A może po kolei. SR 51 ma instalację 12 V, a SR 50 – 6 V. Wystarczy sprawdzić, jaki powinien być stojan, a jeśli jest do tego modelu, to uszkodzona być może jedna z cewek.
Mam instalację V12, to mówił mi poprzedni właściciel. Żarówki V12 — z cewki wychodzi napięcie o wartości od 10 do 16 V, podłączone pod 59 A. W ELB podłączałem z tym schematem https://obrazki.elektroda.pl/5217879700_1755878120.png
Z przekonania wiem że jeśli jest zbyt małe ładownie to jest uszkodzony układ wytwarzania prądu a jeśli zbyt duże to uszkodzony regulator ładowania i tym torem trzeba szukać przyczyny. Poprzedni właściciel mógł wstawić tańszą wersję stojana aby sprzedać a teraz brak prądu .
Jeśli wychodzi 10 _16 v to regulator ładowania
Taka różnica 10-16 to trochę za dużo! Popraw połączenia i masę . Gdzieś gubi prąd! A potem regulator ładowania do podmiany jeśli nie potrafi dać 14 ,3'do 14 :7 v.Elba nic mi nie mówi. To jest nazwa podzespołu a nazwa podzespołu nie naprawi awarii
✨ W Simsonie z zapłonem platynkowym V12 i alternatorem Elba V12 występuje problem niskiego napięcia ładowania wynoszącego około 6,7 V. Przyczyną może być zużycie lub niewłaściwe ustawienie platyn, uszkodzenie lub niewłaściwe podłączenie alternatora Elba V12, a także problemy z regulatorem napięcia lub stanem akumulatora. Zaleca się sprawdzenie stanu i luzu platyn, poprawności połączeń elektrycznych, a także testowanie alternatora i regulatora napięcia. Warto również zweryfikować, czy instalacja elektryczna jest kompletna i nie ma przerw lub zwarć, które mogłyby obniżać napięcie ładowania. W przypadku uszkodzeń mechanicznych lub elektrycznych elementów zapłonu i ładowania konieczna jest ich wymiana lub regulacja zgodnie z dokumentacją techniczną Simsona i Elby V12. Wygenerowane przez model językowy.