2098230
    Hornet60
    Poziom 18  
    No ok wszystko w porządku tylko tak jak pisałem, jestem początkujący w mikrokontrolerach i nie wiem na co można zamienić te linie sda i scl, takie podłączenie znalazłem w pewnym schemacie... jeżeli chodzi o mini klawiaturkę z 5 przyciskami to jestem za (1x góra, 10x góra, spis, 1x dół, 10x dół)... rs też by się przydał do programowania... Przeznaczeniem miało być wyświetlanie samego tekstu. Jeżeli ktośby mógł podpowiedzieć jak to połączyć wszystko to byłbym wdzięczny... ja podszkole się w baskomie i wykminie jakieś oprogramowanie...
    PS
    W sumie to robie coś takiego przy okazji na maturkę dla młodszego kuzyna, a później jako notes się przyda :D
  • REKLAMA
  • #6 2098965
    RoBoS
    Poziom 15  
    Masz tu taki przykladowy schemat.

Ze stabilizatorka tez mozesz zrezygnowac jesli bateria/aku naladowana nie bedzie miec wiecej niz 4V..
    Choc od razu ostrzegam, te 2kB programu nie starcza na obsługe LCDka
    i notesu.. w BASCOM
    pomysl o czyms chocby z 8kB...

I jesli to ma być sciaga na mature to nie pomoge dalej...

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • ELEKTRONICZNY NOTES - 89c2051 + 24c512 + 3310 + przyciski at89.gif (15.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2100166
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mam taki notesik zrobiony na ATMEGA 32. Program pisany w BASCOM zajmuje ok 8kB.
    Warto zastosować MAX232 żeby bez problemu zgrywać z PC teksty.
    Ja to robie w banalny sposób. Tekst pisze w notatniku a potem z wiersza poleceń wysyłam całość na uK. Dane przechowywane są w pamięci 24C64
    Pozdrawiam
    Piotr
  • #8 2100598
    RoBoS
    Poziom 15  
    PiotrLotnik napisał:
    Mam taki notesik zrobiony na ATMEGA 32. Program pisany w BASCOM zajmuje ok 8kB.
    Warto zastosować MAX232 żeby bez problemu zgrywać z PC teksty.

O kolega ma juz gotowy! Jesli mozesz podziel sie z nami swoim projektem.

MAX wiadomo, ale mozna go we wtyczce dac... zeby zaoszczedzic miejsca.
  • #9 2100905
    Hornet60
    Poziom 18  
    Kurde, wielkie dzięki, szczerze mówiąc (pisząc) nie liczyłem na tak duże zainteresowanie... Dzięki RoBoS za schemacik, z programem się chyba uporam sam, a przy okazji będzie to wstęp do świata mikrokontrolerków. Piotr jakbyś mógł to zamieść tu i swój schemacik, albo podeślij mi na maila filip60(małpa)neostrada.pl chętnie go zobacze. Jeszcze raz wielkie dzięki...
  • #10 2101899
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Witam. Jak już wcześniej pisałem mam notes który wykorzystuje jako słowniczek słówek j. angielskiego.
    Schematu płytki nie będe pokazywał bo jest to płytka zaprojektowana jako uniwersalna i jest na niej pare niepotrzebnych śmieci i błędów :)
    Główne elementy to ATMEGA32 + LCD Nokia 3310 + DS18b20 + 24C64 + pcf8583 + MAX232 + Klawiatura 4x4.
    Program pisałem w BASCOM i teraz zajmje 32% pamięci.
    W wewnętrznym epromie M32 (1024B) zapisywane są adresy słówek zapisanych w 24C64 i liczba tych słówek.

Nadmienie tylko, że czas zapisania w 24C64 a prędkość transmisji UART może stanowić problem przy niechlujnym pisaniu programu.

Pozdrawiam
    Piotr
  • #11 2102090
    RoBoS
    Poziom 15  
    Ale jesli mozesz zamiesc chociaz zrodlo... Ewentualnie co jest pod co podlaczone.
    Na pewno bedzie to inspiracja dla Kolegi Hornet60 - wskazowka
    jak zrealizowac
    swoj projekt.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 2102198
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Nie jestem elektronikiem i nie mam żadnego wykształcenia w tej dziedzinie więc nie moge nikogo pouczać.
    Dlatego prezentuje schemat wykonany przez 100% amatora.
    Może nikomu nie zaszkodzi.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • ELEKTRONICZNY NOTES - 89c2051 + 24c512 + 3310 + przyciski M32.JPG (162.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2102512
    Hornet60
    Poziom 18  
    No to żeś mnie zagiął!!! To już chyba bardziej pod profesjonalizm podchodzi... jak dużo czasu zajęło Ci zrobienie czegoś takiego i napisanie programu?? i co to są te wyjścia PC i PA?? Domyślam się, że jedno to klawiatura a drugie? jaką rolę spełnia układ ad7730?? znalazłem opis, że jest to przetwornik A/C sigma-delta 24-bit... Na koniec jeszcze jedno głupie pytanie: tego atmege możesz programować przez isp nie wyciągając go z całego układu?? Z góry dzięki za odpowiedzi :)
  • #14 2103111
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Elektroniką bawie sie już drugi rok zaczynając od M8 i zapalania diódek.
    Tą płytke projektowałem i robiłem przez miesiąc jako uniwersalne pudełeczko (nie jako notes) które może mieć różne zastosowania (termometr, notes, zegarek itp).
    Do PA podłączona jest klawiatura 4x4 a PC jest narazie nie wykorzysane.
    Ad7730 to przetwornik 24bit do którego podłączone mam dwa czujniki ciśnienia (przetwornik i czujniki na oddzielnej płytce podłanczane w razie potrzeby).
    Z pudełka wyprowadzone jest gniazdo RS232 do ktorego podłanczam programator, zasilanie, RXD, TXD dzieki czemu podłączenie i wgranie programu zajmuje chwile.
    Pudełeczko zasilane jest z baterii 3V od nokii 3310 i ładowane jest bez stresu po podłączeniu zasilania na LM7805 (ładować może sie całą noc).

Oczywiście układ ma pewne wady, największa to prądożerność. Przy zasileniu z baterii 3V pobiera 20mV w stanie Aktywnym a 15mV gdy uK jest w stanie IDLE

Pozdrawiam
  • #15 2104994
    RoBoS
    Poziom 15  
    Do ladowania Aku 3310 uzyj np. MAX1811,
    5V to stanowczo za duzo dla aku!

Uzyj MAX3232 zamiast MAX232 i kondensatorki 100n starcza do niego. - zyskasz 10mA

Mozesz rowniez zwiekszyc wartosci R od I2C ale tak zeby nie zaklocalo transmisji.

i kwarc moze ciut wolniejszy - pare kolejnych mA :)

Moglbys tez jesli mozesz wrzucic zrodlo Twojego notesu jesli mozesz oczywiscie.
  • #16 2258774
    Hornet60
    Poziom 18  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam temat notesu...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu elektronicznego notesu opartego na mikrokontrolerze Atmel 89c2051, pamięci EEPROM 24c512 oraz wyświetlaczu LCD Nokia 3310, z obsługą przycisków do nawigacji. Autor planuje odczytywać z pamięci 504 bajty danych i wyświetlać je na ekranie po naciśnięciu przycisków. Wskazano, że schemat jest zasadniczo poprawny, jednak kwarc jest źle podłączony, a regulator 3,3V dla LCD można zastąpić bardziej energooszczędnym rozwiązaniem. Zasugerowano użycie mikrokontrolera z większą pamięcią (np. 8kB flash) dla obsługi tekstu i klawiatury oraz wykorzystanie przerwań do obsługi przycisków. Proponowano również pozostawienie linii RXD i TXD do programowania przez RS232, z zastosowaniem układu MAX232 lub bardziej energooszczędnego MAX3232. Wskazano na możliwość ładowania danych do EEPROM przez prosty programator podłączany do linii I2C (SDA, SCL). Jeden z uczestników podzielił się własnym projektem notesu na bazie ATMEGA32 z pamięcią 24C64, LCD Nokia 3310, klawiaturą 4x4 i interfejsem RS232, pisanym w BASCOM, zajmującym około 8kB pamięci. Omówiono także kwestie zasilania, sugerując użycie baterii 3V z telefonu Nokia 3310 oraz ładowanie przez stabilizator LM7805 lub układ MAX1811, zwracając uwagę na prądożerność i optymalizację poboru prądu. Projekt uznano za wykonalny, z zaleceniem dopracowania oprogramowania i schematu pod kątem stabilności i efektywności energetycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA