logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HATO 400Y – samoczynne otwieranie i zamykanie bramy w losowych odstępach czasu.

copyman 17 Sie 2025 23:09 426 12
  • #1 21637499
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Witam szanownych kolegów. Mam problem z napędem bramy przesuwnej HATO 400Y (tak przynajmniej opisany jest na silniku wewnątrz obudowy). Sam z siebie zaczyna się otwierać i zamykać w losowych odstępach czasu. Jako że jest on zainstalowany w domu mojej mamy a miałem dziś zaledwie 2 godziny czasu i zero dokumentacji i narzędzi sprawdziłem tylko że pilot odpada - dzieje się to również przy wyjętej baterii. Środek był troszkę zarośnięty i brudny - wszystko wyczyściłem. Trochę dziwne wydaje mi się podłączenie fotokomórek. Działają bo ich przecięcie powoduje załączenie przekaźnika ale przewód z sygnałem sterującym jest nie podłączony zamiast tego jest mostek pomiędzy COM i FOTO. Sam napęd nie reaguje na fotokomórki nawet jak podpiąłem przewód sygnałowy z fotokomórki pod złącze FOTO. Wyłącznik krańcowy działa prawidłowo i dla pozycji "otwórz" jak i "zamknij". Mam już instrukcję instalacji tego napędu i jak zdążę to jutro wrócę do tematu bardziej przygotowany. Chciałbym jednak zasięgnąć porady fachowców którzy mają z tym do czynienia na co dzień. Co sprawdzić ? Na co zwrócić uwagę ? Co może być przyczyną takiej usterki ? Niestety gość który ten napęd instalował zwinął interes i szukaj wiatru w polu a mama , jako że jestem ten "techniczny" scedowała całą nadzieję na rozwiązanie tego problemu na mnie. Pomożecie ?

C.
  • #2 21637559
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Coś ze sterownikiem się dzieje " Sam z siebie zaczyna się otwierać i zamykać w losowych odstępach czasu" podpowiada jakieś zalanie PCB lub duża wilgoć. Może coś blisko było dodawane, jakieś zasilacze impulsowe? chińskie potrafią ostro "siać" a UC wariować. Na pewno nie zaszkodzi rozebrać i sprawdzić PCB pod kątem wilgoci i korozji.
  • #3 21637592
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Powiedz jeszcze czy otwiera się do końca co jakiś czas i mija znowu jakiś czas i się zamyka czy co, opisz dokładniej.
    Zresztą jak wyżej płytka sterująca i to dowolna przecież nie musi być to będzie kosztowała taniej niż spędzony czas na naprawie i kombinacji co może być.
  • #4 21637640
    copyman
    Dziękuję za odzew. Co do dokładnego opisu - brama otwiera się i zamyka do końca (pełne otwarcie /pełne zamknięcie) chyba że przerwę to krańcówką. Tak jak pisałem zero reakcji na fotokomórkę. Czasem otworzy się raz na 10-15 min a czasem non stop po kilka razy ciągiem jeździ. Rozumiem że prawdopodobnie uwalona jest płyta sterująca. Gdzie to zdobyć i w jakich pieniądzach ?

C.
  • #5 21637660
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    copyman napisał:
    sprawdziłem tylko że pilot odpada - dzieje się to również przy wyjętej baterii.

Wyjęcie baterii to za mało, wykasuj pamięć radia i wtedy sprawdź.
  • #6 21637669
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Dowolna płyta sterująca do bramy przecież nie musisz mieć taką samą kupujesz komplet z pilotami i masz.
    Najtańsze to wydatek poniżej 150zł.
  • #7 21638177
    jarewa
    Poziom 35  
    Ja bym jeszcze oprócz tego wyżej wyrwał odbiornik radiowy (znaczy wylutował) i jak pomoże to zakupił jakiś zewnętrzny dobrej firmy a nie chińskie. A z UC wykasował obecne piloty.
  • #8 21638467
    copyman
    Efekt dzisiejszej wizyty… Po pierwsze panowie “monterzy” pokręcili kierunki “otwórz” i “zamknij” co skutkowało tym że był sygnał z fotokomórki a zatem brama nie mogła by się zamknąć. Co zrobili ? Zmostkowali COM z FOTO na stałe zatem pomimo obecności fotokomórki była ona delikatnie powiedziawszy pominięta. Nikt nie pofatygował się ustawić prędkości spowalniania mechanizmu przed krańcówką. Szło na pełnej prędkości ! Dlatego brama po prostu hałasowała podczas otwierania i zamykania ! Do rzeczy… Radio wyzerowane , pilot wyresetowany , przywrócone ustawienia fabryczne. Była nadzieja , jednak po pół godziny rozwiała się w pył ! Brama znów zaczęła żyć swoim życiem ! Na chwilę obecną sterownik odłączony , załączony napęd ręczny i pewnie będę szukał zamiennika płyty sterującej. Ceny oryginału raczej z kosmosu. Wolałbym dołożyć kasy i kupić coś porządnego np. BFT do którego mam pełne zaufanie - moja brama skrzydłowa działa już ponad 10 lat bez awarii. Jeżeli ktoś może podpowiedzieć jaką płytę zamiennika kupić (osprzęt 24v) byłbym wdzięczny. Próbowałem ustawić sterowanie “z przycisku dzwonkowego” jednak zachowanie bramy było jeszcze bardziej nie logiczne. Wysunęła się do połowy, wróciła i zamknęła się po czym otwarła się i tak trwała ok 10 min. Po tym otwarła się na stałe na ok 5 mini zamknęła się . Myślę zatem że mamy winnego tej sytuacji.
    Coś jeszcze sprawdzić ?

C.
  • #9 21638495
    jarewa
    Poziom 35  
    Masz silnik 230V wiec zawęża wybór sterowników, jak i enkoder silnika. Pozbycie się enkodera przy uniwersalnych pozbędziesz sie wykrycia przeszkody. Zamiennikiem byłby FAAC ale droższy ale HATO to też nie byle co.
    Szukałeś na PCB jak pisałem wyżej? wylutuj radio, daj szansę jeszcze naprawie.
  • #10 21638615
    copyman
    Płytę obejrzałem bardzo dokładnie. Jest oczyszczona i nic nie wygląda na uszkodzone. Nie wiem dokładnie gdzie szukać tych elementów od sterowania radiowego … Jak dla mnie wystarczy że będzie działać sterowanie przyciskiem dzwonkowym na zasadzie wcisnij-otwórz , wciśnij-zamknij. Masz racje , wgryzając się w opisy płyt i większość tych “budżetowych” odpada. Kolega który też instaluje automatykę radzi zakup całego napędu i po problemie. Tyle tylko że szkoda mi mechanikę wymieniać bo ona działa bez zarzutu. Korci mnie żeby problem rozwiązać przełącznikiem do rolet na zasadzie góra-otwórz , dół-zamknij sterowanym ręcznie , czyli trzymasz przycisk do otwarcia i do zamknięcia. Takie rozwiązanie też by na ten moment było ok. Podjadę dziś jeszcze po tą płytę i obejrzę ją jeszcze raz dokładnie.

C.
  • #11 21638661
    jarewa
    Poziom 35  
    Radio to ta zielona plytka z napisem CE prawy górny róg.

HATO 400Y – samoczynne otwieranie i zamykanie bramy w losowych odstępach czasu.
  • #12 21638708
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    copyman napisał:
    Po pierwsze panowie “monterzy” pokręcili kierunki “otwórz” i “zamknij” co skutkowało tym że był sygnał z fotokomórki a zatem brama nie mogła by się zamknąć. Co zrobili ? Zmostkowali COM z FOTO na stałe zatem pomimo obecności fotokomórki była ona delikatnie powiedziawszy pominięta.

No to totalny bałagan, przywróć ustawienia fabryczne napędu, sprawdź/podłącz na nowo wszystko zgodnie z manualem i postępuj w/g niego krok po kroku.

Jest tam wszystko ładnie opisane, w załączniku manual gdybyś go nie miał, albo gdyby Twój był mniej zrozumiały.
    Załączniki:
    • Hato 400Y.pdf (1.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21640599
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Proponowałbym jeszcze sprawdzić czy któryś z elementów w torze SBS ( złącze nr. 15 ) nie ma zimnego lutu , lub nie jest urwany

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu bramy przesuwnej HATO 400Y, który samoczynnie otwiera się i zamyka w losowych odstępach czasu, niezależnie od użycia pilota czy stanu baterii. Podejrzenia padają na uszkodzenie lub wilgoć na płytce sterującej (PCB), możliwe zakłócenia od chińskich zasilaczy impulsowych oraz nieprawidłowe podłączenie fotokomórek – obecnie mostkowane jest złącze COM z FOTO, co powoduje ignorowanie sygnału z fotokomórek. Wyłączniki krańcowe działają poprawnie, a brama otwiera się i zamyka do końca, choć czasem wielokrotnie w krótkim czasie. Próby resetu radia i przywrócenia ustawień fabrycznych nie przyniosły trwałej poprawy. Zalecane jest dokładne sprawdzenie PCB pod kątem wilgoci, korozji i zimnych lutów, wylutowanie odbiornika radiowego oraz ewentualna wymiana płyty sterującej. Rozważane jest zastąpienie oryginalnej elektroniki uniwersalnym sterownikiem lub zakup nowego napędu, np. marki BFT, znanej z niezawodności. Wskazano także na możliwość zastosowania prostego sterowania ręcznego przyciskiem dzwonkowym (góra-otwórz, dół-zamknij). Wskazano lokalizację modułu radiowego na płytce (zielona płytka z oznaczeniem CE). Zalecane jest ponowne podłączenie i konfiguracja zgodnie z instrukcją instalacji oraz sprawdzenie złącza SBS (nr 15) pod kątem zimnych lutów lub uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA