Grzybson31 napisał: >>21632452 Dla mnie właśnie jest to chore że energetyka współpracuje z tymi branżami OZE i na siłę wprowadzają te nowe instalacje bez wcześniejszego ukształtowania sieci ale pal licho to.
...
>>21632508 Ja na dom 200 metrow kwadratowy mam 5.25 Kw jest to nieco ponad normę co korzystaliśmy żeby miec troche na zimę w magazynie bo jesteśmy na starych warunkach
Energetyka nie współpracuje z branżami OZE, ale z tobą. To ty współpracujesz z branżą OZE, która tobie niezły makaron na uszy nawinęła, że to takie dobre, a jakie jest w rzeczywistości to sam widzisz.
Piszesz o magazynie. Umiesz powiedzieć jak fizycznie taki magazyn działa? Nie chodzi mi o to co naganiacz z branży OZE tobie powiedział, ale co faktycznie dzieje się z prądem który ty wyprodukowałeś. Jak on jest magazynowany i gdzie na tę zimę. Kompoty na zimę magazynuje się w słoikach w piwnicy a ty jak magazynujesz swój prąd na zimę?
Wiesz jak działa PV w ujęciu osiedlowym i jak kształtuje się pobór energii z sieci w ujęciu osiedlowym? Działa to tak że niebo się przejaśnia bo przestało padać i wszystkim o tej samej godzinie (+/- minuta) powiedzmy o godzinie 12:15 uruchamia się PV na max. Problem jest taki że w tym czasie ludzie są w pracy albo na urlopie i zużycie energii jest niewielkie. Ludzie robią obiady w różnych godzinach, i nikt nie patrzy na prognozę pogody i nie dostosowuje gotowania obiadu do tego że między 12:15 a 13:30 w prognozie jest okno słoneczne.
Dochodzą do tego ci z "magazynem energii" na starych zasadach którzy chcą ładować w sieć latem kW i odbierać je zimą, wtedy gdy ich PV działa z mocą od 0 do 10%.
Możesz powiedzieć jak taki system ma działać poprawnie? Nie da się tego zrobić w racjonalnych pieniądzach. Można to zrobić drogo ale czemu wszyscy płacący rachunki mają się zrzucać na tych którym się PV wyłącza? Czemu ty który skorzystałeś (prawdopodobnie) już z dotacji chcesz aby inni, w sumie większość bez PV składała się na przebudowę sieci?
Zapytam się, jak wygląda twoja instalacja elektryczna z uwzględnieniem WLZ, tzn materiał, długość, przekrój. Może od siebie trzeba zacząć aby falownik się nie wyłączał? Tylko to ty byś musiał zainwestować ze swojej sakiewki a nie tak jak mówił że energetyka ma sieć przerobić za moje dudki.
Jasne na stałe sobie falownika nie podkręcisz, tylko na czas kiedy się falownik wyłącza.
Jeśli jesteś pewien że sąsiedzi wstawiają bajpasy to wystąp do energetyki o założenie analizatora . Jak napięcia będą powyżej normy w odpowiednich przedziałach czasowych to masz podstawy aby działali.
Dodano po 31 [minuty]: Grzybson31 napisał: >>21632706 Co masz na myśli? Nagle prawo będzie działać wstecz? >>21632708 >>21632708 Wtedy dopiero się zacznie rozwałka, jak ludzie się będą buntować. Zobacz, ile ludzi jest na tych zasadach; to będzie istna demolka. Również będą się wtedy sypać pozwy, bo umowa to umowa, chyba że ktoś dobrowolnie podpisze nową.
Powiedz jak się buntowałeś, jakie pozwy pisałeś jak prawa jazdy bezterminowe okazały się nagle z datą wymiany. Co robiłeś jak pewien polityk powiedział że jak pieniądze z OFE są twoje to sobie je wypłać, i co zrobiłeś jak wiek emerytalny ten pan podniósł o 2 do 7 lat?
Możesz wstawić potwierdzenie przyjęcia pozwu do sądu, z zamazanymi danymi?
A także ogóle, jak już jesteśmy przy umowach to wskaż mi w umowie że energetyka gwarantuje tobie że muszą przyjąć każdy kW który wyprodukujesz.