logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant – wymiana regulatora VLT PZA na pokojowy ON-OFF

rozwiel 18 Sie 2025 13:49 342 3
  • #1 21637910
    rozwiel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie pamiętam, jaki jest dokładnie model kotła Vaillant (kocioł u mamy 500 km ode mnie).

Regulator VLT PZA nie reaguje odpowiednio na temperatury, tzn. kocioł grzeje nawet wtedy, kiedy osiągnięta jest zadana temperatura i nie pomaga skręcenie/obniżenie temperatury na regulatorze – dalej grzeje, dopiero przestawienie w tryb „nocy” i skręcenie/obniżenie temperatury powoduje wyłączenie grzania kotła.

Sterownik jest stary, nie chcę go naprawiać, raczej wymienić na inny przewodowy, np. regulator temperatury SALUS 091FLV2.

W innych postach jest opis, że:
    - Kocioł Vaillant i regulator VLT PZA komunikują się przewodowo na stykach 7, 8, 9 pieca i regulatora.
    Te styki są zasilane:
    - Napięcie zasilania: 15–24 V
    - Pobór prądu: 30 mA
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3644112.html

- W przypadku typowych regulatorów pokojowych ON-OFF, których jest cała masa na rynku, wykorzystuje się złącza 3–4. Tam jest 230 V, więc regulator musi oferować styki bezpotencjałowe, czyli beznapięciowe, i podłączenie najlepiej robić po wyjęciu wtyczki zasilającej kocioł z gniazdka 230 V. Demontujesz zworkę i w to miejsce podłączasz przewód 2-żyłowy, drugi koniec przewodu podłączasz do regulatora pokojowego. Regulator pokojowy, jeśli będzie chciał włączyć ogrzewanie, zamyka obwód, co symuluje obecność zworki na stykach 3–4, a w przypadku wyłączenia grzania otwiera obwód, co symuluje brak zworki na stykach 3–4.

Korzystając z regulatora 7–8–9, to wg instrukcji mojego kotła styki 3–4 muszą być zwarte na stałe. Sugeruje to, że w przypadku rozwartych styków 3–4 ogrzewanie c.o. nie będzie działało pomimo tego, że regulator 7–8–9 będzie dawał żądanie grzania. Inaczej mówiąc, styki 3–4 mają wyższy priorytet niż styki 7–8–9, ale bez żądania grzania ze strony regulatora 7–8–9 kocioł nie wystartuje.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3452372.html

Myśl jest taka, aby zastosować regulator typu ON-OFF.
    - czy można odpiąć regulator VLT PZA ze styków 7, 8, 9 i pozostawić te styki wolne, niepodłączone, czy ewentualnie zewrzeć je lub podłączyć sztuczne obciążenie 0,72 W i pod które styki?
    - czy można podłączyć regulator pokojowy ON-OFF do styków 3–4 i będzie załączał i wyłączał pracę kotła?
  • Pomocny post
    #2 21638135
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    rozwiel napisał:
    Nie pamiętam, jaki jest dokładnie model kotła Vaillant (kocioł u mamy 500 km ode mnie).

przydałby się model ale zakładam, że to stara konstrukcja, skoro używa styków 7-8-9, bo nowoczesne kotły korzystają raczej ze złącza eBUS

rozwiel napisał:
    - czy można odpiąć regulator VLT PZA ze styków 7, 8, 9 i pozostawić te styki wolne, niepodłączone

nie znam tego VRT-PZA ale wygląda na "zwykły" regulator pod styki 7-8-9, więc odłączasz ten regulator i nic nie podłączasz pod 7-8-9 w kotle, żadnych zworek ani żadnego sztucznego obciążenia.

rozwiel napisał:
    - czy można podłączyć regulator pokojowy ON-OFF do styków 3–4 i będzie załączał i wyłączał pracę kotła?

tak, styki 3-4 służą do sterowania c.o. za pomocą regulatorów dwustanowych tzw. ON/OFF
    Przypominam, że styki 3-4 mają 230V, więc wszelkie podłączenia rób przy wyłączonym kotle oraz odłączonym kotle od gniazdka 230V.

Dodano po 10 [minuty]:

pamiętaj, że zamknięcie obwodu elektrycznego na stykach 3-4 powoduje uruchomienie c.o. ale cała reszta zależy do ustawień kotła w menu serwisowym i od instalacji, czyli kocioł będzie grzał tak długo aż nie osiągnie zadanej maksymalnej temperatury wody kotłowej albo regulator pokojowy wcześniej nie wyłączy żądania grzania.
    Więc może być konieczne skorygowanie ustawień kotła np. podniesienie temperatury wody kotłowej na kotle itp.
    Jest to trochę uciążliwe skoro masz 500km.
    To raczej robi się na miejscu, reagując na konkretne zachowanie kotła i chcąc zmienić nieco charakterystykę pracy kotła.

Ja mam na kotle np. ustawione 70 stopni ale z racji innych parametrów i spersonalizowanego sterowania ON/OFF to mój kocioł w praktyce zazwyczaj nie osiąga owych 70 stopni.
  • #3 21638582
    rozwiel
    Poziom 10  
    >>21638135 >>21638135
    Dzięki za odpowiedź.

Temp na kotle ustawiona na około 70°C i kocioł wyłącza się po osiągnięciu temperatury.

Sterownik VLT PZA praktycznie przestał sterować kotłem, chodził ciągle w trybie grzania.
    Nie steruje temperaturą wody na kotle. Miał tylko rozbudowany moduł ustawienia różnych temperatur w różnych dniach i godzinach.
    Będę na miejscu przed sezonem grzewczym i odłączę obecny sterownik, który jest, a pod styki 3-4 podłączę nowy bezprzewodowy.
    Jak zmiana się nie powiedzie, wrócę do rozwiązań poprzednich.
  • #4 21746858
    rozwiel
    Poziom 10  
    Ze styków 7, 8, 8 odłączyłem sterownik VLT PZA.

Pod styki 3,4 podłączyłem sterowniki ON/OFF.
    Mój wybór padł na:
    - Bezprzewodowy, elektroniczny regulator temperatury-tygodniowy E901RF ENGO - https://www.leroymerlin.pl/produkty/bezprzewo...01rf-engo-87474469.html#component-displaycomp

Ale każdy inny też będzie dobry.
    Montaż prosty.
    Kocioł odzyskał sterowanie. Z tym sterownikiem działa jak należy.
    Załączniki:
    • Vaillant – wymiana regulatora VLT PZA na pokojowy ON-OFF płyta pieca.jpg (297.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA