logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat Proton Oasis 3 Diesel + magazyn Proton EnergyCore I 5,1 kWh – czy to dobry wybór?

kuban5697 17 Sie 2025 17:53 657 6
REKLAMA
  • #1 21637191
    kuban5697
    Poziom 4  
    Witam.
    Chciałbym prosić o poradę.
    Chciałbym zabezpieczyć się przed brakiem prądu, tak, aby pompki od ogrzewania mogły chodzić 5 × 50 W plus podstawowy sprzęt domowy. Nie mamy ani pompy ciepła, ani indukcji.
    Myślę nad rozwiązaniem: agregat plus bank energii tak, żeby wykorzystać agregat w 100% i żeby nie musiał non-stop chodzić.

Znalazłem agregat prądotwórczy Proton Oasis 3 Diesel
    oraz
    Magazyn Energii Proton EnergyCore I (5,1 kWh)
    Czy taki setup jest ok? Czy nie jest zbyt drogi? Oczywiście chciałbym dobry sprzęt
    Do tego, z tego co wyczytałem, potrzebuję falownika.
    P.S. Jestem totalnie zielony w tej dziedzinie, dlatego proszę o pomoc. Ludzie tutaj mają setupy, które sami składają i eksperymentują, ja jestem laikiem.
    AI: Jakie dokładnie urządzenia (oprócz pompek) chciałbyś jeszcze zasilać podczas braku prądu? Możesz podać orientacyjną listę i ich moc (np. lodówka, router, oświetlenie, komputer itp.)?
    Lodówka, router, oświetlenie
    AI: Na ile godzin chciałbyś, żeby cały zestaw (pompki i podstawowy sprzęt) mógł działać bez prądu, zanim trzeba będzie ponownie uruchomić agregat?
    5–10 h
  • REKLAMA
  • #2 21637285
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 318
    Wygląda na to, że Autor ma "na zbyciu" sporo kasy (Diesel 6200 Watt (7.7kVA))
    Magazyn też nie mały.
    Kluczowe jest
    kuban5697 napisał:
    Chciałbym zabezpieczyć się przed brakiem prądu

- Każdy by chciał, ja też. Ale bez określenia:
    - jaka jest niezbędna moc obciążająca - na wypadek braku energii z sieci?
    - jak długo ma to dostarczać prąd awaryjny, ile faz ma być zasilanych?
    - jaki jest budżet?
    Niewiele można pomóc. Agregat pochodzi kilka/kilkanaćie godzin i trzeba będzie zalać zbiornik a jakość prądu z agregatu bywa różna.
    Magazyn energii wymaga falownika oczywiście i trzeba dobrać odpowiedni.
    Za mało konkretnych danych, żeby udzielić jasnej odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 21637631
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 884
    Jeśli jako backap to najlepiej stosować rozwiązania typu Ecoflow AC pro lub Ecoflow Stream ultra. Zestaw podłączany do sieci, ładowanie z sieci lub paneli albo dodatkowo przez mikroinwerter.

Może i rozwiązanie z inwerterem i magazynem było by dobre, wystarczy tak średnio na 3-5 h pracy off-grid przy poborze max 1kW.

Disel tez załatwiał by sprawę ale do tego najlepiej mieć inwerter wejście na niego.
  • REKLAMA
  • #4 21638142
    kuban5697
    Poziom 4  
    >>21637631 Mój zamysł to ładowanie agregatem magazynu energii. Zapas ropy będę posiadał około 200 l. Chciałbym być przygotowany na wyłączenie prądu na około 2 tyg. Nie wiem, czy decydować się na panele, gdyż agregat mi naładuje zawsze, nawet jak będzie dwa tygodnie pochmurno, chyba że się mylę — proszę o poprawienie.
    Pobór koniecznej energii do funkcjonowania to 0.25 kWh pompki CO, 0.4 kWh lodówka, oświetlenie, plus raz na jakiś czas pompa głębinowa.

Nie jest tego dużo, tak naprawdę.
  • #5 21638174
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Widzę tu jakąś nieścisłość, podałeś wcześniej pompki 5x50 co da 250W mocy, teraz podajesz 0,25 kWh , to tyle te pompki zużyją w ciagu1 godz. pracy, i tylko tyle by miały pracować na dobę? Podobnie z lodówką, 0,4 kWh na dobę? Myślę że to za mało
  • REKLAMA
  • #6 21638190
    kuban5697
    Poziom 4  
    >>21638174
    To, co napisałem, to wartości na jedną godzinę pracy.
    Pompki i lodówka będą musiały chodzić non-stop. Raz na jakiś czas załączy się pompa od głębinówki.
    Prościej jest mi to sobie zobrazować w zużyciu godzinowym, gdyż wiem, ile czasu wytrzyma mi Magazyn Energii i ile czasu musiałbym go ładować agregatem.
    Tak jak piszę, jestem zielony w temacie, a potrzebuję takiego backupa.
    Wszystkiego uczę się na bieżąco.
  • #7 21638273
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    kuban5697 napisał:
    Nie wiem, czy decydować się na panele

Bez paneli taki zestaw to tylko koszt. Prąd zapewni, ale wyjdzie bardzo drogo. Korzyść będzie tylko jak zabraknie prądu. Często masz braki czy robisz na zapas, bo może kiedyś się przyda?
    Jak zamontujesz panele to od wiosny do jesieni dużo zaoszczędzisz na rachunku za prąd. A co do agregatu to poszukałbym mniejszego tańszego inwerterowego. W zimie raczej nie ma 2 tygodni bez słońca, więc agregat nie będzie musiał pracować codziennie. A jak zamontujesz panele na gruncie to zawsze możesz odśnieżyć.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważany zestaw do zabezpieczenia zasilania awaryjnego obejmuje agregat prądotwórczy Proton Oasis 3 Diesel oraz magazyn energii Proton EnergyCore I o pojemności 5,1 kWh. Celem jest zasilanie pomp grzewczych o łącznej mocy około 250 W oraz podstawowych urządzeń domowych, takich jak lodówka, router i oświetlenie, bez konieczności ciągłej pracy agregatu. Wskazano, że do poprawnej integracji systemu niezbędny jest falownik, który umożliwi współpracę agregatu z magazynem energii i odbiornikami. Dyskusja podkreśla potrzebę dobrania odpowiedniej mocy i pojemności magazynu energii, aby zapewnić optymalne wykorzystanie agregatu i stabilne zasilanie. Zwrócono uwagę na fakt, że użytkownik jest początkujący, dlatego rekomendowane jest korzystanie z gotowych, sprawdzonych rozwiązań oraz konsultacja z fachowcami w celu doboru falownika i konfiguracji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA