logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja jednofazowa a podłączenie przepływowego podgrzewacza wody 4,5 kW

pol_16 15 Wrz 2020 11:12 6714 25
  • #1 18924373
    pol_16
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Witam, posiadam instalacje eletryczną jednofazową z prądem o mocy (dostawa) 4 kW, chciałbym zamontować w łazience przepływowy podgrzewacz wody Dafi 4,5 kW.
    Doczytałem że można podnieść moc dostarczaną do mieszkania do 6 kW przy jednofazowej instalacji (jeśli się mylę to proszę napisanie jaką moc przyłączeniową max można dostarczyć przy jednofazowej).
    Informacje techniczne: Aktualna moc przyłączeniowa 4 kW, bezpiecznik przedlicznikowy B 25, w mieszkaniu podłaczone pod łazienkę A 25, a pod niego 2x B 16, kable miedziane (nie jest to linka, a jednolity kabel) o średnicy 2,5mm.

Problem 1: czy podnosząc moc przyłączeniową do 6KW (jeśli będzie taka możliwość), zmienią mi bezpiecznik przedlicznikowy na mocniejszy, po zmianie A25 i B16 na mocniejsze, będę mógł użytkować normalnie jednocześnie np. pralki 2000-2400W i podgrzewacza wody 4500W, wiem że łącznie max wynosi 6900W, ale czy jeśli taki pobór będzie chwilowy (pralka nie chodzi zawsze, a jeśli już się zdarzy że będzie włączona i będę chciał umyć ręce -zakładam że pewnie do ok. 10 sekund) czy tak mogłoby być?

Schemat wizualny obecnej instalacji:
    Instalacja jednofazowa a podłączenie przepływowego podgrzewacza wody 4,5 kW

Problem 2: podgrzewacz Dafi 4,5 kW nie ma wtyczki, jak wspomniałem ma być zainstalowany pod umywalką, w łazience, która jest już całkowicie wykończona w całości wykafelkowana, więc nie ma raczej możliwość na podłączanie/puszczenie kolejnego kabla, próbowałem znaleźć wtyczkę (20 A -230 V) do zwykłego gniazdka ale takich nie produkują i nie mam pojęcia jak się zabrać za ten temat żeby ten podgrzewacz podłączyć pod gniazdo w łazience? Poniżej specyfikacja podgrzewaczy Dafi od 3,7 kW do 7,3 kW (które są niby do instalacji jednofazowej)

Problem 3: ostatecznym rozwiązaniem jest zakup podgrzewacza Dafi 3,7 kW (niestety jest podobno o wiele gorszy do 4.5 kW - słabiej podgrzewa wodę) i tu również pytanie, czy uruchamiając jednocześnie pralkę 2-2,4 kW + Dafi 3,7 kW (jak wspomniałem do ok. 10 sekund) -łącznie max 6,1 kW (będą to bardzo rzadkie sytuacje) przy zmianie mocy przyłączeniowej 6KW i zmianie bezpieczników, będzie działało wszsytko poprawnie??

Z góry przepraszam jeśli coś nazwałem nieprofesjonalnie i dziękuję za każdy komentarz, wskazówkę i pomoc :)
  • Pomocny post
    #2 18924389
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Problem 2 nie do przeskoczenia, skoro łazienka
    pol_16 napisał:
    jest już całkowicie wykończona w całości wykafelkowana, więc nie ma raczej możliwość na podłączanie/puszczenie kolejnego kabla
    Cytat:
    próbowałem znaleźć wtyczkę (20 A -230 V) do zwykłego gniazdka ale takich nie produkują i nie mam pojęcia jak się zabrać za ten temat żeby ten podgrzewacz podłączyć pod gniazdo w łazience?
    Co Ci da wtyczka, jak gniazdo masz na 16 A.
  • Pomocny post
    #3 18924392
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Instalacja (przekrój przewodu) uwzględnia moc podgrzewacza? Chcesz 4.5 kW podpiąć pod B16? i jeszcze dodatkowe urządzenia zasilać? Bo z tabeli wynika że 20A potrzeba.
    Może elektryk nie wiedział dając B16, że ma na tej linii być w porywach 6kW?
  • #4 18924421
    pol_16
    Poziom 7  
    elpapiotr napisał:
    Problem 2 nie do przeskoczenia, skoro łazienka
    pol_16 napisał:
    jest już całkowicie wykończona w całości wykafelkowana, więc nie ma raczej możliwość na podłączanie/puszczenie kolejnego kabla
    Cytat:
    próbowałem znaleźć wtyczkę (20a -230v) do zwykłego gniazdka ale takich nie produkują i nie mam pojęcia jak się zabrać za ten temat żeby ten podgrzewacz podłączyć pod gniazdo w łazience?
    Co Ci da wtyczka, jak gniazdo masz na 16 A.

Zadałem to pytanie, gdyż jest może jakiś sposób, żeby zlikwidować jedno gniazdo, rozebrać - bezpośrednio podłączyć kable podgrzewacza do kabli z gniazdka i zamaskować/zamknąć miejsce tego gniazda??
  • Pomocny post
    #5 18924427
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Instalacja (przekrój przewodu) uwzględnia moc podgrzewacza? Chcesz 4.5 kW podpiąć pod B16? i jeszcze dodatkowe urządzenia zasilać? Bo z tabeli wynika że 20A potrzeba.
  • #6 18924431
    pol_16
    Poziom 7  
    kindlar napisał:

Jak pisałem na wstępie, najpierw zwiększyć moc przyłączeniową do 6 kW, zmienić bezpieczniki na większe np. 30 A i czy wtedy w porywach będzie mogło być nawet 6900 W w sytuacji działającej pralki i mycia rąk przez ok. 10 sek. ??

Kupiłem mieszkanie z gotową instalacją, elektryk nie zakładał wtedy że będzie podgrzewacz wody... Natomiast czy kable o średnicy 2,5mm (mierzone suwmiarką) wytrzymają takie napięcie? I czy przy mocy przyłączeniowej 6 kW będę mógł sytuacyjnie przez ok. 10 sek. pobrać 6900W ??
  • Pomocny post
    #7 18924464
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Jakikolwiek podgrzewacz przepływowy kupisz MUSISZ go podłączyć pod osobne zabezpieczenie w rozdzielnicy a dokładniej to musi to zrobić elektryk. Musi też być odpowiedni przekrój przewodów zarówno do podgrzewacza jak i do licznika.
    Co do zasady, urządzeń bez wtyczek nie podłącza się do gniazda. Jak kupisz słabszy podgrzewacz to pewnie też będzie bez wtyczki.
    Nie można sobie od tak sobie zwiększać zabezpieczeń na większe. I tak już 16A jest największym w instalacji domowej jakimozna stosować. Zresztą nie wiadomo, czy w twojej instalacji 16A nie jest również przewymiarowane. Już pomijam A25, nie wiadomo czemu ma służyć.
  • Pomocny post
    #8 18925348
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Nawiązując do pol_16 i wcześniejszych pytań.
    Z charakterystyki bezpiecznika s-ki o charakterystyce B wynika że:
    Jeśli zabezpieczenie B16 obciążone zostanie prądem 20A to zabezpieczenie przerwie obwód w czasie od 10s do nawet 120s.
    Teraz po polsku: Jeśli podgrzewacz o mocy 4500W (230V) jest zabezpieczony bezpiecznikiem B16A to może ręce umyjesz;) zależy pewnie od producenta i stopnia zużycia zabezpieczenia.
  • Pomocny post
    #9 18925721
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    ssllaawweekk napisał:
    Jeśli zabezpieczenie B16 obciążone zostanie prądem 20A to zabezpieczenie przerwie obwód w czasie od 10s do nawet 120s.
    Teraz po polsku: Jeśli podgrzewacz o mocy 4500W (230V) jest zabezpieczony bezpiecznikiem B16A to może ręce umyjesz;) zależy pewnie od producenta i stopnia zużycia zabezpieczenia.

Czyli co, jeśli autor by zamontował podgrzewacz na jednym obwodzie z pralką albo bez to uważasz, że wszystko byłoby dobrze o ile by trafił na esa który trochę później wyzwala? BZDURA!!!
    PRZY TEJ MOCY 3,7 LUB 4,5kW MUSI BYĆ POPROWADZONY PRZEWÓD OD SAMEJ ROZDZIELNICY O ODPOWIEDNIM PRZEKROJU. To nie podlega dyskusji, natomiast jeszcze podpiąć pod to pralkę która jeszcze szarpnie kilka amperów nie ma co komentować (to do autora tematu).
    Instalacja ma określoną wytrzymałość.
    Zwiększenie prądu w przewodzie czy złączach 2x powoduje 4x zwiększenie wydzielania się ciepła.
    Kto ma lutownicę transformatorową doskonale wie, że włączając ją nawet na 10 sekund po pewnym czasie przepalał mu się grot. Co prawda przez grot płyną większe prądy, ale to nie ma znaczenia. Chodzi o uzmyslowienie zjawiska i zrozumienie, że zwiększenie prądu poza wytrzymałość instalacji prowadzi do jej degradacji, w skrajnych przypadkach do pożaru.
    Poza tym, tym tematem musi się zająć elektryk co przejrzy również instalację. Już wstawienie A25 a zanim B16, a przed A25 B25 budzi wątpliwość. Po co ktoś to robił, skoro A25 pogarsza tylko funkcjonalność instalacji. Ktoś musiał się sporo natrudzic nad tym zwłaszcza, że A25 w przyrodzie prawie nie występuje.
    Zresztą w instrukcji obsługi jest napisane kto i jak powinien podłączyć ten podgrzewacz. Z prądami tej wielkości nie ma już żartów i ktoś kto nie ma wiedzy nie powinien go podłączać ani zmieniać zabezpieczeń na własną rękę.
    Czy czasem nie jest tak, że zwiększając moc przyłączeniową trzeba dać do ZE oświadczenie elektryka (D) o gotowości instalacji.
  • Pomocny post
    #10 18925802
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    pol_16 napisał:
    chciałbym zamontować w łazience przepływowy podgrzewacz wody Dafi 4,5KW.
    Czy kolega kiedykolwiek miał do czynienia z tym urządzeniem? Moim zdaniem nie.
    Ja miałem i mogę stwierdzić, że poranny sik ma większy przepływ i temperaturę niż woda podgrzana w tej "zabawce".
    Wydasz krocie na przystosowanie instalacji i się rozczarujesz gdy pierwszy raz odkręcisz kran.
  • Pomocny post
    #11 18926002
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Ktoś_tam napisał:
    ssllaawweekk napisał:

Czyli co, jeśli autor by zamontował podgrzewacz na jednym obwodzie z pralką albo bez to uważasz, że wszystko byłoby dobrze o ile by trafił na esa który trochę później wyzwala? BZDURA!!!
    PRZY TEJ MOCY 3,7 LUB 4,5kW MUSI BYĆ POPROWADZONY PRZEWÓD OD SAMEJ ROZDZIELNICY O ODPOWIEDNIM PRZEKROJU. To nie podlega dyskusji, natomiast jeszcze podpiąć pod to pralkę która jeszcze szarpnie kilka amperów nie ma co komentować (to do autora tematu).
    Instalacja ma określoną wytrzymałość.
    Zwiększenie prądu w przewodzie czy złączach 2x powoduje 4x zwiększenie wydzielania się ciepła.
    Kto ma lutownicę transformatorową doskonale wie, że włączając ją nawet na 10 sekund po pewnym czasie przepalał mu się grot. Co prawda przez grot płyną większe prądy, ale to nie ma znaczenia. Chodzi o uzmyslowienie zjawiska i zrozumienie, że zwiększenie prądu poza wytrzymałość instalacji prowadzi do jej degradacji, w skrajnych przypadkach do pożaru.
    Poza tym, tym tematem musi się zająć elektryk co przejrzy również instalację. Już wstawienie A25 a zanim B16, a przed A25 B25 budzi wątpliwość. Po co ktoś to robił, skoro A25 pogarsza tylko funkcjonalność instalacji. Ktoś musiał się sporo natrudzic nad tym zwłaszcza, że A25 w przyrodzie prawie nie występuje.
    Zresztą w instrukcji obsługi jest napisane kto i jak powinien podłączyć ten podgrzewacz. Z prądami tej wielkości nie ma już żartów i ktoś kto nie ma wiedzy nie powinien go podłączać ani zmieniać zabezpieczeń na własną rękę.
    Czy czasem nie jest tak, że zwiększając moc przyłączeniową trzeba dać do ZE oświadczenie elektryka (D) o gotowości instalacji.

Zgadzam się z powyższym, potrzebny elektryk.
    Początkujący elektrycy powinny też wiedzieć, że zabezpieczenia mogą działać ze zwłoką czasową. Np. wykrycie przez zabezpieczenie przekroczenia prądu o 1% nie spowoduje natychmiastowego przerwania obwodu zasilania.
  • #12 18927331
    pol_16
    Poziom 7  
    Dziękuję wszystkim chętnym udzielającym odpowiedzi, lub podpowiedzi.
    Pisząc to pytanie, kieruje się raczej szukaniem informacji, czy jest to możliwe do podłączenia u mnie w łazience, a dopiero później będę szukał elektryka...

Nie wiem czy opisałem całą sytuację zbyt skomplikowanie, ale planowałem zwiększyć moc przyłączeniową z 4KW do 6KW (na instalacji jednofazowej) - bo to jest możliwe
    Mam przewody które są miedziane (drut cały, nie linka) o średnicy 3x2,5mm czyli przekrój tego kabla ze wzoru: "PI x D(kwadrat) : 4"
    // podkładając do wzoru: 3,14x2,5x2,5:4 = 4,9mm2 co daje mi możliwość przesyłania ok. 32A
    Tak wiem, kable się grzeją, lecz pralka i podgrzewacz nie będą uruchomione na okrągło, ale może zdarzyć się że będą użytkowane w tym samym czasie i jednocześnie do ok. 10 sek.

Kolejnym krokiem byłaby zmiana bezpieczników z B16 na B32 co daje możliwość podłączenia na jednej fazie i pralki 2-2,4KW + podgrzewacz 4,5KW jednocześnie...

Jeśłi gdzieś robię błąd w logicznym rozumowaniu, prosiłbym o sprostowanie, ewentualną podpowiedź czy tak można rozwiązać tą sytuacje.

Z góry dziękuję :)
  • Pomocny post
    #13 18927340
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Masa błędów jest w tym co napisałeś i było to już w wątku tutaj wyjaśnione:

* wąskim gardłem przy połączeniu pralki jest gniazdo, które ma wytrzymałość 16A i to determinuje, że zabezpieczenie obwodu takiego (nawet jeżeli będziesz się upierał, że do gniazda podłączysz tylko lampkę nocną) to może być max 16A (w zależności od przekroju i długości przewodów i parametru IPZ takiego obowodu)

* urządzenie powyżej 2kW musi mieć osobne zabezpieczenie - tak wynika z Rozporządzenia

* przewód ma swoje oznaczenie - nie należy mierzyć średnicy żyły - tylko odczytać na przewodzie co to jest - a jak ktoś w deweloperce ułożył do gniazdka w łazience przewód 3x 4mm kwadratowe, to byłby to jakiś ewenement - bo gniazdko determinuje 16A i nie ma sensu kłaść takiego przewodu

* ponadto przewód o przekroju 5 mm kwadratowych nie pozwala na zastosowanie zabezpieczenia o nominale 32A - nawet gdyby jakimś cudem taki przewód tam był

PS: jeżeli moderator mi zablokuje ten post za brak znaku "kwadratowy" i będzie dowodził, że symbole inżynierskie są w edytorze, to donoszę że w "szybkiej odpowiedzi pod postem ich nie ma".
  • Pomocny post
    #14 18927396
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    pol_16 napisał:
    Mam przewody które są miedziane (drut cały, nie linka) o średnicy 3x2,5mm czyli przekrój tego kabla ze wzoru: "PI x D(kwadrat) : 4"
    // podkładając do wzoru: 3,14x2,5x2,5:4 = 4,9mm2 co daje mi możliwość przesyłania ok. 32A

Co to za przewód? Taki masz w ścianie do gniazda? Z typoszeregu wynika że będzie to 4mm^2, 5mm^2 nie ma, kolejny jest dopiero 6mm^2. Trochę na bogato, ktoś się sporo natrudził aby 3 takie druty wcisnąć pod zaciski gniazda i je umieścić w puszce. Kolejny twór który praktycznie nie występuje w przyrodzie obok A25 który praktycznie też nie występuje w przyrodzie. Nie możesz dać większego bezpiecznika pod gniazda niż 16A, taka jest wytrzymałość gniazda. Wiem, że bezpiecznik ma za zadanie zabezpieczyć instalację ale już nie raz u nie jednego zadziałał on przy uszkodzeniu urządzenia. Jak uszkodzi się tobie pralka tak, że będzie przez nią płynął prąd 22A to takie zabezpieczenie nawet nie drgnie. Poza tym z zegarkiem będziesz myć ręce i odliczać 10s? Nigdy tobie nie zdarzyło się tobie lub twoim gościom odkręcić kran na 20s? Jaki jest przekrój oraz z czego jest wykonany przewód między licznikiem a rozdzielnicą? Czy on udzwignie nowe zabezpieczenie przedlicznikowe?
    Łazienka jest już wykafelkowana. Natomiast niach mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Czy można taki podgrzewacz połączyć do nowej puszki za ścianą i z tamtego pomieszczenia pociągnąć nowy przewód do rozdzielnicy? Chyba nie ma takich przeciwwskazań .
  • #15 18927870
    pol_16
    Poziom 7  
    zbich70 napisał:
    pol_16 napisał:
    chciałbym zamontować w łazience przepływowy podgrzewacz wody Dafi 4,5KW.
    Czy kolega kiedykolwiek miał do czynienia z tym urządzeniem? Moim zdaniem nie.
    Ja miałem i mogę stwierdzić, że poranny sik ma większy przepływ i temperaturę niż woda podgrzana w tej "zabawce".
    Wydasz krocie na przystosowanie instalacji i się rozczarujesz gdy pierwszy raz odkręcisz kran.

Dzięki za twoją opinię na temat podgrzewacza, sprawdzając opinie innych użytkowników wydawało się, że będzie odpowiedni do podgrzania wody na tyle żeby umyć ręce, może nie w gorącej wodzie a ciepłej wodzie :)
    Szukam w takim razie innego rozwiązania albo innego podgrzewacza :) DZIĘKI

Dodano po 13 [minuty]:

takijasiu napisał:
    Masa błędów jest w tym co napisałeś i było to już w wątku tutaj wyjaśnione:

* wąskim gardłem przy połączeniu pralki jest gniazdo, które ma wytrzymałość 16A i to determinuje, że zabezpieczenie obwodu takiego (nawet jeżeli będziesz się upierał, że do gniazda podłączysz tylko lampkę nocną) to może być max 16A (w zależności od przekroju i długości przewodów i parametru IPZ takiego obowodu)

* urządzenie powyżej 2kW musi mieć osobne zabezpieczenie - tak wynika z Rozporządzenia

* przewód ma swoje oznaczenie - nie należy mierzyć średnicy żyły - tylko odczytać na przewodzie co to jest - a jak ktoś w deweloperce ułożył do gniazdka w łazience przewód 3x 4mm kwadratowe, to byłby to jakiś ewenement - bo gniazdko determinuje 16A i nie ma sensu kłaść takiego przewodu

* ponadto przewód o przekroju 5 mm kwadratowych nie pozwala na zastosowanie zabezpieczenia o nominale 32A - nawet gdyby jakimś cudem taki przewód tam był

PS: jeżeli moderator mi zablokuje ten post za brak znaku "kwadratowy" i będzie dowodził, że symbole inżynierskie są w edytorze, to donoszę że w "szybkiej odpowiedzi pod postem ich nie ma".

Dzięki za odpowiedź,
    *piszesz że każde urządzenie powyżej 2 kW musi mieć osobne zabezpieczenie i nie wiem czy zwróciłeś uwagę na rysunek który przygotowałem, w pierwszym poście -> pralka jest podłączona do B 16 a drugie B 16 operuje na gniazdach, więc jakby ten warunek spełniam, jest też kilka komentarzy że bezpiecznik A 25 pod które podłączone są te dwie B 16 jest niepotrzebny

*w związku że uświadomiłeś mi że na gniazdo nie może być większa wartość niż 16 A rezygnuje z podgrzewacza o mocy 4,5 kW, poszukam czegoś mniejszego co mieści się w 16 A i posiada wtyk gniazda

*dzięki też za iformacje na temat przewodu, mojego taty kolega był elektrykiem i stąd też padła sugestia żeby go zmierzyć sufmiarką (ma ona dokładność 0,5 mm więc sam przewód w sobie może mieć średnice 2,3 lub 2,4 a podstawiając do wzoru pewnie wyjdzie 4mm2 przekroju -> nie mam możliwości sprawdzenia oznaczeń co znajduje się na kablu gdyż wszystko jest zabudowane kafelkami a wygląda to tak:
  • #16 18927933
    domasia
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Są podumywalkowe/podzlewowe termy o pojemności 10 lub 15 litrów. Wiele lat miałem coś takiego w kuchni w szafce pod zlewem. Zajmuje trochę miejsca ale może to być rozwiązanie dla ciebie.
  • #17 18927995
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    pol_16 napisał:
    ... wszystko jest zabudowane kafelkami a wygląda to tak:

Jeśli faktycznie to tak wygląda to nie widać aby kółek ochronny był podłączony. Jakieś wybrakowane gniazdo, kółek posiada ale zacisku już nie. Jeśli dobrze widzę to to gniazdo nie nadaje się do użytkowania. Skoro to łazienka to musi być bezwzględnie gniazdo z czynnym kółkiem ochronnym. Instalacja wygląda na świeżą, a już na pewno na taką kiedy już była wymagana żyła ż-z. Czy taka żyła jest doprowadzona do gniazda?
  • Pomocny post
    #18 18928550
    gasak
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    pol_16 napisał:
    Problem 2: podgrzewacz Dafi 4,5 kW nie ma wtyczki, jak wspomniałem ma być zainstalowany pod umywalką,

A takie urządzenia elektryczne to można instalować pod umywalką w tzw. "strefie mokrej"?
  • #19 18928594
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Nie ma żadnej strefy "mokrej".
    Jedyną normą dedykowaną do konkretnego pomieszczenia jest 7-701 i dotyczy ona pomieszczeń wyposażonych w wannę lub prysznic, czyli łazienek.
    I nie znajdziesz w niej obostrzeń montażu tego co pod umywalką a co ponad nią.
  • #20 18928654
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Ktoś_tam napisał:
    pol_16 napisał:
    ... wszystko jest zabudowane kafelkami a wygląda to tak:

Jeśli faktycznie to tak wygląda to nie widać aby kółek ochronny był podłączony. Jakieś wybrakowane gniazdo, kółek posiada ale zacisku już nie. Jeśli dobrze widzę to to gniazdo nie nadaje się do użytkowania. Skoro to łazienka to musi być bezwzględnie gniazdo z czynnym kółkiem ochronnym. Instalacja wygląda na świeżą, a już na pewno na taką kiedy już była wymagana żyła ż-z. Czy taka żyła jest doprowadzona do gniazda?

Na górze zdjęcia widać przecież, że jest przewód przyłączony do kołka.
    Ot zacisk jest od drugiej strony.
  • #22 18928805
    pawelr98
    Poziom 39  
    kkas12 napisał:
    pawelr98 napisał:
    Ot zacisk jest od drugiej strony.
    Jakoś nie przypominam sobie takiego rozwiązania.

Od góry zdjęcia się kolega dokładnie przyjrzy to widać, że coś tam jest podłączone.
    Wygląda na żółto-zielony przewód.
    Jest znaczek uziemienia na plastikowej części.
    Tam musi być po prostu zacisk od tyłu.

Może i rozwiązanie nietypowe ale jak najbardziej możliwe i niczemu nie przeszkadza w sieciach TN-S gdzie są trzy przewody.
    Dopiero w TN-C gdzie trzeba robić "zworkę" może być to uciążliwe.
    Gdzieś chyba w domu podobnie rozwiązane gniazdko wymieniałem.
  • #23 18928938
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Pokaż gniazdo w z takim rozwiązaniem.
    I gdzie tam zielonożółtą widzisz to naprawę nie wiem.
    Moim zdaniem w gnieździe została usunięta integralna część styku ochronnego a pozostał sam "kołek" na skutek czego gniazdo nie nadaje się do eksploatacji.

No chyba, że mało widziałem.

Ale wystarczy jak autor wątku się w tej kwestii wypowie.
  • #24 18929071
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Na zdjęciu widać (co prawda niewyrażnie) oznaczenie BMD 010: https://el12.pl/zdjecia/gniazdo-elektryczne-pojedyncze-kolor-kremowy,p81395,w1200_m.jpg

https://sklep.delta.poznan.pl/gniazdo-pojedyn...3624-cariva-230-v-16-a-legrand_l1_p11455.html

Widok "od tyłu" - widoczny w górnej części zacisk PE:

Widok "od frontu" ze zdjęta obudową - wygląda jak na zdjęciu autora wątku:
  • #25 18929212
    pawelr98
    Poziom 39  
    kkas12 napisał:

I gdzie tam zielonożółtą widzisz to naprawę nie wiem.

Zaznaczyłem.
  • #26 18943206
    pol_16
    Poziom 7  
    Dla osób które dywagują na temat tego czy gniazdo jest podłączone prawidłowo czy nie -> TAK jest podłączone prawidłowo

Zmiana koncepcji, zamiast podrzewacza 4,5 KW została zamontowana bateria z budowanym podgrzewaczem 3KW, był elektryk sprawdził, pomierzył co trzeba było i wypowiedział się że okablowanie jest na tyle dobrze dobrane, że nie powinno być problemów z użytkowaniem, pralka ma swój bezpiecznik B16, a podgrzewacz swój B16
    Bezpiecznik A25 rzeczywiście bez sensu zamontowany ale w niczym nie przeszkadza.
    Dostarczana moc KW do mieszkania to 4,5KW ale zwykle na fakturach wpisują 4KW, po sprawdzeniu na umowie 4,5KW.
    Według elektryka chwilowy pobór prądu z sieci może osiągać od 1,5 raza do 2 razy tyle. Więc wszystko jest na ten moment prawdiłowo.

Oczywiście podłączenie 4,5KW byłoby możliwe, po podniesieniu mocy dostarczanej do mieszkania, założeniu dodatkowego przewodu do podłączenia.

Dziękuje jeszcze raz wszystkim którzy wspomogli mnie swoją wiedzą :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada jednofazową instalację elektryczną o mocy 4 kW i planuje zainstalować przepływowy podgrzewacz wody Dafi o mocy 4,5 kW. W dyskusji poruszono kwestie związane z możliwością zwiększenia mocy przyłączeniowej do 6 kW oraz odpowiednich zabezpieczeń. Użytkownik zastanawia się nad podłączeniem podgrzewacza do istniejącej instalacji, która ma bezpieczniki B16 i A25. Wiele odpowiedzi wskazuje na konieczność posiadania osobnego zabezpieczenia dla podgrzewacza oraz odpowiedniego przekroju przewodów, aby uniknąć przeciążenia. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na mniejszy podgrzewacz o mocy 3 kW, po konsultacji z elektrykiem, który potwierdził, że instalacja jest odpowiednia do użytkowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA