logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa zasilacz laboratoryjny – tryby CV/CC, ustawianie napięcia i prądu, diody LED

sliwinskit 14 Sie 2025 07:13 1512 13
  • #1 21634455
    sliwinskit
    Poziom 3  
    Wpadł mi w ręce zasilacz laboratoryjny. Coś takiego:

Zasilacz laboratoryjny z ekranem LCD, pokrętłami regulacji napięcia i prądu

I nie do końca wiem, jak to powinno działać, powiem, jak działa ten mój (może jest uszkodzony?):
    Włączam i pokrętłem Voltage coarse ustawiam 12 V, to jest jasne, to działa.
    Podłączam do i - lampę LED, świeci.
    Podświetlona jest też dioda CV.

Ale nie rozumiem pokrętła Current coarse - pokazuje zero. Jak nim kręcę, to nic się nie dzieje do pewnego momentu, aż nagle dioda CV gaśnie, zapala się dioda CC, LED (odbiornik) gaśnie, spadają na wyświetlaczu wartość napięcia.

Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić, jak taki zasilacz powinien działać?
  • #2 21634466
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2559
    Klasycznie:
    1. Typowy zasilacz stara się utrzymać napięcie, które nastawiłeś. Gdy pobierany prąd jest mniejszy niż maksymalny, to owo napięcie utrzymuje się. Gdy dochodzi do większego poboru prądu, to albo zasilacz wyłącza się, albo pali, albo ogranicza prąd i to już jest zasilacz CV/CC.
    2. Zasilacz CC. Ten dla odmiany stara się utrzymać stały prąd na wyjściu w granicach jakiegoś tam napięcia (zasilacze do LED mają takie granica podane). Przykładowy zasilacz 0,35A będzie taki prąd dawał przy zwarciu i przy podłączeniu iluś tam diod, których napięcie przewodzenia nie przekroczy napięcia wejściowego zasilacza.
    3. Zasilacz regulowany, który posiadasz. Ten ma obie funkcje - stabilizuje napięcie i ogranicza prąd na wyjściu. Czyli ustawiasz 12 V i jakiś tam prąd. Napięcie utrzymuje się do czasu gdy prąd jest mniejszy niż nastawiony. Gdy odbiornik zechce więcej prądu, to napięcie będzie spadać dopasowując się do oporu odbiornika tak, żeby utrzymać zadany prąd.
    W twoim zasilaczu prawdopodobnie nastawisz prąd po zwarciu zacisków wyjściowych. Upewnij się, że zasilacz nie ulegnie uszkodzeniu. Wysoce wskazana jest przeczytanie instrukcji obsługi zanim zawiodą wszystkie inne metody.
  • #3 21634542
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 738
    Zwykle w tanich zasilaczach ustawianie limitu prądu jest możliwe po zwarciu wyjścia.
    Bezpieczne ustawianie prądu:
    nie podłączaj do zacisków niczego
    włącz
    skręć voltage coarse i voltage fine do zera
    skręć current coarse i current fine do zera
    zewrzyj wyjście przewodem
    ustaw ok. 1V napięcia
    powina się świecić dioda CC - constant current
    zwiększaj current coarse lub current fine do żądanej wartości
    rozewrzyj wyjście
    zgaśnie dioda CC
    ustaw napięcie
    Dopóki nie świeci się CC masz pilnowane napięcie.
    Jak się włączy CC - masz pilnowany prąd, a zasilacz sam zmniejszy napięcie w razie potrzeby tak, aby nie przekroczyć ustalonego limitu prądu.
  • #4 21634613
    sliwinskit
    Poziom 3  
    No i właśnie tu mam problem.
    Jak skręcam current do zera, to zapala się CC i mogę sobie kręcić Voltage i nic się nie dzieje, same zera. Czy mam zwarty z minusem, czy nie.
  • #5 21634753
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 738
    To jest normalne - żądasz 0 prądu.
    A jakaś upływność w obwodzie wyjściowym zawsze może być i dlatego włącza się tryb CC.
    Tym się nie przejmuj - to jest tani zasilacz.
    Możesz nawet zewrzeć wyjście amperomierzem i sprawdzić minimalny możliwy prąd, tylko pilnuj zakresu miernika.
  • #6 21634756
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    sliwinskit napisał:
    Jak skręcam current do zera, to zapala się CC i mogę sobie kręcić Voltage i nic się nie dzieje, same zera. Czy mam zwarty z minusem, czy nie.
    Dlatego że w rzeczywistości ustawiasz mniej niż zero, ograniczenie prądowe się włącza i redukuje napiecie.
  • #7 21634786
    sliwinskit
    Poziom 3  
    To jak mogę przeprowadzić jakiś test, żeby wiedzieć, że ten zasilacz działa w 100% poprawnie?
    Oczywiście V= mogę sobie pomierzyć porządnym multimetrem; różnica wynosi ~0,5% przy ustawionym napięciu 12 V.
    A mogę zrobić jeszcze jakieś testy, aby upewnić się, że zasilacz działa poprawnie?
  • #8 21634805
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Należy w całym zakresie napięć, jak i prądów, taki testowy zasilacz obciążyć, najlepiej elektronicznym obciążeniem, sprawdzając, kontrolując, przy jakim prądzie zadziała zabezpieczenie, które trzeba odpowiednio ustawić.
    Przykładowy opis jednego modelu zasilacza:

Dzięki inteligentnemu systemowi, który automatycznie przełącza między trybem stałego napięcia (CV) a trybem stałego prądu (CC), zasilacz laboratoryjny dobiera odpowiednie zasilanie w zależności od potrzeb obciążenia

➡️W trybie CV zasilacz utrzymuje stałe napięcie na wyjściu, niezależnie od obciążenia. Ustaw pożądane napięcie, a zasilacz SPS3010 dostosuje prąd, aby je utrzymać

➡️W trybie CC zasilacz utrzymuje stały prąd na wyjściu. Ustaw pożądany prąd, a zasilacz laboratoryjny SPS3010 dostosuje napięcie, aby go utrzymać
  • #9 21634842
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    Żeby rozumieć działanie zasilacza, trzeba rozumieć, jak prąd zależy od napięcia w obwodach, które zasilasz.

Wbrew temu, co pisze przedmówca, w zasilaczu nie ma żadnej inteligencji (ludzie tak często nadużywają tego słowa; nie zdziwię się, jak ktoś powie, że kamień jest inteligentny, bo poleci tam, gdzie go rzucisz).
    Są dwa regulatory, z których wychodzi tylko jeden sygnał sterujący obwodem mocy. Sygnał jest jeden, bo prąd zależy od napięcia, więc nie da się ich niezależnie regulować.
    W danej chwili działa tylko jeden z regulatorów, a każdy może tylko obniżać. Kiedy regulator prądu reguluje, regulator napięcia nie robi nic, bo napięcie już jest niższe, niż by "chciał", i tak samo, kiedy reguluje regulator napięcia, regulator prądu nie robi nic, bo dla niego już jest za mało. Bardzo rzadko widuje się, żeby prąd i napięcie były równe wartościom nastawionym i świeciło jednocześnie CC i CV.
  • #10 21635151
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    sliwinskit napisał:
    I nie do końca wiem, jak to powinno działać, powiem, jak działa ten mój (może jest uszkodzony?):
    Włączam i pokrętłem Voltage coarse ustawiam 12 V, to jest jasne, to działa.
    Podłączam do i - lampę LED, świeci.
    Ale nie rozumiem pokrętła Current coarse
    Gdyby nie było Current coarse to:
    przy zwarciu na wyjściu "huk-błysk - i ogień" = zasilacz spalony
    Prawo Ohma. 12 V / 0,1 Ω = 120 A.
    120 A * 12 V = ~14 kW
    Dlatego zasilacz posiada ustawiane zabezpieczenie Current coarse.
    Dopóki wartość prądu nie przekracza ustawionego Current coarse, nic się nie dzieje.
    Jeżeli prąd przekracza wartość ustawioną, napięcie na zaciskach zmniejsza się - nie jest 12 V, tylko mniej.

Na YT są filmy pokazujące zasadę ustawień różnych obecnych zasilaczy.
  • #12 21637845
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Obecne zasilacze tak mają. Są 2 pokrętła bez podziałki. Jest to skutek oszczędności. Mnie taka opcja pracy nie odpowiada. Ale to nie oznacza, że zasilacz jest zły. Napięcie i ograniczenie prądu można ustawić.

W takim zasilaczu widać, co jest ustawione:

Zasilacz Unitra ZT-980-1M z analogowym miernikiem i pokrętłami regulacyjnymi
  • #13 21640385
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Rozumiem, że regulacja zgrubna przy użyciu przełączników. Jest jeszcze inny, lepszy sposób: potencjometr wieloobrotowy i na nim gałka z licznikiem. Przełącznik ma tę wadę, że regulacja jest nieciągła - jak masz np. 4.9V, a potrzebujesz zmienić na 5.1V i nie wolno podać więcej, niż 5.5V, to musisz zejść do 4.5V (albo niżej), przełączyć na 5.5V, nastawić 5.1V. Pokrętła "Coarse" i "Fine" pozwalają na płynną regulację, może dlatego są modne.
  • #14 21640397
    CYRUS2
    Poziom 43  
    _jta_ napisał:
    potencjometr wieloobrotowy i na nim gałka z licznikiem.
    Tu tego nie ma.
    _jta_ napisał:
    Pokrętła "Coarse" i "Fine" pozwalają na płynną regulację, może dlatego są modne.
    To prawdopodobnie potencjometry cyfrowe.
    _jta_ napisał:
    Rozumiem, że regulacja zgrubna przy użyciu przełączników. Jest jeszcze inny, lepszy sposób: potencjometr wieloobrotowy i na nim gałka z licznikiem. Przełącznik ma tę wadę, że regulacja jest nieciągła
    Tej wady nie ma - bo obydwa sposoby stosuje się jednocześnie.
    Tak jest to zrealizowane w zasilaczu na zdjęciu (#12).

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz laboratoryjny z trybami CV (constant voltage) i CC (constant current) działa tak, że w trybie CV utrzymuje stałe napięcie ustawione pokrętłem Voltage, dopóki pobierany prąd nie przekroczy ustawionego limitu prądowego. Gdy prąd osiąga limit ustawiony pokrętłem Current coarse, zasilacz przełącza się w tryb CC, obniżając napięcie, aby utrzymać stały prąd i chronić urządzenie przed przeciążeniem. W praktyce działa to tak, że regulator napięcia i regulator prądu sterują wyjściem, ale w danym momencie aktywny jest tylko jeden z nich. Dioda LED CV świeci, gdy zasilacz utrzymuje napięcie, a dioda CC zapala się, gdy aktywne jest ograniczenie prądowe. Ustawianie limitu prądu często wymaga zwarcia wyjścia, aby zasilacz mógł wykryć i ustawić odpowiedni prąd graniczny. Testowanie poprawności działania polega na pomiarze napięcia multimetrem oraz obciążeniu zasilacza w całym zakresie napięć i prądów, najlepiej za pomocą elektronicznego obciążenia, aby sprawdzić działanie zabezpieczeń. Pokrętła oznaczone jako "coarse" służą do ustawień zgrubnych, często bez podziałki, a w niektórych modelach występują także pokrętła "fine" do precyzyjnej regulacji. Brak prawidłowego ustawienia limitu prądu może powodować nieoczekiwane przełączanie się trybów i spadki napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA