logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z niewykrywanej karty microSDHC 16GB w telefonie

adamm1709 16 Sie 2025 11:13 303 4
REKLAMA
  • #1 21636237
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam,
    karta microSDHC 16GB (no name?) przestała być wykrywana pewnego dnia w telefonie. Po podłączeniu do kompa chce tylko formatować. Proszę o pomoc w odzyskaniu danych, które jakieś tam raczej są.

Czarna karta microSDHC 16 GB z oznaczeniem klasy 10 na drewnianym tle Czarna karta microSDHC z kodem 0166F51 i napisem Made in TAIWAN
    Okno właściwości karty SDHC pokazujące 0 bajtów zajętego i wolnego miejsca Zrzut ekranu z zarządzania dyskami — dysk 1, 14,95 GB, system plików RAW Błąd WinError 1117 podczas skanowania karty microSD w programie DMDE.

Próbowałem w DMDE, ale nie wiem co klikać
  • REKLAMA
  • #2 21636369
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Jeżeli karta od początku do końca ma problem z dostępem do LBA (DMDE) i nie jest możliwe wykonanie jej obrazu to konieczne będzie odczytanie kryształu pamięci bezpośrednio przez wyprowadzenia serwisowe i poskładanie jej zawartości na zewnątrz.
    Próbowałeś zrobić kopie posektorową do pliku?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 21636393
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Proszę też powiedzieć czy czasem nie było jeszcze włączone szyfrowanie tej karty w telefonie.
  • REKLAMA
  • #4 21636414
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Łukasz_W napisał:
    Jeżeli karta od początku do końca ma problem z dostępem do LBA (DMDE)

nie wiem jak to dokładnie rozumieć. Na początku kliknąłem raz ponów, ale nie pomogło. Później nacisnąłem (nie wiem czy dobrze) ignoruj i chyba zaczęło od początku, ale stanęło na innym LBA nieco dalej, następnie to przerwałem tę czynność. Czy mam dać ignoruj wszystkie czy co?
    nie próbowałem robić kopii posektorowej jeszcze.

Dra98 napisał:
    Proszę też powiedzieć czy czasem nie było jeszcze włączone szyfrowanie tej karty w telefonie.

karta była w starym telefonie Samsung Galaxy Xcover 3 - tam raczej nie ma takich funkcji nawet. Dowiem się czy coś takiego było robione, ale wątpię
  • #5 21636688
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1063
    Możesz przy pomocy win32discimager spróbować zgrać zawartość (sektor po sektorze) na dysk twardy. Jednak nawet jak Ci się uda, to będziesz miał sektory (surowe dane), a nie ładne pliki. Jeśli karta nie była kasowana tylko dogrywano nowe dane, to istnieje pewne prawdopodobieństwo, że poszczególne sektory będą składać się na jeden plik. W ten sposób można spróbować odczytywać np. zdjęcia. Początek JPEG ma charakterystyczny ciąg, który jeśli znajduje się na na początku sektora będzie oznaczać kolejny JPEG.
REKLAMA