logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE i antena zewnętrzna do Orange (Chojnik 218), budżet 600 zł, Pixel 8 Pro 100 Mbps

mexikanos11 21 Sie 2025 23:38 315 2
REKLAMA
  • #1 21641094
    mexikanos11
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio sprawdzałem telefonem Google Pixel 8 Pro prędkości na mojej karcie Orange na strychu.
    Wahają się w granicach 40–100 Mb/s. Obecnie mam radiówkę 25 Mb/s.
    Chciałbym używać karty z Orange, bo taką mam za darmo bez limitu GB. Moja lokalizacja to Chojnik 218, 33-180.
    Z tego, co mi się wydaje, to ten nadajnik, który zaznaczyłem, bo z tej strony strychu lepiej łapie :)
    Bardzo proszę o polecenie jakiegoś zestawu, sam kupiłem router ZTE MF286R 3G/4G LTE Cat.6 i antenę kierunkową Signaflex DUAL T1 2×20 dBi. Niby router pokazywał pełny zasięg, a mimo to internet był może 5 Mb/s.

Chciałbym router osobno i antenę osobno, aby router położyć w domu, a antenę przykręcić na zewnątrz na poziomie strychu ;) W domu mam słaby zasięg, ściany 50 cm. Budżet do około 600 zł, no chyba że się nie da w takich pieniądzach, to trzeba będzie więcej wyciągnąć.

Mapa z zaznaczoną lokalizacją użytkownika i kierunkiem do stacji bazowej Orange
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite z parametrami LTE Orange
    Wynik testu prędkości LTE Orange: 96,74 Mb/s pobierania, 18,41 Mb/s wysyłania
    AI: Czy możesz sprawdzić w aplikacji NetMonster lub w trybie serwisowym telefonu, z jakich pasm LTE (np. B3, B7, B20, B28) korzysta Twój telefon na strychu, łącząc się z tym nadajnikiem Orange? To bardzo pomoże w doborze routera i anteny.
    B20, z tego co pisze, chyba że się mylę, ale załączam screeny
    AI: Czy możesz podać parametry sygnału LTE (RSRP, RSRQ, SINR) z miejsca, gdzie planujesz zamontować antenę (np. z NetMonstera lub Field Testu)? Dzięki temu łatwiej będzie dobrać odpowiednią antenę i ocenić, czy problemem jest sygnał czy może przeciążenie stacji.
    RSRP -123 dBm,
    RSSNR -14.0 dB,
    RSRQ -15 dB
  • REKLAMA
  • #2 21641136
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Brak screena z telefonu na zewnątrz na karcie Orange z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US. 3 stacje bazowe NetWorks w okolicy w tym 2 z kompletem5 pasm LTE i 5G N1 w DSS z LTE2100 , jedna bez LTE2600.
    MR286R oczywiscie sie nie nadaje a tym bardziej jeszcze te 2 tłumiki Signaflex do niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21641594
    mexikanos11
    Poziom 2  
    >>21641136 Ciągle się zmienia, ale jest mniej więcej tak.

Lista połączeń sieci komórkowej z informacjami o wieżach i technologiach 4G/5G Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący wykryte stacje bazowe 2G, 4G i 5G w Lubaszowej i Gromniku Zrzut ekranu aplikacji pokazujący listę połączeń z nadajnikami 4G i 5G w miejscowości Tuchów Zrzut ekranu z aplikacji analizującej sygnał LTE i 5G dla operatora Orange i T-Mobile Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci LTE Orange z danymi sygnału 4G 2100 MHz

Czasem złapie 5g wtedy tak

Lista połączeń sieci komórkowych z informacją o pasmach 4G i 5G oraz lokalizacjach nadajników Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci 4G i 5G, w tym siłę sygnału i lokalizacje stacji bazowych. Zrzut ekranu aplikacji pokazujący dane sygnału komórkowego 4G i 5G sieci Orange
REKLAMA