logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio Hippcron 1 Android Auto resetuje się przy rozruchu

kamik90 21 Sie 2025 08:34 459 6
REKLAMA
  • #1 21640318
    kamik90
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Radio z AliExpress Hippcron1 Android Auto. Szukam czegoś do podtrzymania napięcia radia w trakcie odpalania.
    Radio przy każdym odpaleniu resetuje się — spadek napięcia.
    Stabilizator napięcia pomoże? Coś, żeby nie rozładowywało akumulatora na postoju.
    Próbowałem na osobnym przewodzie prosto z akumulatora i też resetuje.
    Masę też dawałem drugą, nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 21640341
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 728
    Moim zdaniem może pomóc dioda separująca i kondensator za nią.
  • REKLAMA
  • #3 21640526
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    1 Jeśli wszędzie masz taki spadek napięcia (jaki?) to może aku ma dość i pora je wymienić, zanim w kolejce po prąd ustawi się rozrusznik czy sterownik silnika.
    2 A co się podzieje, kiedy spadnie napięcie przed stabilizatorem? To raczej nie pomoże.
    3 Stabilizator, może kondensator itp. Ale najpierw zabezpieczenie, żeby napięcie "się nie cofało", tzn. jakaś dioda w szereg, żeby element stabilizacyjny nie oddawał swojej energii na stronę zasilania w momencie spadku napięcia.
    4 Nie biorę odpowiedzialności za straty (pożar, uszkodzenie sprzętu itp.). Wywołane zastosowaniem rady w instalacji, której nie widziałem przez osobę, której kultury technicznej nie znam.
  • REKLAMA
  • #4 21640677
    kamik90
    Poziom 5  
    Ok. Diody mam. Jaki kondensatory kupić na próbę?
    16V wystarczy ? Czy 25V ?
  • REKLAMA
  • #5 21640686
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 728
    Dioda to tak z 10A a kondensator co najmniej 4700uF/25V.
  • #6 21641206
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    dioda 16A i co najmniej 25V. Pomyśl gdzie to montujesz, żeby ew. ciepło z diody miało gdzie uciekać.
  • #7 21655023
    kamik90
    Poziom 5  
    3 diody 10 A i potem 2 kondensatory 25 V 4700 µF załatwiły temat. Radio się nie wyłącza w trakcie odpalania.
    Zastanawiam się tylko, czy to nie będzie pobierać prądu na postoju.
    Czekałem, aż przyjadą mi z AliExpress.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Hippcron1 z AliExpress z funkcją Android Auto resetuje się podczas rozruchu pojazdu z powodu spadku napięcia. Próby zasilania radia bezpośrednio z akumulatora oraz podwójne masy nie rozwiązały problemu. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie diody separującej o prądzie co najmniej 10–16 A oraz kondensatora elektrolitycznego o pojemności minimum 4700 µF i napięciu znamionowym 25 V, zamontowanych za diodą, aby zapobiec cofaniu się napięcia i stabilizować zasilanie podczas rozruchu. Po zastosowaniu trzech diod 10 A i dwóch kondensatorów 4700 µF/25 V radio przestało się resetować. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego montażu elementów, aby zapewnić odprowadzanie ciepła z diod. Pozostaje kwestia ewentualnego poboru prądu na postoju, co wymaga dalszej obserwacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA