logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2.4 TDCi 2006 – brak komunikacji ze sterownikiem silnika, nie odpala

cipekkkkk 11 Sie 2025 12:17 636 4
REKLAMA
  • #1 21631871
    cipekkkkk
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Pacjent Transit 2006 2.4 TDCi. Auto nie odpala. Kontrolki po zapłonie są, brak reakcji na odpalanie. Po rozebraniu skrzynki i okablowania od niej brak przegniłych przewodów. Sprawdzone wszystkie możliwe wtyczki, czy nie są zaśniedziałe. Również ta od sterownika. Pociągnąłem dodatkową masę do przekaźnika rozrusznika. Efekt taki, że auto kręci, ale nie odpala. Brak komunikacji ze sterownikiem silnika. Sterownik oddany do sprawdzenia. Elektryk mówi, że sprawny. Nie mam skąd wytrzasnąć schematu zasilań do sterownika i nie wiem gdzie w Transicie mogą znajdować się masy od skrzynek bezpieczników i innych sterowników. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21632407
    sapera13
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam, w tych Fordach zawsze gniją przewody pod skrzynką bezpiecznikową w komorze silnika. Zobacz tam. Tam są tak zwane splity, czyli połączone razem przewody. Jak coś, daj mi znać, poszukam Ci schematu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21632805
    cipekkkkk
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Przepatrzyłem te kable pod kątem uszkodzeń. Zacząłem pod skrzynką, poszedłem po kablach dalej do rozejścia się kabli na te, które idą nad podszybiem, te, które idą do komputera, i te, które idą, jakby lewą stroną nadkola, w stronę przodu. Nic nie zauważyłem. Kabel, na który podam masę od przekaźnika rozrusznika, idzie do ECU. Czarno-czerwony. Również nie jest uszkodzony. Muszę szukać zasilania jakiegoś głównego raczej, bo nie idzie się połączyć z ABS, komputerem silnika i BCM. Ktoś coś?

Dodano po 36 [minuty]:

Kostkę stacyjki również wyeliminowałem. Dochodzi stały plus, jak przekręcę zapłon, to pojawia się plus na dwóch kablach oraz przy rozruchu pojawia się na czwartym kolejny plus.
  • REKLAMA
  • #4 21632895
    sapera13
    Poziom 12  
    Witam. Nie podłączysz się, bo nie masz zasilania któregoś. Zaraz Ci poszukam schematu i Ci wkleję. Tylko mam jeszcze 3 auta i jak je zrobię, to poszukam. Pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

Witam, tu masz — może pomoże, zobacz to

Zrzut ekranu z programu diagnostycznego WOW! z widokiem złącza ECU i tabelą sygnałów

1. Silnik — przekaźniki, zasilanie
    Deska — zasilanie, wszystkie
    Doładowanie i rozruch
    Silnik — sterownik, strona przewodów
    Sterownik silnika — opis wtyczki
    Styki silnika
    Wszystkie punkty masy
    Wszystkie zasilania
    Załączniki:
    • Music.rar (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21632915
    sapera13
    Poziom 12  
    Jak coś, to możesz zadzwonić lub napisać. Co Ci jeszcze brakuje
    Ekran programu WOW! 5.00.8 z menu schematów elektrycznych do Forda Transit 2006

Takie mam schematy, jak coś.
REKLAMA