logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika – wyłączanie instalacji przy 256V, zmiana normy bezpieczeństwa

Grzybson31 11 Sie 2025 15:10 4455 78
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę zmienić normę zabezpieczeń falownika, żeby instalacja fotowoltaiczna nie wyłączała się przy napięciu około 256 V, i co naprawdę trzeba sprawdzić przy takim problemie?

Nie, zmiana normy falownika na „grecką” nie rozwiązuje problemu i może skończyć się karami; najpierw trzeba ustalić, czy zawyżone napięcie jest na liczniku, czy tylko widzi je falownik [#21632096][#21632621] Sprawdź napięcia na liczniku przez kody OBIS 32.7.0, 52.7.0 i 72.7.0, bo to one pokazują, co widzi ZE, a nie sam falownik [#21632886] Falownik może pokazywać więcej niż licznik przez spadek na odcinku falownik–licznik, więc warto też sprawdzić IPZ, długość i przekrój WLZ oraz ewentualnie uruchomić kompensację mocy biernej, która może obniżyć napięcie o kilka V [#21632369][#21633061][#21633122] Zgodnie z przywołaną normą falownik powinien wyłączyć się natychmiast po przekroczeniu 256 V, a dopuszczalne odchylenia sieci to 230 V ±10% dla 95% średnich 10-minutowych [#21636845] Jeśli na liczniku też wychodzi ponad normę, jedyną sensowną drogą jest pisemne zgłoszenie do ZE i żądanie regulacji napięcia / odczepów na transformatorze, bo to operator odpowiada za parametry sieci [#21632086][#21637018]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21632071
    Grzybson31
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z instalacją fotowoltaiki. Mam ustawioną normę bezpieczeństwa polska i wyłącza mi instalację, ponieważ dochodzi do 256 V. Dzwoniłem do energetyki i, jak zawsze, migają się; jak zawsze chcą jakieś pomiary, wykresy itd., czyli tylko żeby nic nie zrobić. Jak pytałem, czy ustawili na transformatorze zaciski na maxa, to nie chcieli mi udzielić informacji. Więc stwierdziłem, że na tę chwilę pobawię się na własną rękę — ustawiłem na normę niemiecką i dalej to samo. Pytanie, czy jak ustawię na grecką to wtedy puści? Uprzedzam pytania, że to karalne itd., ale ja chcę po prostu z ciekawości sprawdzić, bo, nie oszukujmy się, wokół sąsiedzi na bank mają bypass przebite.
    AI: Jaki masz dokładnie falownik (marka, model)?
    FOX ESS T5
    AI: Sprawdzałeś może, jakie masz napięcie na fazach w różnych porach dnia, czy zawsze dobija do tych 256 V, czy tylko w określonych godzinach?
    To jest tylko w godzinach 10–17; nie zawsze dobija do 256 V, raczej do 254–253 V
  • #2 21632086
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Grzybson31 napisał:
    dzwoniłem do energetyki

Wyślij polecony z potwierdzeniem odbioru, żeby obniżyli napięcie na trafo.
    Raczej będą musieli odpowiedzieć.

Jakie napięcie wieczorem?

Może trafo. jest za "cienki"
  • #4 21632098
    Grzybson31
    Poziom 5  
    Po godzinie 17 spada do 240, a wieczorem to już normalne. Wtedy instalacją najwięcej nad rabat, ale nie oszukujmy się, że tracę najwięcej w godzinach właśnie 10-17.

Dodano po 1 [minucie]:

Wtedy będą fajerwerki 😆>>21632096
  • #5 21632213
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Żeby było fair wobec otoczenia, to tylko ZE może odczepy na trafolcu przepiąć.

A jak chcieć nie fair, to też się da.
    Dorodnego trafolca z odczepami trzeba sobie w domu postawić, tylko nawet dla takiego pirata jak ja, uruchamia się ograniczenie moralne - by nie szkodzić bliźniemu.
    A niewątpliwie technicznie tą metodą mimo iż sam będziesz miał dobrze, to całe otoczenie już będzie mieć namacalne problemy.
    Natomiast jak otoczenie zacznie wydzwaniać do ZE to z łatwością Cię znajdą po tym, że Ty sprzedajesz do sieci, a inni nie i dopiero będziesz miał problemy.

Zaś z moich doświadczeń z ZE, to taka przygoda z przerzucaniem się papierkami trwa średnio ok. pół roku.
    Ja bym odpuścił i postawił PLC sterujące "klapaczami" by nadwyżki spożytkować chociażby na kopanie bitcoinów, produkcję paliw, grzanie basenu itp.
  • #6 21632219
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Grzybson31 napisał:
    ....ale nie oszukujmy sie że tracę najwięcej w godzinach wlasnie 10-17

Oszukujesz sam siebie bo tak naprawdę nic nie tracisz, nic a nic, przeczytaj to tyle razy aż zrozumiesz, powtórzę ci nic nie tracisz, nic a nic po prostu nie zyskujesz. A to nie to samo.
    A teraz jeszcze przeczytaj swoją umowę w której nikt nic ci nie gwarantował, oprócz firm które zakładają fotowoltaikę, no tamto złote góry to było minimum.
  • #7 21632275
    JBrv
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Mierzyłeś napięcia na trzech fazach jednocześnie? Na wszystkich masz takie same napięcia?
  • #8 21632356
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632219 Chciałbym cię poinformować, że to ENERGETYKA dopuszcza instalacje do użytku, do tego, żebyś tę energię im "oddawał". Skoro transformator i linia nie są przystosowane do tego, żeby było tyle ludzi w okolicy, którzy oddają, to po cholerę ich podpisują? Ja mam instalację już 4 lata; zaczęło się rypać od nieco ponad roku. Myślałem, że naprawią, ale teraz moja cierpliwość się skończyła.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21632275 Nie były wszystkie jednakowe, na jednej było 256, na drugiej 255,4, a na trzeciej 253,2.
  • #9 21632369
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Grzybson31 napisał:
    mam problem z instalacją fotowoltaiki. Mam ustawioną normę bezpieczeństwa polska i wyłącza mi instalację, ponieważ dochodzi do 256 V.

Pierwsze to sprawdzić IPZ, zawsze można coś poprawić i zmniejszyć spadki napięć po swojej stronie.
    Druga sprawa uruchomić kompensację mocy biernej. Co prawda nieco spadnie moc oddawana do sieci ale jest szansa obniżyć napięcie o kilka V.
    Trzecie to dokładność samego falownika ii porównanie odczytów z miernikiem z TrueRMS .
  • #10 21632400
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Grzybson31 napisał:
    Chciałbym cię poinformować, że to ENERGETYKA dopuszcza instalacje do użytku, do tego żebyś tę energię im "oddawał". Skoro transformator i linia nie są przystosowane do tego, żeby było tyle ludzi w okolicy, co oddaje, to po cholerę ich podpisują? Ja mam instalację już 4 lata, zaczęło się rypać od nieco ponad roku. Myślałem, że naprawią, ale teraz moja cierpliwość się skończyła.

Mylisz się w 100%. To nie mityczna "energetyka" dopuszcza tylko ustawodawca nałożył na operatora sieci OBOWIĄZEK przyjmowania od ciebie energii, nie wskazując skąd operator ma wziąć pieniądze na ewentualne przystosowanie sieci. Gdyby nie ta ustawa to pies z kulawą nogą nie chciałby tej twojej energii, a już na pewno nie za takie pieniądze.
  • #11 21632452
    kkknc
    Poziom 43  
    Grzybson31 napisał:
    >>21632219 Chciałbym cię poinformować, że to ENERGETYKA dopuszcza instalacje do użytku, do tego, żebyś tę energię im "oddawał".

Kolejny raz opowiadasz bzdury niedouczonego Jasia. Może i dobre wśród kolegów przy piwie którzy mają taką samą wiedzę.
    Oni ci tylko pozwalają wpuszczać wyprodukowaną przez ciebie energię do własnej sieci na swoich własnych warunkach a nie na twoich. A czy chcą czy nie chcą wziąć muszą bo ustawa o OZE ich zmusza. Gdyby nie to bardzo chętnie olaliby cię ciepłym moczem. Bo dla nich to pewien problem co to stabilności sieci i jej utrzymania. Więc czas zmienić narrację.
    Pytanie co zrobisz po tym jak zaczną się awarie sprzętu u sąsiadów wywołane zbyt wysokim napięciem. Energetyka wskaże no winowajca po czym rozwiąże z tobą umowę w ogóle i na dostarczenie i na odbieranie energii sąsiedzi zaczną się zwracać do energetyki odszkodowanie za uszkodzone sprzęty a oni z miłą chęcią wystąpią o regres do ciebie. A jeszcze sąsiedzi z powództwa cywilnego się mogą dołożyć także zarobisz na tym niesamowite pieniądze. I pewnie jestem przekonany że będziesz dumnie podniesioną głową wychodził z domu jak cię sąsiedzi będą palcem wskazywali to ten co mi popalił sprzętów na 40 000 o panie a u mnie to na 80 wyszło powie drugi.
  • #12 21632508
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2876
    Grzybson31 napisał:
    Po godzinie 17 spada do 240 a wieczorem to juz normalne wtedy instalacją najwięcej nad rabat ale nie oszukujmy sie że tracę najwięcej w godzinach wlasnie 10-17

To ja się spytam jaką moc instalacji masz? Czy aby na pewno była odpowiednio dobrana do potrzeb? Nie mówię o potrzebach finansowych aby jak najwięcej zarobić na sprzedaży czy traktować ją jako akumulator energii na zimę ale o to czy odpowiednio dobrana do swojego zapotrzebowania na energię głównie bieżącą. Jak się dobiera moc aby jak najwięcej w sieć wepchnąć to czego takie cyrki się tworzą jak i ciebie. Założenia prawne zakładania PV nie idą w parze z możliwością techniczną sieci.
    O własnej instalacji było już wspomniane. Czy jest ona przystosowana do PV, zwłaszcza do pompowania dużych prądu w w sieć?
    Co się tyczy sieci to nie ma zbytnio ekonomicznych rozwiązań technicznych aby latem wepchnąć w nią energię z co drugiego domu z okolicy gdzie każdy ma w okolicach 10kW w panelach a zużywa 1 czy 2 kW. Tak samo nie da się uzyskać aby zimą napięcie nie siadło jak ci wszyscy z PV zaczną grzać się prądem a ich elektrownie na dachu ani jednego Wata mocy nie wyprodukują.
  • #13 21632562
    kkknc
    Poziom 43  
    Ale tak jest u wszystkich, instalacji ma być dobierana tak żeby była jak największa auto konsumpcja, to sieci praktycznie nic nie powinno być zwracane. A większościowo jeden z drugim mają umowę na 10 kW no ale to trochę za mało zarabiają na tym jest kasa to zrobię 15 20 może 25kW. Jak takich Januszek biznesu w okolicy się 10 pojawi no to wiadomo że się do sieci nic więcej nie wepchnie.
  • #14 21632621
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 523
    Grzybson31 napisał:
    Więc stwierdziłem, że na tę chwilę pobawię się na własną rękę — ustawiłem na normę niemiecką i dalej to samo

Jak cię złapią a liczniki teraz potrafią, to ci się odechce. A kary potrafią być bolesne.
    MichałS napisał:
    Pierwsze to sprawdzić IPZ, zawsze można coś poprawić i zmniejszyć spadki napięć po swojej stronie.

