Witam szanownych kolegów. Mam problem z napędem bramy przesuwnej HATO 400Y (tak przynajmniej opisany jest na silniku wewnątrz obudowy). Sam z siebie zaczyna się otwierać i zamykać w losowych odstępach czasu. Jako że jest on zainstalowany w domu mojej mamy a miałem dziś zaledwie 2 godziny czasu i zero dokumentacji i narzędzi sprawdziłem tylko że pilot odpada - dzieje się to również przy wyjętej baterii. Środek był troszkę zarośnięty i brudny - wszystko wyczyściłem. Trochę dziwne wydaje mi się podłączenie fotokomórek. Działają bo ich przecięcie powoduje załączenie przekaźnika ale przewód z sygnałem sterującym jest nie podłączony zamiast tego jest mostek pomiędzy COM i FOTO. Sam napęd nie reaguje na fotokomórki nawet jak podpiąłem przewód sygnałowy z fotokomórki pod złącze FOTO. Wyłącznik krańcowy działa prawidłowo i dla pozycji "otwórz" jak i "zamknij". Mam już instrukcję instalacji tego napędu i jak zdążę to jutro wrócę do tematu bardziej przygotowany. Chciałbym jednak zasięgnąć porady fachowców którzy mają z tym do czynienia na co dzień. Co sprawdzić ? Na co zwrócić uwagę ? Co może być przyczyną takiej usterki ? Niestety gość który ten napęd instalował zwinął interes i szukaj wiatru w polu a mama , jako że jestem ten "techniczny" scedowała całą nadzieję na rozwiązanie tego problemu na mnie. Pomożecie ?
C.
C.