logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć podgrzewacz przepływowy Dafi 9kW 2-fazowy?

piloszkotosz 13 Sie 2025 11:00 384 10
  • #1 21633752
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Dzień dobry.
    Proszę forumowiczów o ewentualna pomoc, wyjaśnienie w temacie. Czytałem instrukcję i jest ona dla mnie oczywista.

Natomiast ten przypadek nie pokrywa się z założeniami w instrukcji. Chcę podłączyć tego typu podgrzewacz, ale istniejąca sieć jest typu TN-C. Nie ma uziemienia, wyłącznika różnicowoprądowego , itd...

Czy w tej konkretnej sytuacji istnieją szanse na bezpieczne, poprawne podłączenie?
    Będę wdzięczny za wszelka pomoc.
  • #2 21633780
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Wezwij elektryka, wszytko ci wytłumaczy, jak są aktualne standardy i normy urządzeń i ich wymogi a jaką Ty dysponujesz instalacją i może wydzieli Ci jeden obwód dedykowany i założy na nim RCD.
  • #3 21633793
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2870
    piloszkotosz napisał:
    Dzień dobry.
    Proszę forumowiczów o ewentualna pomoc, wyjaśnienie w temacie. Czytałem instrukcję i jest ona dla mnie oczywista.
    Natomiast ten przypadek nie pokrywa się z założeniami w instrukcji.

W takim razie nie możesz podłączyć.
  • #4 21633799
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Dziękuję kindlar za odpowiedź.

Ja wiem, jaką mam instalacje. Instalacja jest 3-fazowa + PEN. Pomoc w rodzaju
    "wezwij elektryka" niczego tu nie wnosi. W instrukcji wyraźnie jest napisane, że montaż należy wykonać w sieci TN-S. Ja takowej nie posiadam.

A żeby zastosować się do obecnych norm, musiałbym pruć całą instalację. Piszę, ponieważ sądziłem, że jest na to jakaś rada, oprócz od razu wzywania elektryka.

Umiem bez problemu zrobić sieć TN-C, ale nie miałem styczności z TN-C i uziomami.
    Dla tego pytam. Doczytałem, wiem na czym one polegają, ale chodzi mi o konkretny mój przypadek, jeśli to nie wiedza arcy tajemna. Co mógłbym tu zrobić przy zminimalizowanych kosztach i poprawności zarazem. Jest lekarstwo ? :-)
  • #5 21633828
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    Witam,
    piloszkotosz napisał:
    Umiem bez problemu zrobić sieć TN-C, ale nie miałem styczności z TN-C i uziomami.

nie ma sieci TN-C z uziomami, więc porada, żebyś wezwał elektryka nie wzięła się z powietrza.

Jest lekarstwo w postaci mikrorozdzielnicy przy samym podgrzewaczu, gdzie będzie można w niej (w kolejności):
    - dokonać podziału PEN (zmiana TN-C na TN-C-S),
    - zamontowania aparatu różnicowo-prądowego,
    - prawidłowego podłączenia wraz z przewodem uziemiającym,
    ale przeprowadzenie wizji lokalnej na miejscu przez elektryka, będzie 100 razy lepsze, niż zdalne doradzanie na forum, bo może jeszcze jakieś "kwiatki" się w twojej instalacji znajdują i elektryk je wyeliminuje.

Pozdrawiam
  • #6 21633848
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    piloszkotosz napisał:

"wezwij elektryka" niczego tu nie wnosi.

Ok, w takim razie sprawdzam czy nic nie wnosi
    piloszkotosz napisał:
    istniejąca sieć jest typu TN-C.

1. Skąd to wiesz?
    Ponadto
    2. Jaka jest moc przyłączeniowa
    3. Co jest napisane w instrukcji obsługi jeśli chodzi o osobę która może podłączyć ten podgrzewacz.
  • #7 21633861
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    clubber84 bardzo Ci dziękuję za jakieś konkrety.

Przepraszam również za byka, którego popełniłem. Oczywiście chodziło nie o sieć
    TN-C (uziom). Przestudiowałem wcześniej trochę opracowań o przeróbce (częściowej) sieci TN-S na sieć z rozdzieleniem PEN na PE i N. Wolałem jednak opisać mój przypadek moimi słowami i potwierdzić opinią ludzi zajmujących się tematem na co dzień.

1. Czyli generalnie muszę zrobić małą rozdzielnicę.
    2. Rozdzielić PEN na PE i N.
    3. Dołożyć różnicówkę i podłączyć zgodnie ze sztuką.
    4. Wykonać uziom i pomierzyć.

Rozumiem, że bez wykonania uziomu nie ma możliwość wykonania tego projektu ???

I jeszcze mała prośba, jeśli można. Tutaj występują dwie fazy i napięcie międzyfazowe. (można poszukać i doczytać, ale zapytam) Jak wówczas wygląda wpięcie RCD. Jeszcze raz dziękuję za konkrety.

Rozumiem, że podłączenie między fazowe i PEN do żółto-zielonego w podgrzewaczu raczej nie do końca jest bezpieczne. Nie iść w tym kierunku ???

Dodano po 16 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    piloszkotosz napisał:

"wezwij elektryka" niczego tu nie wnosi.

Ok, w takim razie sprawdzam czy nic nie wnosi
    piloszkotosz napisał:
    istniejąca sieć jest typu TN-C.

1. Skąd to wiesz?
    Ponadto
    2. Jaka jest moc przyłączeniowa
    3. Co jest napisane w instrukcji obsługi jeśli chodzi o osobę która może podłączyć ten podgrzewacz.

Dom jest po Niemcach. Oczywiście wymieniono pion ze strychu i jest szafka na ścianie budynku. Nowa szafka, licznik zabezpieczenia itd...

Są tylko 4 przewody ze słupa. Ja dobudowałem kiedyś kawałek nowego domu i
    "przedłużyłem" instalację na moją część. Nie od starych przewodów, tylko ze skrzynki. Wówczas nie myślałem o TN-S_C, a szkoda. mój błąd.

Bardzo proszę Ktoś-tam, nie pisz w ten sposób. Odnoszę wrażenie, że od początku nie jest twoim zamiarem pomoc. To jest forum. Po co ono istnieje.

Nie chcę nikogo urazić, ale dla czego tu istniejecie ? Powinien być zakaz rejestrowania ludzi bez uprawnień, skoro jedyne, co mogę przeczytać, to wezwij elektryka. Wówczas fachowcy z uprawnieniami podyskutowali by między sobą i tyle byłoby w temacie.

I proszę nie pisz zaraz, że odpowiedzialność, że kogoś zabije itd... Czytałem to wiele razy. Jeśli ktoś jest kompletnym laikiem, to nie polecam eksperymentów z prądem, ale nie wszyscy na forum tacy są. Niektórzy mają jakieś rozeznanie w temacie i potrzebują przysłowiowej kropki nad i.

clubber84 jednak mógł napisać coś konkretnego. Nie chcę nikogo urazić. Pozdrawiam
  • #8 21633882
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    piloszkotosz napisał:
    Nie iść w tym kierunku ???

Nie, lepiej iść w kierunku "ja się nie znam, wolę żeby mi to fachowiec zrobił, bo to nie wstyd nie znać się na czymś. Znam się na tym, co pozwoli mi zarobić na tego fachowca, a czas po pracy poświęcę nie na studiowanie czegoś, a dla rodziny".
    Zresztą zadaj sobie pytanie:
    - Kim są żona, teściowa, znajomi, sąsiedzi, żeby się przed nimi popisywać i zgrywać "złotą rączkę, co krawaty wiąże i usuwa ciążę?!
    To nie PRL, że trzeba kombinować, teraz jest czas na to, żeby znać się na jednym i z tego czerpać profity, a czas po, przeznaczyć dla najbliższych.

Pozdrawiam
  • #9 21633889
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    piloszkotosz napisał:
    Bardzo proszę Ktoś-tam, nie pisz w ten sposób. Odnoszę wrażenie, że od początku nie jest twoim zamiarem pomoc. To jest forum. Po co ono istnieje.

Nie chcę nikogo urazić, ale dla czego tu istniejecie ? Powinien być zakaz rejestrowania ludzi bez uprawnień, skoro jedyne, co mogę przeczytać, to wezwij elektryka. Wówczas fachowcy z uprawnieniami podyskutowali by między sobą i tyle byłoby w temacie.

I proszę nie pisz zaraz, że odpowiedzialność, że kogoś zabije itd... Czytałem to wiele razy. Jeśli ktoś jest kompletnym laikiem, to nie polecam eksperymentów z prądem, ale nie wszyscy na forum tacy są. Niektórzy mają jakieś rozeznanie w temacie i potrzebują przysłowiowej kropki nad i.

clubber84 jednak mógł napisać coś konkretnego. Nie chcę nikogo urazić. Pozdrawiam

No cóż , chyba nie do końca zdajesz sobie sprawy jakim niebezpieczeństwem jest prąd, zwłaszcza z połączeniem z wodą i prąd o dużym amperażu. Zadałem tobie naprawdę proste pytania. Skoro nie odpowiedziałeś na nie to znaczy że nie znasz odpowiedzi. Odpowiedzi na nie są naprawdę istotne aby bezpiecznie podłączyć i korzystać z podgrzewacza. Twoja sprawa, tematu nie było, nie musisz odpowiadać. Może te pytania faktycznie są bez sensu. Wstawię tobie temat z wczoraj. To chyba będzie mój ulubiony temat do przedstawiania pewnych rzeczy. Tam też gość jak ty uważał że nie jest kompletnym laikiem, miał nawet kiedyś świadectwo kwalifikacji i był pomagierem elektryka. Przez eksperymenty z prądem omało nie doprowadził do tragedii, a wydawało mu się że wszystko zrobił jak należy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4133926.html
  • #10 21633947
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Wiem, co to jest prąd o dużym amperażu. Co najmniej 30 lat spawałem w stoczniach. Wycinałem spoiny na kadłubach prądami 500 amperów i więcej elektrodami węglowymi.

W moim hobby budowałem wzmacniacze w.cz., gdzie napięcie anodowe wynosi ponad 3 kV. No niestety elektrykiem z uprawnieniami nie jestem. Co to zmieni, jeśli napiszę, że zabezpieczenia mam 3 x 35 A, czy np. 63 A. I tak nic to nie zmieni
    w kwestii wytłumaczenia łopatologicznie, co i jak po kolei zakupić i zrobić. I nie chodzi mi o pochwalenie się przed teściową, proboszczem itd.... Po prostu nie chcę zaprzęgać do tego tematu dodatkowych ludzi.

Po postach zrozumiałem, że i tak nic tu nie wskóram. Oczekiwałem takich reakcji, choć po cichu naiwnie myślałem, że może akurat mi się uda coś dowiedzieć. Temat zaczął się normalnie, a zakończył, jak zwykle w tym dziale.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam forumowiczów. Jak ogarnę temat, to zamieszczę jakieś fotki i opis. Może ktoś skorzysta bezpłatnie. Pozdrawiam.
  • #11 21633954
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    piloszkotosz napisał:
    Oczywiście chodziło nie o sieć
    TN-C (uziom). Przestudiowałem wcześniej trochę opracowań o przeróbce (częściowej) sieci TN-S na sieć z rozdzieleniem PEN na PE i N.

piloszkotosz napisał:
    Rozumiem, że podłączenie między fazowe i PEN do żółto-zielonego w podgrzewaczu raczej nie do końca jest bezpieczne. Nie iść w tym kierunku ???

piloszkotosz napisał:
    Wówczas nie myślałem o TN-S_C, a szkoda. mój błąd.

piloszkotosz napisał:

Czy kol. przed napisaniem tematu przeczytał dokładnie "Regulamin: Zasady panujące w dziale Instalacje i sieci oraz każdym subforum elektrycznym?' : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1489955.html
    Z cytowanych tu wypowiedzi wyraźnie wynika że kol. wiedzy elektrycznej potrzebnej do podłączenia urządzenia nie posiada.
    Kol.cluber84 oraz ktoś_tam podali prawidłowe podpowiedzi więc proszę dokładnie je przeanalizować i podjąć jedyną rozsądną decyzję by sprawą podłączenia zajął się wykwalifikowany elektryk - plusy tej decyzji to uznanie gwarancji urządzenia przez producenta jak również bezpieczeństwo użytkowników.
    Proszę pamiętać że porady na forum są udzielane zdalnie i nikt nie zna szczegółów instalacji o które bez odzewu kol. ktoś_tam prosił i nikt nie będzie widział jak kol. to podłącza oraz jakim sprzętem oraz jak kol. wykona pomiary a także czy kol. ma prawo je wykonywać i podpisać.
    Temat zamykam.
    P.S.
    piloszkotosz napisał:
    Po postach zrozumiałem, że i tak nic tu nie wskóram. Oczekiwałem takich reakcji, choć po cichu naiwnie myślałem, że może akurat mi się uda coś dowiedzieć. Temat zaczął się normalnie, a zakończył, jak zwykle w tym dziale.

Temat zakończył się jedyną możliwą radą w tym przypadku i uważam że jeśli kol. dokładnie przeanalizuje i rozsądnie pomyśli to przyzna rację i mam nadzieję że się nie mylę.

Podsumowanie tematu

✨ Podgrzewacz przepływowy Dafi 9kW 2-fazowy wymaga odpowiedniego podłączenia elektrycznego zgodnego z normami bezpieczeństwa. W przypadku istniejącej instalacji typu TN-C, gdzie brak jest uziemienia oraz wyłącznika różnicowoprądowego, podłączenie urządzenia staje się problematyczne i potencjalnie niebezpieczne. Instrukcja producenta zakłada instalację w sieci z uziemieniem i zabezpieczeniami różnicowoprądowymi, co jest kluczowe dla bezpiecznej eksploatacji. W praktyce, aby zapewnić poprawne i bezpieczne działanie podgrzewacza, konieczna jest modernizacja instalacji elektrycznej, w tym wydzielenie przewodu ochronnego PE oraz zastosowanie wyłącznika różnicowoprądowego. Bez tych zmian podłączenie podgrzewacza w sieci TN-C nie jest zalecane ze względu na ryzyko porażenia prądem i uszkodzenia urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA