logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy przesuwnej samoczynnie się otwiera – losowe otwarcia

sebastiansebultur2 07 Sie 2025 11:11 669 20
  • #1 21628212
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    Witajcie
    Mam problem z napędem bramy przesuwnej. Mam napęd LINK DO ALI https://pl.aliexpress.com/item/10050083923814...aram-url=scene%3ApcJustForYou%7Cquery_from%3A

Napęd do bramy przesuwnej w obudowie szaro-czarnej z ostrzeżeniem na froncie

Prosty napęd i mam problem - randomowo mi się samoczynnie otwiera brama....co mogę sprawidzić ? Mam dwa piloty, jeden tylko zaprogramowałem, drugi nie i ten jeden mam w pracy więc to nie przez pilot się otwiera. Mam podłączone fotokomórki - są czyste etc ... już nie wiem co jest nie tak, bo nie ma znaczenia czy to noc czy dzień - czasem kilka dni nic się nie dzieje a czasem nawet 2 razy dziennie się otworzy. Parę minut temu się otworzyła - wiem bo mam też steorwniki do sterowania przez wifi założony i mam powiadomienie- bez tego też był ten problem.
    AI: Jaki dokładnie masz model i markę tego napędu? Może być link do aukcji albo instrukcji, jeśli nie pamiętasz nazwy.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050083923814...aram-url=scene%3ApcJustForYou%7Cquery_from%3A
    AI: Jak wygląda Twoja instalacja elektryczna przy bramie – czy napęd jest dobrze uziemiony, czy w okolicy są jakieś inne urządzenia radiowe albo nietypowe podłączenia, które mogłyby powodować zakłócenia?
    Do bramy idzie przewów 3 żyłowy, zasilanie 230 V , osobny bezpiecznik do niego w skrzynce. Do tego kablem 2 żyłowym podłączone są dwie fotokomórki. W środku dołożony został moduł Tuya do sterowania przez Wifi.
  • Pomocny post
    #2 21628247
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Miałem to samo.
    Doszedłem do wniosku, że ktoś z okolicy ma pilot działający z takim samym kodem jak mój.
    Wymieniłem odbiornik w centralce i oczywiście piloty.
  • #3 21628268
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    sebastiansebultur2 napisał:
    Mam podłączone fotokomórki - są czyste etc ... j

Ja na początek odpiął bym fotokomórki, musisz sprawdzić czy styki wykonawcze to NC czy NO, jeżeli NC to po ich demontarzu musisz założyć zworkę w miejsce styków wykonawczych w centrali.

Nie raz już tak było że foto wyglądają na sprawne, a takie nie są.

Następna sprawa, wiem to z autopsji, że może być sytuacja w której odbiornik/radio na centrali odbiera sygnał obcego pilota, stąd mogą być te działania losowe otwierania bramy.
    Dla sprawdzenia wykasuj pamięć radia, a jeżeli jest radio wpinane to je usuń z centrali.

Jeżeli okaże się winne radio to wystarczy zakupić zewnętrzne z pilotami i podłączyć je tak jak sterownik WiFi.
  • #4 21628283
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21628247 Usunąłem piloty z pamięci i zakodowałem tylko jeden, a i tak brama się otworzyła. Kiedyś też usunąłem obudowę i sterowałem WiFi i też się otwierała.

>>21628268
    Fotokomórki już zamówiłem sobie nowe, bo znalazłem obrotowe, ale odłączone były od PCB napędu, a i tak się otwierał. Usunąłem też piloty i nie podłączałem nowych, tylko sterowałem przez WiFi Tuya i też się otwierała.

A to, że np. fotokomórki nie są idealnie równo, może mieć wpływ? Bo co jeszcze może być nie tak? Magnesy przy bramie czy co?
  • #5 21628302
    rokbok
    Poziom 40  
    Usunąłem piloty z pamięci i zakodowałem tylko jeden

Masz całkowicie usunąć pamięć radia, na czas sprawdzania nie ma być żaden pilot zaprogramowany.

A to, że np. fotokomórki nie są idealnie równo, może mieć wpływ? Bo co jeszcze może być nie tak? Magnesy przy bramie czy co?

Fotokomórki muszą się cały czas widzieć inaczej mogą występować anomalia.
    Wszystko może mieć wpływ na działanie, to jest elektronika, należy wszystko po kolei sprawdzać i mieć nadzieję że nie siadła centrala.
  • #6 21631644
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21628302
    odłączyłem fotokomórki, a i tak się otworzyła, więc je eliminuję - teraz wykasowałem piloty i póki co drugi dzień spokój - tylko teraz co jeśli po programowaniu pilotów znowu tak będzie? piloty są wygodne, bo nie muszę apki otwierać - dokupić inne radio czy spróbować nowych pilotów? albo, co gorsze, co jeśli pomimo usuniętych pilotów dalej tak będzie?
  • #7 21631680
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Cytat:
    Wymieniłem odbiornik w centralce i oczywiście piloty.

Na taki sam chiński jak był? I z dalszego ciągu wynika, że nic to nie dało i ten nowy też zbiera zakłócenia.
    Cytat:
    Dla sprawdzenia wykasuj pamięć radia, a jeżeli jest radio wpinane to je usuń z centrali.

Zrobiłeś tak? A jeśli tak, sytuacja sie poprawiła?
    Z ostatniego postu (aczkolwiek nie wprost) wynika że po wykasowaniu wszystkich pilotów samootwierania ustały.
    Więc dokup jakis krajowy zestaw odbiornika z pilotami zmiennkoodowymi (np. Elmes, Proxima, Satel, Gorke, DTM) i podepnij go do napędu.
  • #8 21631686
    rokbok
    Poziom 40  
    teraz wykasowałem piloty i póki co drugi dzień spokój - tylko teraz co jeśli po programowaniu pilotów znowu tak będzie ? piloty są wygodne bo nie muszę apki otwierać

Jak radio zbiera zakłócenia to ponowne programowanie pilotów nic nie da, musisz zakupić zewnętrzny odbiornik z pilotami.

Podłączysz go jak na rysunku poniżej, chyba że masz inną centralę to umieść tu wyraźne foto.

Dla łatwości, podłączasz go równolegle tam gdzie podłączyłeś sterownik WiFi Tuya.

Zbliżenie na płytkę sterującą z oznaczeniami zasilania i przyłącza radia
  • #9 21631885
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21631686
    Póki co, testuję i czekam, czy się nie otworzy, jak nie to kupię coś - ale coś mi się kojarzy, że już raz taki test robiłem, a i tak się otworzyła ;/ Dziwna sprawa, bo nie wiem, co może w tym napędzie jeszcze powodować wysłanie sygnału do otwarcia - zanik napięcia? Jak tak jest, to przecież brama tym bardziej nie powinna się otworzyć.
  • #10 21632325
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Miałem taki nowy, podobnej produkcji, radio odbierało sygnał z zapaliczki piezoelektrycznej.
  • #11 21632667
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21632325

Jeżeli testy pokażą, że to przez te piloty, to wylutuję dziada z płytki ;]
  • #12 21637666
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21631686

Jakie radio możesz polecić, by piloty były tanie i sam nie był za drogi? Nie chcę czegoś na wypasie, tylko prosty radioodbiornik, bo taki sam, jaki mam w napędzie, kosztuje 10 zł
  • #13 21637673
    rokbok
    Poziom 40  
    Jakie radio możesz polecić by piloty były tanie i sam nie był za drogi ?

Po taniemu każde jedne z alledrogo + do niego piloty, prawdopodobnie będzie to chińszczyzna.

Trochę drożej to np. Proxima + piloty, albo kompatybilny z Twoimi pilotami, polski sprawdzony producent, może być model NW1, NMx, albo inny, na ich stronie znajdziesz coś jeżeli cenowo Ci będzie odpowiadać.

Żółty moduł sterujący z zielonym złączem śrubowym u dołu i u góry Pomarańczowy odbiornik radiowy z zaciskami i pilotami Nice, z przekreślonym modelem pilota
  • Pomocny post
    #14 21637856
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Zobacz produkty Elmes. Taniej za krajowego zmiennokodowca juz chyba nie będzie.
  • #15 21638831
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21637856 Póki co brama się nie otworzyła, więc to pewnie to radio, więc wezmę RADIOLINIA JEDNOKANAŁOWA ELMES U1HS z dwoma pilotami.
  • Pomocny post
    #16 21638940
    rokbok
    Poziom 40  
    Przy jednokanałowym odbiorniku pozbywasz się opcji furtki, częściowego otwarcia, jeżeli centralka ma taką opcję, chyba że tego nie potrzebujesz.
  • #17 21639507
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21638940 Nie mam takiej funkcji :)
  • Pomocny post
    #18 21639621
    rokbok
    Poziom 40  
    Nie mam takiej funkcji

Chyba jednak masz, patrz foto centrali i zapis tam umieszczony "2.4 Only open the door".
  • #19 21641395
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21639621 Furtkę mam obok bramy, więc funkcja mi niepotrzebna :) A jak do tego miałbym się podłączyć, by to działało?

Niemniej póki co brama się nie otworzyła - testy kontynuuję i zamówię nowe radio
  • Pomocny post
    #20 21641408
    rokbok
    Poziom 40  
    a jak do tego miałbym się podłączyć by to działało ?

Potrzebne radio dwu kanałowe i analogicznie jak dla pełnego otwarcia, podłączasz w miejsce wskazane na foto.

Dla pełnego otwarcia 1 kanał radia pod pierwszy z prawej i drugi z lewej, 2 kanał radia pod drugi z prawej i drugi z lewej.
    Zasilanie dwa pierwsze z lewej.

Płyta sterownika z podpisanymi miejscami podłączeń: zasilanie, 1 kanał, 2 kanał.
  • #21 21641432
    sebastiansebultur2
    Poziom 2  
    >>21641408

Dzięki :) Dobrze coś takiego wiedzieć :)

edit
    dziś nowe radio zainstalowałem, dodałem dwa piloty - czas na testy
    04.09.2025 - do tej pory spokój i brama sama się nie otwiera

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samoczynnego, losowego otwierania się bramy przesuwnej z napędem zakupionym na AliExpress. Przyczyną mogą być zakłócenia radiowe powodowane przez piloty o tym samym kodzie lub odbiornik radiowy w centrali, który odbiera sygnały z innych źródeł. Zalecane jest całkowite wykasowanie pamięci radia i testowanie działania bez zaprogramowanych pilotów. Fotokomórki, choć często podejrzewane, zostały wyeliminowane jako przyczyna, zwłaszcza że brama otwiera się mimo ich odłączenia. Wskazano, że zakłócenia mogą pochodzić nawet z nietypowych źródeł, np. zapalniczki piezoelektrycznej. Rozwiązaniem jest wymiana odbiornika radiowego na zewnętrzny, zmiennokodowy, krajowy model, który lepiej zabezpieczy przed niepożądanymi sygnałami. Polecane marki to Elmes, Proxima, Satel, Gorke, DTM. Jako przykład modelu wskazano radiolinię jednokanałową Elmes U1HS z pilotami. Przy wyborze odbiornika należy uwzględnić funkcje centrali, np. możliwość częściowego otwarcia furtki, co wymaga radia dwukanałowego i odpowiedniego podłączenia. Testy potwierdzają, że problem ustępuje po usunięciu oryginalnych pilotów i zastosowaniu nowego odbiornika.
REKLAMA