To jest standard, większość firm robi na skróty aby tylko wcisnąć i zarobić. Ostatnio koledze podłączyli do starego kabla ALU i dali swój 1,5x5 od falownika
  • #15 21632687
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632452 Dla mnie właśnie jest to chore, że energetyka współpracuje z tymi branżami OZE i na siłę wprowadza te nowe instalacje bez wcześniejszego ukształtowania sieci, ale pal licho to. Mówisz o palonych sprzętach, ja nie zamierzam pchać na siłę energii po 260–270 V do sieci, bo po pierwsze sam sobie szkodzę; mogę u siebie też popalić, jak i u sąsiadów, ale nie chce mi się wierzyć, że tylko ja mam ten problem, jak tu co drugi ma bypass założony — a myślisz, że ENERGA coś robi? Hahah, zapomnij, w dupie mają, dopóki ewentualnie coś się nie spieprzy po całości.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21632508 Ja na dom 200 metrów kwadratowych mam 5,25 kW, jest to nieco ponad normę — korzystaliśmy, żeby mieć trochę na zimę w magazynie, bo jesteśmy na starych warunkach. Sąsiedzi np. mają 10 kW, obok mnie następny ma 8 i jakoś im się nie wyłącza. Ciekaw jestem, jak to robią, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, jakby bypassy porobili albo dali w łapę instalatorowi, żeby podkręcił limity

Moderowany przez ArturAVS:

Za kolejne użycie wulgaryzmów będzie "nagroda".

• #16 21632696
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie no pewnie sąsiadom się nie wyłącza czyli zaraz mi się przypominają stare rozmowy. Ile pali Twój maluch no tak 4 l no 4, 5l to góra. No to ja ze swoim muszę coś zrobić bo mój to 8l.
    I takie to standardowe rozmowy Polaków prawdy nie ma ale za to jest lans.
  • #17 21632698
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632696 Znam ich i jakby im serio coś się wyłączało, to, jak ci mówię, bypass albo by już z energetykiem się kłócili, a wiadomo, z energetykiem to możesz walić głową w mur, więc wnioski nasuwają się same.
  • #18 21632701
    jarewa
    Poziom 35  
    Ale wiesz, że na tych nowych zasadach, że nawet gdyby ci nie wyłączało, to i tak byś oddawał za darmo? Więc to jeden grzyb, czy pchasz do sieci, czy nie.

Tylko teraz nie pisz, jak to ŻE okrada...
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Zanim kol. coś stwierdzi to najpierw proszę autora tematu dopytać o szczegóły.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #19 21632705
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632701 Ja mam stare zasady.
  • #20 21632706
    jarewa
    Poziom 35  
    No ale i tak nie masz ich na stałe ze niedługo problem zniknie.
  • #21 21632707
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632706 Co masz na myśli? Nagle prawo będzie działać wstecz?
  • #22 21632708
    jarewa
    Poziom 35  
    Czasami dziala wstecz wystarczy rozporządzenie.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #23 21632712
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632706 Co masz na myśli? Nagle prawo będzie działać wstecz? >>21632708 >>21632708 Wtedy dopiero się zacznie rozwałka, jak ludzie się będą buntować. Zobacz, ile ludzi jest na tych zasadach; to będzie istna demolka. Również będą się wtedy sypać pozwy, bo umowa to umowa, chyba że ktoś dobrowolnie podpisze nową.
  • #24 21632717
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Czytałem gdzieś, że nowe dwukierunkowe liczniki potrafią mierzyć parametry sieci łącznie z mocą bierną i podobno jest możliwość odłączenia prosumenta zdalnie. Nie wiem, czy to prawda, ale teoretycznie jest to możliwe.
    Podobno liczniki mają mierzyć parametry jakościowe jako kryterium główne i odłączać, jeżeli pobór mocy biernej jest zbyt duży lub napięcie podawane do sieci dystrybucyjnej jest zbyt duże.
  • #25 21632720
    jarewa
    Poziom 35  
    Grzybson31 napisał:
    Również beda sie wtedy sypać pozwy bo umowa to umowa chyba ze ktos dobrowolnie podpisze nowa

Umowy nie są bezterminowe.
  • #26 21632735
    kkknc
    Poziom 43  
    Przeslą ci klauzulę do umowy z którą możesz się zgodzić albo możesz się nie zgodzić, wtedy ci ja rozwiążą. Która całkowicie wywróci do góry nogami to co masz teraz, to bardzo proste, ewentualnie rozwiążą z tobą umowę w terminie ustawowym i dadzą ci do podpisania drugą nową.
  • #27 21632737
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Grzybson31 napisał:
    >>21632452 Dla mnie właśnie jest to chore że energetyka współpracuje z tymi branżami OZE i na siłę wprowadzają te nowe instalacje bez wcześniejszego ukształtowania sieci ale pal licho to.

...

>>21632508 Ja na dom 200 metrow kwadratowy mam 5.25 Kw jest to nieco ponad normę co korzystaliśmy żeby miec troche na zimę w magazynie bo jesteśmy na starych warunkach

Energetyka nie współpracuje z branżami OZE, ale z tobą. To ty współpracujesz z branżą OZE, która tobie niezły makaron na uszy nawinęła, że to takie dobre, a jakie jest w rzeczywistości to sam widzisz.
    Piszesz o magazynie. Umiesz powiedzieć jak fizycznie taki magazyn działa? Nie chodzi mi o to co naganiacz z branży OZE tobie powiedział, ale co faktycznie dzieje się z prądem który ty wyprodukowałeś. Jak on jest magazynowany i gdzie na tę zimę. Kompoty na zimę magazynuje się w słoikach w piwnicy a ty jak magazynujesz swój prąd na zimę?
    Wiesz jak działa PV w ujęciu osiedlowym i jak kształtuje się pobór energii z sieci w ujęciu osiedlowym? Działa to tak że niebo się przejaśnia bo przestało padać i wszystkim o tej samej godzinie (+/- minuta) powiedzmy o godzinie 12:15 uruchamia się PV na max. Problem jest taki że w tym czasie ludzie są w pracy albo na urlopie i zużycie energii jest niewielkie. Ludzie robią obiady w różnych godzinach, i nikt nie patrzy na prognozę pogody i nie dostosowuje gotowania obiadu do tego że między 12:15 a 13:30 w prognozie jest okno słoneczne.
    Dochodzą do tego ci z "magazynem energii" na starych zasadach którzy chcą ładować w sieć latem kW i odbierać je zimą, wtedy gdy ich PV działa z mocą od 0 do 10%.
    Możesz powiedzieć jak taki system ma działać poprawnie? Nie da się tego zrobić w racjonalnych pieniądzach. Można to zrobić drogo ale czemu wszyscy płacący rachunki mają się zrzucać na tych którym się PV wyłącza? Czemu ty który skorzystałeś (prawdopodobnie) już z dotacji chcesz aby inni, w sumie większość bez PV składała się na przebudowę sieci?
    Zapytam się, jak wygląda twoja instalacja elektryczna z uwzględnieniem WLZ, tzn materiał, długość, przekrój. Może od siebie trzeba zacząć aby falownik się nie wyłączał? Tylko to ty byś musiał zainwestować ze swojej sakiewki a nie tak jak mówił że energetyka ma sieć przerobić za moje dudki.
    Jasne na stałe sobie falownika nie podkręcisz, tylko na czas kiedy się falownik wyłącza.
    Jeśli jesteś pewien że sąsiedzi wstawiają bajpasy to wystąp do energetyki o założenie analizatora . Jak napięcia będą powyżej normy w odpowiednich przedziałach czasowych to masz podstawy aby działali.

Dodano po 31 [minuty]:

Grzybson31 napisał:
    >>21632706 Co masz na myśli? Nagle prawo będzie działać wstecz? >>21632708 >>21632708 Wtedy dopiero się zacznie rozwałka, jak ludzie się będą buntować. Zobacz, ile ludzi jest na tych zasadach; to będzie istna demolka. Również będą się wtedy sypać pozwy, bo umowa to umowa, chyba że ktoś dobrowolnie podpisze nową.

Powiedz jak się buntowałeś, jakie pozwy pisałeś jak prawa jazdy bezterminowe okazały się nagle z datą wymiany. Co robiłeś jak pewien polityk powiedział że jak pieniądze z OFE są twoje to sobie je wypłać, i co zrobiłeś jak wiek emerytalny ten pan podniósł o 2 do 7 lat?
    Możesz wstawić potwierdzenie przyjęcia pozwu do sądu, z zamazanymi danymi?
    A także ogóle, jak już jesteśmy przy umowach to wskaż mi w umowie że energetyka gwarantuje tobie że muszą przyjąć każdy kW który wyprodukujesz.
  • #28 21632783
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Grzybson31 napisał:
    Nie były wszystkie jednakowe, na jednej było 256, na drugiej 255,4, a na trzeciej 253,2.

Przekroczenia nie są duże, więc prawdopodobnie nie ma niewłaściwie ustawionego falownika ("podrasowanego") w miejscowości, a falowniki "wyrzucają" się wzajemnie, bo sumaryczna produkcja z PV na twojej podstacji jest większa niż sieć elektryczna może przyjąć.

Zresztą, teraz wstępne namierzenie podrasowanego falownika większość ZE może pewnie teraz zrobić od "pstryknięcia palcami".

Monitorowałeś napięcia na liczniku czy z falownika? Bo jeśli na liczniku są większe od 253V to kaplica - tylko teoretycznie ZE coś mogłoby podziałać na podstacji albo twoim WLZ-cie.
  • #29 21632788
    Grzybson31
    Poziom 5  
    >>21632783 Monitorowałem tylko z falownika; aktualnie o godzinie 10:13 już się wyłączył, bo na falowniku już mam 254,1; 253; 252,4.
  • #30 21632794
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Grzybson31 napisał:
    >>21632783 Monitorowałem tylko z falownika aktualnie na godzine 10.13 juz sie wyłączył bo na falowniku juz mam 254.1, 253 i 252.4

Jakbyś miał większą auto konsumpcję to nie było by problemu. Czemu nie robisz teraz np obiadu? Chyba zdajesz sobie z tego sprawę że jak produkcja w ujęciu lokalnym czyli za transformatorem jest większa niż lokalne zapotrzebowanie to napięcie będzie rosło? Pan od OZE tego nie mówił? Na pewno o tym wiedział. Tak samo będzie mialeć jak będzie duże obciążenie a produkcja niska.
    O kluczowe parametry WLZ pytałem, ale to chyba nieistotne skoro jest cisza i wiesz lepiej co jest ważne, twoja sprawa.
    Wiesz w ogóle do jakiego miejsca energetyka odpowiada za wielkość napięcia? Jestem przekonany że w tym magicznym miejscu jest mniej niż 254,1V.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyłączania instalacji fotowoltaicznej przy napięciu około 256 V, co jest powiązane z obowiązującymi normami bezpieczeństwa i ustawieniami falownika. Instalacja z falownikiem FOX ESS T5 wyłącza się w godzinach 10–17, gdy napięcie na fazach osiąga 253–256 V. Dyskusja wskazuje, że wyłączanie jest zgodne z normami, które dopuszczają napięcie do 253 V jako średnią 10-minutową, a chwilowe przekroczenia do 256 V mogą powodować odłączenie falownika. Problem jest nasilony przez nadprodukcję energii w sieci lokalnej, gdzie suma mocy instalacji PV przekracza zapotrzebowanie, co skutkuje podwyższonym napięciem. Operatorzy sieci (ZE) mają obowiązek przyjmowania energii, ale infrastruktura sieciowa często nie jest dostosowana do dużej liczby prosumentów, co powoduje napięcia powyżej normy. Próby zmiany normy bezpieczeństwa falownika (np. na niemiecką lub grecką) nie rozwiązują problemu i mogą być niezgodne z prawem. Wskazano, że jedynym legalnym sposobem obniżenia napięcia jest interwencja ZE, np. zmiana odczepów transformatora, co jednak bywa utrudnione. Zalecane są działania takie jak zwiększenie autokonsumpcji energii, uruchomienie kompensacji mocy biernej, skrócenie i poprawa jakości przewodów WLZ, a także monitorowanie napięć na liczniku z użyciem kodów OBIS. Dyskusja podkreśla, że problem jest systemowy i wynika z nieadekwatności obecnej infrastruktury sieciowej do rosnącej liczby instalacji PV oraz z nieodpowiedniego doboru mocy instalacji względem lokalnego zapotrzebowania. Wskazano również na ryzyko prawne związane z manipulacją ustawieniami falownika oraz na potrzebę modernizacji sieci i wprowadzenia limitów mocy PV na poszczególnych odcinkach sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA