Mam przekaźnik mini smart switch MK601 z dwoma wejściami S1 i S2 oraz z tyłu obudowy przyciskiem reset. Opiszę problem, jaki w nim występuje. Mianowicie po zaniku napięcia zasilającego (230 V) i po ponownym powrocie tego napięcia przekaźnik jest w stanie offline — automatyzacje z jego udziałem nie działają, bo widzą go w stanie offline i nawet po długim czasie nie przechodzi w stan online, mimo że Wi‑Fi na pewno działa. Dopiero gdy otworzę go w aplikacji Tuya i kliknę na zmianę jego stanu, wtedy "budzi się" i przechodzi w stan online, i dalej jest już wszystko OK do znowu ponownego zaniku napięcia. Doszedłem też metodą prób i błędów do tego, że gdy trwale włączę ten przycisk od resetu — np. mechanicznie go blokując, by był cały czas wciśnięty — to po włączeniu zasilania, z tym wciśnięciem, pracuje prawidłowo. Również po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu po kilkunastu sekundach sam wchodzi w stan online, czyli o to mi chodzi. Wynika z tego, że zablokowanie na stałe przycisku reset w stanie wciśniętym pomogło.
Mam w związku z tym pytanie: czy ktoś już spotkał się z podobnym problemem i czy może jest jakiś inny sposób, by bardziej inteligentnie ustawić taki sposób jego działania, by po zaniku i ponownym włączeniu zasilania sam, po kilkunastu sekundach, wchodził w stan online Wi‑Fi. Może jest jakiś sposób bez modyfikacji firmware?
Przy okazji, może ktoś wie, co oznaczają i powodują takie opcje jak kilkukrotne pod rząd wciskanie przycisku reset? Gdy krótko wcisnę jeden raz przycisk reset, to zmienia stan przekaźnika na przeciwny i zmienia się stan świecenia niebieskiej diody. Gdy wcisnę pod rząd dwa razy, to dioda niebieska mrugnie jakąś liczbę razy; gdy pod rząd trzy razy, to mrugnie znowu ileś tam razy itd., itd. Co te tryby oznaczają i co zmieniają?
Mam w związku z tym pytanie: czy ktoś już spotkał się z podobnym problemem i czy może jest jakiś inny sposób, by bardziej inteligentnie ustawić taki sposób jego działania, by po zaniku i ponownym włączeniu zasilania sam, po kilkunastu sekundach, wchodził w stan online Wi‑Fi. Może jest jakiś sposób bez modyfikacji firmware?
Przy okazji, może ktoś wie, co oznaczają i powodują takie opcje jak kilkukrotne pod rząd wciskanie przycisku reset? Gdy krótko wcisnę jeden raz przycisk reset, to zmienia stan przekaźnika na przeciwny i zmienia się stan świecenia niebieskiej diody. Gdy wcisnę pod rząd dwa razy, to dioda niebieska mrugnie jakąś liczbę razy; gdy pod rząd trzy razy, to mrugnie znowu ileś tam razy itd., itd. Co te tryby oznaczają i co zmieniają?