logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hoover AWMPD 49LH7R/1S – panel dotykowy wariuje po wymianie bębna, co diagnozować?

mazak3293 09 Sie 2025 15:05 240 6
REKLAMA
  • #1 21630149
    mazak3293
    Poziom 11  
    Witajcie.
    Po wymianie bębna (cały zespawany z płaszczem wodnym) sądziłem, że będzie OK; jednak problem z panelem dotykowym pozostał, tak jak przed wymianą.
    Co należy sprawdzić, aby upewnić się przed zakupem panelu dotykowego?
    Czytałem, że mogą być problemy z elektryką (sprawdzenie poprawnego uziemienia pralki względem gniazdka), ale to jest OK.

Wyczyściłem panel od środka czystym alkoholem i złożyłem do kupy — nadal nie działa dotyk. To znaczy: działa — jeśli wymontuję panel i położę luźno na blacie do góry, po odpowiednim "ułożeniu" panelu mogę wybrać opcję "zdalne sterowanie" i pranie uruchamiam oraz wybieram za pomocą apki. Jednak męczy mnie to już, że panel leży na blacie od kilku miesięcy i muszę idealnie wcelować, by załączyć tryb zdalny... Jeśli jednak zostawię go w nieodpowiedniej pozycji, pralka zaczyna świrować i np. zatrzymuje pranie lub wyłącza się; po jakimś czasie sama się włącza — tak jakby panel sam się dotykał... Jakieś sugestie, drodzy majsterkowicze?
    Panel dotykowy pralki z wyświetlaczem cyfrowym i pokrętłem programatora Tabliczka znamionowa pralki Hoover z danymi technicznymi i kodem QR
  • REKLAMA
  • #2 21630178
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3699
    Tylko wymiana na nowy.
  • REKLAMA
  • #3 21630188
    mazak3293
    Poziom 11  
    Czyli panel do wywalenia? Może jakieś próby uratowania?
    Dziwi mnie fakt, że działa, jak się go "odpowiednio ułoży" – znaczy się, naprowadza mnie to na drogę – "coś nie tak, tylko znaleźć co"... Nie jestem profesjonalistą, jednak bardzo cieszy mnie samoróbka (nie jestem dusigroszem, sama wymiana zespołu piorącego kosztowała mnie prawie 200 € + parę godzin mojej pracy), i to właśnie o to mi chodzi – znaleźć przyczynę i ją wyeliminować. Nie jestem z tych "wymieniaczy".
    Może jakiś trop złapać, tylko w jaki sposób? 🤔
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21630209
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3699
    Serwisanci piszą tu na forum że jedyną skuteczną metodą pozbycia się usterki jest wymiana. Możesz spróbować poszukać w sieci może nawet na obcojęzycznych forach a nóż widelec ktoś znalazł sposób skutecznej naprawy.
  • REKLAMA
  • #5 21630240
    mazak3293
    Poziom 11  
    Dziś serwisanci niestety stawiają na wymianę, zamiast skupić się na naprawie. Ja należę do pokolenia, które, gdy się coś zepsuło, wolało to naprawić samemu ;-)
    Poszperam oczywiście i jak się coś zmieni, dam znać dla potomnych.
    Szkoda, że nie ma tu speca od paneli dotykowych, który mógłby się wypowiedzieć...
    Niemniej jednak dziękuję za poświęcony czas.
  • Pomocny post
    #6 21630361
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    mazak3293 napisał:
    Dziś serwisanci niestety stawiają na wymianę, zamiast skupić się na naprawie.

Tak się składa, że dziś kumaci serwisanci potrafią dużo naprawić i do życia przywrócić, alee na ten chiński badziew rady nie ma.
  • Pomocny post
    #7 21630685
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1587
    Niczego innego poza wymianą panelu dotykowego nie da się zrobić.

-> 43024452

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie bębna wraz z płaszczem wodnym w pralce Hoover AXI pojawił się problem z panelem dotykowym, który działa losowo i niestabilnie. Panel reaguje poprawnie tylko po wyjęciu i ułożeniu na blacie w odpowiedniej pozycji, umożliwiając m.in. zdalne sterowanie przez aplikację. W przeciwnym wypadku pralka wykazuje nieprawidłowe zachowania, takie jak zatrzymywanie prania, wyłączanie się i samoczynne włączanie. Sprawdzono poprawność uziemienia oraz oczyszczono panel od środka alkoholem, jednak problem pozostał. Sugerowane dalsze kroki diagnostyczne obejmują kontrolę połączeń taśmy sygnałowej panelu dotykowego, sprawdzenie styków i ewentualnych uszkodzeń elektroniki sterującej, a także weryfikację integralności samego panelu dotykowego przed jego wymianą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA