logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ezetil E32 – dobór dławika UU10.5 do zasilacza, jaka impedancja?

mario205 18 Sie 2025 14:11 393 2
REKLAMA
  • #1 21637939
    mario205
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Witam wszystkich. W mojej lodówce turystycznej Ezetil E32 ponownie uszkodził sie zasilacz. Prawdopodobnie z powodu nagłego skoku napiecia sieciowego. W środku nocy usłyszałem trzask i błysk, który mnie obudził, a potem zapadła martwa cisza. Po wstepnych oględzinach stwierdziłem uszkodzone 3 diody mostka, dławik UU10.5 oraz termistor MF725D9. Tyle szkód ustaliłem wstepnie. Dodam, że lodówkę już raz naprawiałem (po zakupie używanej, uszkodzonej ) i przez dwa sezony śmigała bez problemu. Przy pierwszej naprawie, między innymi również był uszkodzony dławik UU10.5 ale nikt nie potrafił podać wartości impedancji tego dławika dlatego wówczas jego naprawa polegała na przezwojeniu spalonych uzwojeń (103 zwoje na cewkę, drut 0,25mm2) Obecnie nie posiadam takiego drutu nawojowego i chcę zakupić nowy dławik ale nie wiem, o jakiej ma być impedancji, do tego rodzaju zasilacza. Nie jestem elektronikiem i nie potrafię sobie obliczyc impedancji całego obwodu mając podaną wartość prądu i częstotliwość układu. Poniżej zamieszczam tabliczki znamionowe lodówki i samego zasilacza. Może któryś z kolegów mi doradzi, o jakiej impedancji zakupić ten dławik UU10.5. Sądząc po średnicy drutu, jakim pierwotnie był nawiniety dławik mniemam, że impedancja tego dławika będzie raczej bliższa wartości 40-50mH niż 1-10mH ,ale to tylko moje przypuszczenia.
    Załączam również wykaz elementów tego zasilacza, może bedzie pomocny.
    P.S Tu link do tematu z pierwszej naprawy
    Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3915537.html

Tabliczka znamionowa lodówki turystycznej Ezetil E26_32 z danymi technicznymi
    Zasilacz lodówki turystycznej Ezetil, tabliczka znamionowa z danymi technicznymi

Widok uszkodzonego zasilacza z lodówki turystycznej Ezetil E32 z oznaczeniem dławika UU10.5
    Lista elementów elektronicznych płytek PCB lodówki turystycznej Ezetil 32M
  • REKLAMA
  • #2 21638299
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 450
    Parametry tego dławika nie mają aż tak wielkiego znaczenia dla działania tego zasilacza (dławik skompensowany do tłumienie zakłóceń)
    Im wyższa impedancja tym większe tłumienie ale co za tym idzie przy danych gabarytach dławika mniejsza obciążalność prądowa. Fakt że dwa razy się uszkodził skłoniło by mnie do wstawienia tam jakiegoś z mniejszą impedancją a na większy prąd.
    Pomierzyłem kilka podobnych zasilaczy impulsowych które mam i mają na wejściu dławiki od 8 do 15 mH.
    Skoro wstępnie tyle części uszkodzonych to prawdopodobnie tranzystor kluczujący ma zwarcie i skala uszkodzeń będzie podobna jak zeszłym razem.
    Wstaw tam normalny bezpiecznik T2,5A zamiast tego samochodowego, tylko nie szklany bo lubią wybuchać, najlepiej ceramiczny albo kubełkowy.
    Wymień spuchnięte elektrolity na jakieś Low ESR.
    Wszystkie próby zasilacza wykonujemy z żarówką wolframową w szeregu!
    Powodzenia
  • #3 21638337
    mario205
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    raks0, dzięki za porady.Jak tylko otrzymam potrzebne komponenty zacznę dalszą naprawę i dam znać co jeszcze padło i czy uda mi się naprawić ten zasilacz. Zastanawiam się jeszcze dlaczego ten 5 A bezpiecznik nie zadziałał?
REKLAMA