logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika DIY pionowa na ścianie wschodniej – czy warto?

konradr25 18 Sie 2025 15:46 1086 7
REKLAMA
  • #1 21638004
    konradr25
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zastanawiam się nad montażem fotwotoltaiki pionowo.
    Wg stronki https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#api_5.3 przy azymucie -74stopnie, z jednego kWp wyjdzie 620kWh.

Argumenty za taką instalacją:
    * Niskobudżetowa - chcę to zrobić DIY, nie mam zbytnio miejsca na zrobienie tego na gruncie, po dachu nie chce chodzić, a instalatorzy z którymi rozmawiam chcą od razu „doradzić” instalacje 10kWp z magazynem 10kWh za 40k, przy zużyciu 150kWh na miesiąc.
    * Orientacja na wschód więc więcej zysku z odsprzedaży energii rano
    * W sieci jest często wysokie napięcie bliskie 250V w południe, więc ciężko będzie coś „wepchać” w tych godzinach.

Czy wg. Was taka instalacja ma jakikolwiek sens? Ściana budynku na którym planowałem instalacje ma długość 10m, wysokość około 3m.
  • REKLAMA
  • #2 21638017
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Ja mam instalację na lekki południowy wschód, na skośnym dachu. Wykres produkcji jest taki (14 sierpnia):

Wykres dziennej produkcji energii z instalacji fotowoltaicznej do 4,4 kW
    W czerwcu-lipcu falownik mi przycina na 4,4kW (tak od ok. 10:00 do 12:00).
    Ale napięcie nie dobija do 250V (limit to 253)

Wykres napięcia fazy C w sieci elektrycznej w dniu 14 sierpnia

Mam 5,6kWp z falownikiem 4,4kW.

Dla porównania, "dobry" dzień w styczniu:

Dzienny wykres produkcji energii PV z maksymalnym pikiem około 1,7 kW
    Te skoki na wykresie spowodowane są częściowym zacienieniem przez konin lub fragment dachu.

Może Ci to pomoże w ocenie.
  • REKLAMA
  • #3 21638032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21638067
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    U mnie w pracy podobnie, 6 paneli 450W zawieszonych na wschodniej ścianie budynku daje od 5- 6 rano prawie 2 kW kiedy te na południe są jeszcze martwe.
  • REKLAMA
  • #5 21638111
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2876
    Patrząc jakie ludzie mają problemy i w najbliższych latach będą mieli to montaż pionowy będzie coraz bardziej popularny, większy uzysk latem, a przynajmniej zysk, większy zimą, ze względu na położenie słońca.
    Grzybson31 napisał:
    Od rana, od godziny 8:45, już przekroczyło barierę 253 V, a o 10:00 falownik już całkowicie się wyłączył i do godziny 16:30 nie załączył się.

Cytat z:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4133841.html
    Przy pionowym montażu i na wschód to falownik raczej nigdy się nie wyłączy, przynajmniej przez pierwszych kilka lat.
  • REKLAMA
  • #6 21638132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21638160
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Ja bym bardziej na zachód orientował. Popołudniu jest się raczej w domu i zużywa prąd.
  • #8 21647428
    marcinpdt
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Panele są tanie jak robisz sam i dla zabawy wg mnie warto. Chyba że za kilka lat będziesz np docieplał dom to może nie być warto.

Pytanie czy ściana jest cokolwiek zacieniona? Dawanie paneli na wschód czy zachód jest ok jak masz luźną zabudowę przy gęstej to raczej dyskusyjne... chyba że robisz sam i innej opcji nie ma :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności montażu pionowej instalacji fotowoltaicznej na wschodniej ścianie budynku o wymiarach około 10 m długości i 3 m wysokości. Według narzędzia PVGIS przy azymucie -74° z 1 kWp można uzyskać około 620 kWh rocznie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z instalacjami na wschód, wskazując, że produkcja energii jest niższa niż przy orientacji południowej, ale pozwala na wczesnoporanną generację energii, co może być korzystne przy sprzedaży energii i unikaniu szczytów napięcia w sieci. Przykłady obejmują instalacje o mocy od 1,2 kW do 5,6 kWp z falownikami o mocy około 4,4 kW, gdzie w okresie letnim falownik może ograniczać moc z powodu limitów napięcia. Montaż pionowy jest postrzegany jako rozwiązanie eksperymentalne, szczególnie korzystne zimą ze względu na położenie słońca. Wskazano, że instalacje DIY są opłacalne przy niskim budżecie i braku możliwości montażu na dachu lub gruncie. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy zacienienia oraz na to, że orientacja na zachód może być bardziej praktyczna ze względu na popołudniowe zużycie energii w domu. Montaż pionowy może zyskać na popularności w przyszłości ze względu na zmieniające się warunki sieciowe i rosnące potrzeby użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA