logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Wi-Fi do automatu bramy CT102 – gdzie podłączyć, jakie napięcie wybrać?

lukierq 16 Sie 2025 15:08 429 8
  • #1 21636385
    lukierq
    Poziom 1  
    Cześć, mam automat do bramy CT102. Czy mogę podłączyć do niego sterownik Wi-Fi, żeby robił zwarcie jak przycisk w domu? Jeśli tak, to w jakie miejsce go wpiąć i na jakie napięcie go kupić: 12 V czy 230 V?

Sterownik CT102 z widocznymi przewodami i oznaczeniami zacisków
    Sterownik Wi-Fi RTX do bramy z aplikacją Tuya i akcesoriami

AI: Jaki jest producent Twojego automatu CT102?
    Nie wiem.
    AI: Masz może schemat podłączenia albo instrukcję do tego automatu?
    Jest w sieci, ale nie mogę się odnaleźć.
  • #2 21636401
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2364
    W tym sterowniku bramy masz wyjście zasilania 24 V DC, nie wiem czy sterowniki po TUYA wstępują na takie zasilanie.
    Zawsze możesz kupić sterownik zasilany z 230 V AC i podłączyć razem ze sterownikiem bramy.
    Styki do sterowania podłącz tak samo jak w tym już istniejącym module zdalnego sterowania.
  • #3 21636453
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1020
    lukierq napisał:
    Czy mogę podłączyć do niego sterownik Wi-Fi, żeby robił zwarcie jak przycisk w domu?

Możesz, styki wykonawcze modułu Wi-Fi oznaczone zazwyczaj jako Signal Cable podłączasz pod SbS (SS w niektórych manualach do centrali) i COM centrali, zasilanie modułu w zależności jaki kupisz.

Wstaw po zakupie zdjęcie modułu Wi-Fi i otrzymasz dokładny opis.
  • #4 21641923
    Szymon0925
    Poziom 3  
    Witam, podpinam się do tematu. Dziś po wymianie kondensatora w napędzie Key, bo nie miała siły nieraz otwierać lub zamykać bramy. Po wymianie śmiga jak nowa. Przy wymianie pomyślałem właśnie o dołożeniu WiFi do automatu. Napęd Key Ct102, zamówiłem już sterownik z kontaktronem, żeby widzieć w aplikacji, czy brama jest zamknięta czy otwarta. Wziąłem o napięciu 230 V. Proszę o pomoc, gdzie podłączyć sygnał z centralki do sterownika WiFi. Pozdrawiam
    Schemat podłączenia modułu WiFi do napędu drzwi garażowych z opisanymi zaciskami
    Panel sterowania napędu Key CT102 z widocznym okablowaniem i złączami
  • #5 21641934
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1020
    szymondawidowski napisał:
    Proszę o pomoc gdzie podłączyć sygnał z centralki do sterownika wifi

S1 i S2 modułu WiFi do SbS (SS w niektórych centralach) i COM centrali napędu, S3 i S4 to wejście na kontaktron, zasilanie L (linia/faza) i N (neutralny), przykładowy opis złącz modułu dotyczy przykładu z podanego zdjęcia.
  • #7 21642034
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3615
    Co do kontroli stanu bramy - dodam, że napęd ma wyjście lampy "odprowadzajacej" CR. Po podłączeniu przekaźnika z cewką na 230V - cewka do CR i COM Vac - oraz po ustawieniu parametru zaawansowanego F.CY. na wartość 3 styk tego przekaźnika (podłączony pod S3 i S4 midułu WiFi) uzyska funkcję kontrolki otwartej bramy i zniknie potrzeba montowania kontaktronu.
  • #8 21642112
    Szymon0925
    Poziom 3  
    >>21642034 Byłaby to najlepsza opcja, także jak przyjdzie, to podłączę, jak piszesz. Odezwę się jak już będę miał wszystko na miejscu. Dzięki
  • #9 21648343
    Szymon0925
    Poziom 3  
    Witam. Paczka dotarła, podłączyłem tak, jak pisaliście. Wszystko śmiga, jak powinno. Przy moim niedużym doświadczeniu przy elektronice zdecydowałem się jednak na montaż kontaktronów. Dziękuję, Panowie, za pomoc.
    Ekran aplikacji do sterowania bramą wjazdową, stan zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono podłączenie sterownika Wi-Fi do automatu bramy CT102, aby działał jak przycisk domowy, wykonując zwarcie. Sterownik bramy CT102 posiada wyjście zasilania 24 V DC, jednak popularne moduły Wi-Fi, np. TUYA, często wymagają zasilania 230 V AC, dlatego zaleca się zakup sterownika Wi-Fi zasilanego 230 V i podłączenie go równolegle do sterownika bramy. Styki sygnałowe modułu Wi-Fi (oznaczone jako S1, S2 lub Signal Cable) należy podłączyć do zacisków SbS (lub SS) i COM centrali napędu. Zasilanie modułu Wi-Fi podłącza się do L i N zgodnie z jego specyfikacją. Dla kontroli stanu bramy można wykorzystać wyjście lampy "odprowadzającej" CR w napędzie CT102, podłączając przekaźnik 230 V do zacisków CR i COM Vac oraz styk przekaźnika do wejścia S3 i S4 modułu Wi-Fi, co eliminuje konieczność montażu kontaktronu. Użytkownicy potwierdzili skuteczność takiego podłączenia, a montaż kontaktronów pozostawiono jako opcję dodatkową. W dyskusji pojawiły się zdjęcia i schematy ułatwiające identyfikację zacisków i poprawne podłączenie modułu Wi-Fi do automatu CT102.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA