logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki UPS do kotła Lazar Smart Fire 223BAR240l 22kW z sondą lambda – awarie prądu

drenei123 22 Sie 2025 09:04 516 4
  • #1 21641211
    drenei123
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć
    Mam nowy kocioł Lazar Smart Fire 22/3BAR/240l 22kW - piec z sondą lambda.
    Poszukuje do niego UPS-a tak by wytrzymał mniej więcej dobre, ale kompletnie nie wiem co wybrac.
    Czasem na mojej mieścinie zdarzają się awarie i chce być zabezpieczony na to.
    Polecacie coś?
  • #2 21641241
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3867
    drenei123 napisał:
    ...tak by wytrzymał mniej więcej dobre
    Długość okresu podtrzymania będzie zależna głównie od pojemności magazynu (akumulatora) wykorzystanego w układzie podtrzymania. Proste i łatwo dostępne zasilacze awaryjne VOLT lub KEMOT powinny rozwiązać problem. Ich zaletą jest możliwość połączenia z zewnętrznym akumulatorem o pojemności dostosowanej do indywidualnych wymagań. Jeśli chcesz podtrzymać wyłącznie kocioł z osprzętem, to obciążenie wynosi od koło 60W (przy pracy z mocą nominalną) do około 180W (maksymalny pobór z uwzględnieniem podajnika, motoreduktora i wentylatora). Do tego należy doliczyć jeszcze zapalarkę i pompę obiegową. Reasumując, UPS SINUS PRO 1000E będzie wystarczający ze sporym zapasem. Ten model oferuje moc chwilową na poziomie 1000W i moc ciągłą 700W, a na wyjściu jest "czyste napięcie" (sinusoida). Tego typu zasilacze współpracują z akumulatorami AGM dedykowanymi do pracy buforowej. Jeśli wybierzesz model UPS z oznaczeniem "S" na końcu, to do układu będziesz mógł podłączyć panel fotowoltaiczny, który zapewni stałe ładowanie i podtrzymanie akumulatora w gotowości. W tej sposób praca układu UPS będzie praktycznie bezkosztowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21652853
    drenei123
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Rozumiem.
    A czy w oby wypadkach nie wystarczą same ups bez akumulatora ? Czy koniecznie musi być zestaw?
  • #5 21652942
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3867
    @drenei123, akumulator jest w tym wypadku magazynem energii, więc bez niego urządzenie podtrzymujące nie będzie pełnić swojej podstawowej funkcji. Czyli nie będzie funkcji podtrzymania zasilania. Odpowiadając na Twoje pytanie wprost: tak, akumulator jest bezwzględnie potrzebny w tym układzie. Proponuję także rozważenie tego typu urządzeń, które mają możliwość podpięcia panela PV (wersje Kemot ProSolar lub SinsPro z końcówką "S" w nazwie). W ten sposób nie będziesz ponosił kosztów podtrzymywania (gromadzenia energii w akumulatorze). Z panelem PV wzrasta także efektywny czas podtrzymania zasilania jest także wyższa niezawodność całego systemu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA