logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak połączyć 13 głośników 4 i 8 Ohm w jednej skrzyni basowej DIY, by grały poprawnie?

Pati009s 24 Aug 2025 23:33 390 12
ADVERTISEMENT
  • #1 21643651
    Pati009s
    Level 2  
    Witam. Mam zagwozdkę odnośnie podłączenia głośników do tuby basowej samoróbki. Sprawa wygląda o tyle ciekawiej, że zamiast jednego lub dwóch dużych basowych głośników, postanowiłem połączyć 13 głośników samochodowych (niskotonowych) w jednej skrzyni, z racji, że akurat tyle głośników posiadam. Ze skrzynią nie miałem żadnego problemu do czasu podłączenia wszystkich głośników w jedną całość. Od kolegi już usłyszałem, że w takiej konfiguracji nie powinienem stosować połączenia szeregowego, gdyż będzie to zbyt duży opór dla wzmacniacza i nie będzie dawał efektów przybliżonych do tego, co chciałbym usłyszeć. Jakby co, głośniki są różnej impedancji, niektóre 4, niektóre 8 Ω.
    AI: Jaki wzmacniacz planujesz użyć do zasilania tej skrzyni (model, moc, minimalna obsługiwana impedancja)?
    Wzmacniacz samochodowy (modelu nie znam): max. 300 W, moc szczytowa 1×1000 W, od 4 do 8 Ω
    AI: Ile dokładnie masz głośników 4 Ω, a ile 8 Ω i jaką mają moc RMS?
    Nie wiem, jutro sprawdzę.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21643662
    rms1000w
    Level 6  
    Moc wzmacniacza podaje się w RMS. Szczytowa nic nie znaczy. Oblicz z prawa Ohma impedancję tak, aby wyszła większa lub równa 4 Ω, łącząc głośniki szeregowo i równolegle. Nie próbuj zejść niżej, bo uszkodzisz wzmacniacz. Przy dobrych wiatrach na głośnik wyjdzie po 23 W (300 W RMS / 13 szt.).
  • #3 21643716
    viayner
    Level 43  
    Help: 1563
    Rate: 2047
    Witam,
    powinieneś połączyć je tak, aby wypadkowa impedancja była taka, jaką wzmacniacz zaakceptuje. Wnioskuję, że moc jest tu głównym wyznacznikiem, więc celuj w 4 Ω.
    Kolejnym czynnikiem, na jaki powinieneś patrzeć, to rozkład mocy na danym głośniku, to będzie wynikało z ich impedancji.
    Nie bez znaczenia jest polaryzacja, upewnij się, że są w tej samej fazie, inaczej bo inaczej jeden głośnik będzie tłumić to, co wygeneruje drugi.
    Rozmiary obudowy — każdy głośnik, nawet te car-audio, wymagają pewnej objętości do poprawnej pracy. Jak chcesz to rozwiązać? Wszystkie razem w jednej obudowie?
    Tak na marginesie — a co to za wytwór planujesz? 13 głośników w jednej obudowie? Rozumiem, że to car-audio i że nie ma to nic wspólnego z jakością dźwięku, bo nie o to tu chodzi.
    Bez doświadczenia to może zagrać fatalnie i nie uzyskasz większego hałasu, zwiększając ilość głośników.
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21643762
    Mobali
    Level 43  
    Help: 1343
    Rate: 3834
    Pati009s wrote:
    ...zamiast jednego lub dwóch dużych basowych głośników, postanowiłem połączyć 13 głośników samochodowych (niskotonowych) w jednej skrzyni,
    A po co? Jaki jest cel takiej operacji? Poza czysto technicznymi trudnościami, nie uzyskasz w ten sposób jakiejkolwiek poprawy własności akustycznych takiego układu (szczególnie w jednej skrzyni!). Będzie więc jedynie "drożej i gorzej". Wykonaj układ poprawnie obliczony, wykorzystujący najlepsze z posiadanych głośników, a resztę rozdaj, zamień, odsprzedaj, itp.
    Helpful post? Buy me a coffee.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21643930
    Pati009s
    Level 2  
    >>21643762 Podłubać trochę chciałem i wpadłem na pomysł, żeby zrealizować takie przedsięwzięcie

Dodano po 4 [minuty]:

A jeżeli chodzi o wlutowywanie kondensatorów i rezystorów przed głośnikiem, jak to wygląda?
    Gdzieś coś pisało w internecie, że wystarczy coś wlutować przed głośnikiem i głośnik będzie miał ucięte wysokie tony i będzie grać tylko niskie.
  • #6 21643943
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    Pati009s wrote:
    ...
    A jeżeli chodzi o wlutowywanie kondensatorów i rezystorów przed głośnik jak to wygląda? Gdzieś coś pisało na internecie że wystarczy coś wlutować przed głośnikiem i głośnik będzie miał ucięte wysokie tony i będzie grać tylko niskie.

Wybacz, ale po twoim pytaniu cały projekt nie ma sensu.
    Bez urazy, ale nawet nie masz podstaw w tym kierunku.
    Tych elementów nie dobiera się "na oko", rozumiem, że to car-audio, ale bez przesady.
    Pozdrawiam
  • #7 21643954
    Mobali
    Level 43  
    Pati009s wrote:
    ...podłubać troche chciałem
    Jeśli taki jest cel, to jak najbardziej, ale na stole czy w warsztacie. Bo pakowanie tego do auta w celu użytkowania nie ma żadnego sensu. Przynajmniej z punktu widzenia akustyki.
    Pati009s wrote:
    A jeżeli chodzi o wlutowywanie kondensatorów i rezystorów przed głośnik jak to wygląda?
    Wygląda tak, że nie są to czynności wykonywane przypadkowo. Przetwornik (głośnik), jego obudowa oraz elementy zwrotnicy powinny być bardzo precyzyjnie dobrane i obliczone. Z oczywistych więc względów, przy systemach wielogłośnikowych stopień komplikacji układu wzrasta. Dlatego, szczególnie dla osoby początkującej, konstruowanie tego rodzaju systemów nie jest zalecane. Proponuję wstawić tu dokładny spis posiadanych przez Ciebie elementów. Pokaż także zdjęcia z widocznymi oznaczeniami głośników. Następnie napisz co właściwie chcesz osiągnąć. Na tej podstawie wspólnie spróbujemy się zastanowić, co jest realne, a co nie.
  • #8 21644385
    domino987
    Level 22  
    Help: 17
    Rate: 41
    Konkretnie co to za głośniki, firma, model, zdjęcie. Wszystkie są takie same poza tym że jedne 4 a drugie 8 Ohm?
  • #9 21644406
    Pati009s
    Level 2  
    Tak, poczytałem wasze opinie i wywnioskowałem, że zrobię tę tubę z 3 lub 5 głośników, ale z najlepszym brzmieniem.

Dodano po 45 [sekundy]:

>>21644406 Nie będę sobie zbędnie utrudniał.
  • #10 21644465
    domino987
    Level 22  
    Help: 17
    Rate: 41
    Czyli nie dowiemy się co to za głośniki?
  • #11 21644760
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    Pati009s wrote:
    Tak, poczytałem wasze opinie i wywnioskowałem,
    że zrobię tę tubę z 3 lub 5 głośników, ale z najlepszym brzmieniem.
    ...

Daruj sobie układy wielogłośnikowe, nie masz o nich pojęcia i nie będzie "najlepszego brzmienia", tylko chaos dźwiękowy. Zrób jeden subwoofer ze sprawdzonego układu.
    Pozdrawiam
  • #12 21644882
    Mobali
    Level 43  
    Pati009s wrote:
    ...zrobię tę tubę z 3 lub 5 głośników, ale z najlepszym brzmieniem.
    Także przy takiej koncepcji warto dokładnie opisać jakie elementy i głośniki posiadasz. Oczywiście jeśli oczekujesz jakiejkolwiek pomocy ze strony forum.
  • ADVERTISEMENT

Topic summary

✨ Autor planuje zbudować skrzynię basową DIY, łącząc 13 samochodowych głośników niskotonowych o różnych impedancjach (4 i 8 Ohm) w jednej obudowie. Problemem jest prawidłowe połączenie tych głośników, aby uzyskać odpowiednią impedancję i efektywne działanie ze wzmacniaczem samochodowym o mocy maksymalnej 300W (szczytowo 1000W) i obsługującym impedancje od 4 do 8 Ohm. Zostało zasugerowane, że połączenie szeregowe wszystkich głośników nie jest optymalne ze względu na zbyt wysoką impedancję, co może ograniczyć moc wzmacniacza i jakość dźwięku. Autor ma zamiar sprawdzić dokładne parametry głośników (liczba głośników 4 Ohm i 8 Ohm oraz ich moc RMS) w celu dobrania właściwego schematu połączeń, który może obejmować kombinację połączeń równoległych i szeregowych, aby uzyskać impedancję mieszczącą się w zakresie obsługiwanym przez wzmacniacz.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT