logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 Picasso 2015 – jak poprawnie podłączyć tanią centralkę zamka centralnego?

gmcars 11 Sie 2025 23:00 183 1
  • #1 21632541
    gmcars
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.

Mam prośbę o pomoc w podpięciu zwykłej taniej centralki zamka centralnego do CITROENA C3 PICASSO LIFT 2015 r.

Do siłownika zamka w drzwiach kierowcy dochodzi 5 przewodów, wszystkie takiego samego koloru zielono-czarne. Dwa są grubsze i trzy cieńsze. Na ODPIĘTĄ KOSTKĘ z siłownika/zamka drzwi kierowcy, po podaniu masy na jeden z tych cieńszych, auto otwiera się, a po podaniu masy na drugi cieńszy, auto się zamyka. Montaż wydaje się więc bardzo prosty. Niestety jest pewien niuans, bo gdy już wszystko zainstalowałem i chciałem zrobić test, to niestety nic działało. Okazało się, że po PODŁĄCZENIU KOSTKI do siłownika/zamka w drzwiach kierowcy (tej, na którą wcześniej podawałem minus, który sterował otwarciem i zamknięciem), nowa centralka przestaje sterować otwieraniem i zamykaniem, słychać cykanie przekaźnika, ale auto nie otwiera się i nie zamyka się :(

Po ODPIĘCIU kostki z siłownika znowu wszystko działa, ale oczywiście nie zamykają się drzwi kierowcy, bo kostka do zamka jest odpięta.

Podpinam kostkę, znowu nie działa.

Jak wspomniałem na wstępie, do w/w kostki dochodzi 5 przewodów, dwa grubsze i trzy cieńsze. Wydedukowałem, że te dwa grubsze to plus i minus do samego silniczka w siłowniku, dwa kolejne to te, na które podawałem masę do sterowania zamykaniem i otwieraniem auta. Zostaje jeszcze jeden cienki przewód, który, jak mniemam, daje informację do BSI, czy drzwi są w pozycji otwartej czy zamkniętej i steruje lampką oświetlenia we wnętrzu auta. Przeciąłem go i wtedy wszystko zaczęło działać. Na PODŁĄCZONEJ kostce do siłownika piloty zaczęły działać, auto zamyka się i otwiera, kierunki migają i lusterka się składają.

Niestety, nie działa oświetlenie wnętrza przy otwarciu drzwi kierowcy, działa podczas otwarcia wszystkich innych drzwi, ale nie podczas otwarcia drzwi kierowcy, ponieważ przewód, który daje informację o tym fakcie do BSI, jest odcięty :(

Moje pytanie i prośba.
    Gdzie popełniłem błąd?

Jak to prawidłowo podłączyć?

P.S.

Gdzieś czytałem, że w zwykłym Citroenie C3 sterowanie jest przez podanie (plusa), a ja tu podałem minus, ale w sumie tamto auto było starsze i pewnie mają inne instalacje.
  • #2 21632807
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3271
    gmcars napisał:
    Wydedukowałem, że te dwa grubsze to plus i minus do samego silniczka w siłowniku

Steruj bezpośrednio "silnikiem" siłownika w zamku, jednocześnie stykami NC przekaźnika odcinać przewód idący w kierunku BSI "samochodu".
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA