logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór dławika sieciowego do zasilacza impulsowego

lipek1 18 Gru 2017 09:50 1404 6
REKLAMA
  • #1 16898491
    lipek1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Przestało mi działać kilka urządzeń z malutkimi zasilaczami impulsowymi ("żarówka" led, halogen led i inne).
    Po rozebraniu doszedłem do wniosku że padł dławik - brak przewodzenia (mam nadzieję, że to dławik - element przypominający przewlekany rezystor wpięty przed mostkiem Gretza).
    Przelutowałem jakiś ze starych części i działa. Niestety nie znalazłem więcej więc będę musiał dokupić.
    W jaki sposób dobrać odpowiednią indukcyjność? W jaki sposób zwiększenie/zmniejszenie indukcyjności wpływa na prąd/napięcie?

Chciałem odczytać kod paskowy ze starych, ale mają 5 pasków kolorowych (np pomarańczowy, biały, złoty,złoty, biały lub czerwony, czerwony, złoty, złoty czarny - oczywiście mogą być w odwrotnej kolejności bo nie wiem z której strony zacząć). Wszędzie znajduję instrukcje odczytywania 4 paskowych kodów (i informację, że te z 5 paskami, gdzie piąty jest srebrny, to są produkowane dla wojska - co akurat tutaj pewnie nie jest prawdą jako że to jest "Made in China"). Czy ktoś może się orientuje jak to odczytać?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16913138
    lipek1
    Poziom 12  
    Kazikb: dzięki za radę. Pewnie można kupić taki miernik (ale jaki? uniwersalny multimetr?) I jak mierzyć?
    W dodatku problem jest taki że dławik ten jest zepsuty bo nie przewodzi w ogóle czyli jedyne co mi pozostaje to kod paskowy.
  • REKLAMA
  • #4 16913350
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Domyślam się, że piszesz o elemencie włączonym szeregowo z zasilaniem, przed mostkiem Graetza.
    Rozbierając uszkodzone zasilacze małej mocy widywałem w tym miejscu bądź bezpiecznik, bądź rezystor (kilka omów), bądź dławik.

Przypuszczam, że rolą tego elementu jest odcięcie zasilania w przypadku uszkodzenia zasilacza skutkującego uszkodzeniem tranzystora kluczującego przetwornicy.
    Trudno bowiem racjonalnie wytłumaczyć istnienie dławika czy rezystora w tym miejscu.

No może rezystor... Powiedzmy, że zmniejsza maksymalną wartość prądu w momencie włączenia do sieci - mogę zrozumieć.
    Ale dławik? Kilka mikrohenrów. Można by powiedzieć, że ogranicza zakłócenia w cz wprowadzane do sieci (mocno naciągane) ale dlaczego tylko na jednej żyle zasilania?

Moim zdaniem można tam wstawić cokolwiek. Ja wstawiłbym rezystor mx 10Ω/1W. Celowo dużej mocy by nie "padł" w chwili włączenia.

Dodano po 1 [minuty]:

Te 10Ω to tak z sufitu. Wszystko oczywiście zależy od mocy zasilacza (nie napisałeś o jakich mowa).
  • REKLAMA
  • #5 16913595
    lipek1
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.
    W.P. napisał:
    Domyślam się, że piszesz o elemencie włączonym szeregowo z zasilaniem, przed mostkiem Graetza.

Tak. Od razu w jedną z żył prądu sieciowego ("220")

W.P. napisał:
    Moim zdaniem można tam wstawić cokolwiek. Ja wstawiłbym rezystor mx 10Ω/1W. Celowo dużej mocy by nie "padł" w chwili włączenia.

Tutaj są zdjęcia oryginalnych elementów (z naświetlaczy LED 10W). Nie pasuje mi to żadnych tabelek z kodami paskowymi rezystorów. Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.
    Dobór dławika sieciowego do zasilacza impulsowegoDobór dławika sieciowego do zasilacza impulsowego
  • Pomocny post
    #6 16913682
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    To rezystory 2,2Ω 5% i 3,9Ω 5%. Piąty kolor oznacza współczynnik temperaturowy.
    Jeśli są wmontowane szeregowo z zasilaniem to nie ma w stosunku do nich zbyt wielkich wymagań. Mają zmniejszyć udar prądowy w chwili włączenia i być rodzajem wyłącznika w razie uszkodzenia.
  • #7 16914168
    lipek1
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za pomoc.
    Zmylił mnie ten piąty pasek i dlatego nie byłem w stanie tego rozpoznać. Dodatkowo gdzieś wyczytałem o dławikach które są lepsze dla prądu zmiennego i dlatego podejrzewałem ten element o bycie dławikiem.
    Teraz ciąg dalszy naprawy tych zasilaczy (ale to już w razie czego osobny wątek)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uszkodzeniem dławika w zasilaczach impulsowych, które przestały działać. Po rozebraniu urządzeń stwierdził, że dławik nie przewodzi, co skłoniło go do przelutowania innego elementu, który zadziałał. Pojawiły się pytania dotyczące doboru odpowiedniej indukcyjności dławika oraz wpływu jej zmiany na prąd i napięcie. Użytkownicy zasugerowali, że dławik powinien być identyczny jak oryginalny, a także podali informacje o elementach, które mogą być użyte w tym miejscu, jak rezystory. Ostatecznie zidentyfikowano oryginalne elementy jako rezystory 2,2Ω i 3,9Ω, a piąty pasek na kodzie kolorowym oznaczał współczynnik temperaturowy. Użytkownik podziękował za pomoc i kontynuował naprawę zasilaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA