Witam. Mam zagwozdkę odnośnie podłączenia głośników do tuby basowej samoróbki. Sprawa wygląda o tyle ciekawiej, że zamiast jednego lub dwóch dużych basowych głośników, postanowiłem połączyć 13 głośników samochodowych (niskotonowych) w jednej skrzyni, z racji, że akurat tyle głośników posiadam. Ze skrzynią nie miałem żadnego problemu do czasu podłączenia wszystkich głośników w jedną całość. Od kolegi już usłyszałem, że w takiej konfiguracji nie powinienem stosować połączenia szeregowego, gdyż będzie to zbyt duży opór dla wzmacniacza i nie będzie dawał efektów przybliżonych do tego, co chciałbym usłyszeć. Jakby co, głośniki są różnej impedancji, niektóre 4, niektóre 8 Ω.
AI: Jaki wzmacniacz planujesz użyć do zasilania tej skrzyni (model, moc, minimalna obsługiwana impedancja)?
Wzmacniacz samochodowy (modelu nie znam): max. 300 W, moc szczytowa 1×1000 W, od 4 do 8 Ω
AI: Ile dokładnie masz głośników 4 Ω, a ile 8 Ω i jaką mają moc RMS?
Nie wiem, jutro sprawdzę.
AI: Jaki wzmacniacz planujesz użyć do zasilania tej skrzyni (model, moc, minimalna obsługiwana impedancja)?
Wzmacniacz samochodowy (modelu nie znam): max. 300 W, moc szczytowa 1×1000 W, od 4 do 8 Ω
AI: Ile dokładnie masz głośników 4 Ω, a ile 8 Ω i jaką mają moc RMS?
Nie wiem, jutro sprawdzę.