logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kawasaki ZR-7 gaśnie po rozgrzaniu – brak iskry, możliwe przyczyny elektryczne

pablo251 15 Sie 2025 22:13 369 7
REKLAMA
  • #1 21636040
    pablo251
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam wszystkich serdecznie i zwracam się z problemem dotyczącym motocykla Kawasaki zr 7.
    Skończyły się mi pomysły jak poradzić sobie z tym problemem , który to polega na tym że Kawasaki gaśnie po prostu kiedy chce, ostygnie i odpala i tak w kółko. Z racji ostatnich upałów moto grzało się szybko i często odmawia posłuszeństwa. Po prostu kiedy się rozgrzeje to gaśnie,i muszę odczekać aż ostygnie i może zapali. Potrafi również zgasnąć podczas jazdy . Objawia się tym jakby wyłączyć zapłon, po prostu odcina iskrę
    . Proszę pomóżcie
    ECU kupione ,impulsator chyba ok . Gdzie szukać
  • REKLAMA
  • #2 21636068
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2566
    pablo251 napisał:
    impulsator chyba ok

Określ konkretnie. Sprawdź rezystancję impulsatora miernikiem, na zimno i w momencie kiedy zgaśnie i nie można odpalić.
    Jeśli silnik jest na wtrysku, sprawdzić czy samodiagnostyka wykazuje jakieś błędy.
    Ewentualnie może być problem z pompą paliwa, która przestaje pracować.
  • REKLAMA
  • #3 21636087
    pablo251
    Poziom 13  
    Zasilanie typowo gaźnik. Bez pompy paliwa.
  • #4 21636305
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    To tym bardziej sprawdzić impulsator. Najczęstsza przyczyna i często uszkodzenie ma związek z temperaturą. W drugiej kolejności moduł zapłonu. Uszkodzenie cewek WN występuje stosunkowo rzadko, a w tym przypadku miałbyś iskrę na dwóch cylindrach, ewentualnie problemy z odpalaniem na ciepłym.
  • REKLAMA
  • #5 21636321
    pablo251
    Poziom 13  
    Po kupnie motocykla zacząłem od gaźników, synchronizacji i malowanie.Wiec trochę porozpinalem instalacji elektrycznej .Gdy przyszly upały to się zaczęło..Czy jeszcze jaki czujnik ma wpływ na to że gaśnie? Przełącznik od zapalania/ gaszenia, klamki sprzęgła.Czy impulsator wariuje od temperatury? Wiem ze pomiar impulsatora po samoistnym zgaszeniu dal by odp że jest uszkodzony.Tak też zrobię.
  • REKLAMA
  • #6 21639770
    pablo251
    Poziom 13  
    I tak. Impulsator ma 480 ohm na pracującym silniku i 530 ohm gdy zaśnie moto. Więc czy to wina impulsatora? Ciekawe spostrzeżenie mam.ze gdy silnik sam sobie zgaśnie to! Po kolei Gdy było wszystko ok czyli moto jeździło i nie było żadnych problemów to po zgaszeniu motocykla z okolic baku dochodził taki dźwięk piiiii .....czyli odpowietrzenie baku, zasysanie powietrza do baku. Teraz gdy zgaśnie to nie słyszałem tego odglosu. Czy gaśnie tak nagle z powodu odcięcia paliwa?Tak nagle?

Dodano po 5 [minuty]:

Od zbiornika paliwa odchodzą dwa wężyki odpowietrzajace które poprowadzilem za tylny wahacz i tu pytanie czy jeden z nich nie powinien być podłączony do odpowietrzenie gaźników?
    Czy ma coś wspólnego z tym też odpowietrzenie pokrywy zaworów? Nie sprawdzałem czy gdy zgasnie przełączenie kranika na on rozwiąże te gaśnięcie podczas jazdy. Dziś motor pracował chyba z godzinę oczywiście na luzie ( bo w kur... O mnie to ściąganie motoru z wielu kilometrów ,Raz zgasł i wtedy nie było słychać tego odglosu
  • Pomocny post
    #7 21639962
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Czyli dokładnie nie wiesz, czy silnik gaśnie przez brak iskry? Problem z paliwem powinien dać się wyczuć podczas jazdy poprzez utratę mocy, reakcję na otwieranie przepustnic, na koniec nierówną pracą przy biegu jałowym. Trzeba zajrzeć do serwisówki, bo zwykle od zbiornika paliwa wychodzi jeden wąż i jest to odpływ wody z zagłębienia na korek wlewu paliwa. Korek ma swoje zaworki podciśnieniowe i nadciśnieniowe. Dodatkowe odpowietrzenie ze zbiornika paliwa w motocyklach było zawsze w wersjach na Kalifornię, do pochłaniacza oparów paliwa jak w samochodach.
  • #8 21640008
    pablo251
    Poziom 13  
    Motor gaśnie raptownie tak jakby wyłączyć zapłon

Dodano po 17 [minuty]:

Masz rację że raczej nie układ zasilania paliwem, bardziej elektryczne problemy. Motor smiga aż miło, a to że gaśnie kiedy chce to dopiero zagwostka.Godzina postoju i oczekiwania na transport , powrót do domu busem, wyprowadzenie z busa ii ,, zapala!!! Kuźwa ręce opadają.Znalazlem kostkę 3 pin z zaśniedzialą wsuwką , prawdopodobnie od stopki bocznej.Czy stopka może być przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Motocykl Kawasaki ZR-7 gaśnie nagle po rozgrzaniu, objawiając się brakiem iskry, co sugeruje problem elektryczny, a nie paliwowy, gdyż zasilanie jest gaźnikowe bez pompy paliwa. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony impulsator, który może zmieniać rezystancję pod wpływem temperatury – pomiary wykazały 480 Ω podczas pracy i 530 Ω po zgaśnięciu silnika. Wskazane jest sprawdzenie rezystancji impulsatora na zimno i w momencie awarii. Możliwe są również problemy z modułem zapłonowym, natomiast uszkodzenie cewek wysokiego napięcia jest mniej prawdopodobne. Dodatkowo zwrócono uwagę na układ odpowietrzenia zbiornika paliwa i gaźników, który może wpływać na gaśnięcie, choć nie jest to typowa przyczyna. Problem objawia się nagłym odcięciem iskry, jakby wyłączono zapłon, co wyklucza typowe symptomy zasilania paliwem, takie jak utrata mocy czy nierówna praca silnika. Zaleca się dalszą diagnostykę impulsatora oraz modułu zapłonowego, a także weryfikację instalacji elektrycznej po wcześniejszych pracach przy gaźnikach i przewodach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA