logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tokarka TUD 40 – ograniczony przesuw radyjka tylko do połowy stołu

michal750f 19 Sie 2025 22:40 507 8
  • #1 21639290
    michal750f
    Poziom 2  
    Witam. Tokarka TUD 40, rękojeść "radyjka" nie przesuwa się dalej niż do połowy; mogę ustawić jedynie posuwy od środka do końca prawej strony. Pytanie: czy miał ktoś podobny problem? Próbowałem na różnych biegach i prędkościach. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
    AI: Czy przesuw radyjka jest całkowicie zablokowany w połowie stołu (np. nie da się ruszyć dalej nawet siłą), czy pojawia się jakiś opór, dźwięk lub inny objaw w tym miejscu?
    Nie
    AI: Czy tokarka była ostatnio serwisowana, naprawiana lub czy doszło do jakiegoś incydentu (np. kolizji, upadku narzędzia) przed pojawieniem się problemu?
    Nie
  • #2 21642013
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Kolego co to jest radio przy tokarce?
  • #5 21642388
    michal750f
    Poziom 2  
    Chodzi o numer 23 i ekran posuwów i gwintów
    Zbliżenie na schemat tokarki TUD-4 z opisanymi elementami i ekranem posuwów i gwintów
  • #6 21642396
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Jaki ekran ? To jest mechaniczna skala dla skrzyni Nortona i posuwów. Jak nie możesz przestawić dźwigni nr. 23 to poruszaj śruba pociągowa i wałkiem pociągowym. Może w przekładni stoją koła zębate ,,ząb na zębie", bo z tego co pamiętam przestawia się to na obrotach. Zdobądź i przeczytaj dokładnie instrukcje obsługi tej maszyny.
  • #7 21642667
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Kolega sprawdzi- na posuwie jest po lewej stronie wałka jest kołek zrywalny żeby nie uszkodzić suportu.
  • #8 21645482
    michal750f
    Poziom 2  
    Nie idzie francy przekręcić ani na wolnych, ani na wyłączonej. Ma tak odkąd ja kupiłem. Nie wiem, czy rozbierać tego Nortona, czy ma ktoś jeszcze jakiś super pomysł?

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Ni cholery nie idzie francy przekręcić ani na wolnych ani na wyłączonej ma tak od kad ja kupiłem nie wiem czy rozbierać tego nortona czy ma ktoś jeszcze jakiś super pomysł???
  • #9 21693975
    michal750f
    Poziom 2  
    Konieczna wymiana zębatek.
    Tokarka TUD 40 – ograniczony przesuw radyjka tylko do połowy stołu

Podsumowanie tematu

✨ W tokarkę TUD 40 występuje problem z ograniczonym przesuwem dźwigni posuwu (tzw. "radyjka") – przesuwa się tylko do połowy stołu, nie da się jej przekręcić ani na biegu jałowym, ani przy wyłączonej maszynie. Dźwignia nr 23, odpowiadająca za wybór posuwów i gwintów, jest mechanicznie zablokowana. Przyczyną może być zacięcie w przekładni Nortona, gdzie koła zębate mogą być zablokowane "ząb na zębie". Na posuwie znajduje się kołek zrywalny zabezpieczający suport przed uszkodzeniem. Rozwiązaniem jest rozebranie przekładni i wymiana uszkodzonych zębatek. Zalecane jest również zapoznanie się z instrukcją obsługi tokarki TUD 40 w celu prawidłowej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA