logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Matrix 1.6 benzyna/gaz – trudności z odpalaniem na zimnym silniku po postoju

Bodzio_di3 25 Sie 2025 14:56 402 18
REKLAMA
  • #1 21644119
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Hyundai Matrix 1,6 benzyna-gaz od jakiegoś czasu ciężko odpala silnik zimny lub po dłuższym postoju. Było dobrze, jak już odpali, to wszystko jest ok. Na benzynie i gazie chodzi wzorowo. Przyspiesza, pracuje równo na obu paliwach. Świece nowe, kable też. Nie za każdym razem słyszę pompę paliwa, ale po dwóch, nie raz trzech próbach odpali, chwilę pochodzi i jest dobrze. Może jakieś sugestie, bo nie wiem, czego się doczepić.
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21644120
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Przekaźnik pompy paliwa podmieniałeś?
  • #3 21644127
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Nie, spróbuję go odnaleźć i dam znać.

Dodano po 9 minutach:

Pokrywa skrzynki bezpieczników z diagramem bezpieczników i opisami po koreańsku i angielsku. Oznaczenie producenta: nie wiem, który to może być, chyba z napisem „start”
    Załączniki:
    • Hyundai Matrix 1.6 benzyna/gaz – trudności z odpalaniem na zimnym silniku po postoju IMG_20250825_150907_HDR.jpg (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21644550
    preket
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Sprawdź czy ci parownik nie puszcza gazu podciśnieniem do dolotu
  • #5 21644783
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Nie bardzo wiem, jak to zrobić? Coś z wężykiem podciśnienia od parownika do dolotu, ale czy auto ma chodzić czy też nie, to nie mam pojęcia. Czytałem też gdzieś o próbie, że strzykawką założoną na wężyk, czy o to chodzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21644787
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    Jaki przebieg na gazie? Może puszczać wtryskiwacz gazu.
  • #7 21644834
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Wtryskiwacze od gazu wymienione dwa lata temu na nowe, przebieg ok. 10 000 km, filtry wymienione co roku, gaz Lavato. Odłączałem przewód od podciśnienia, nie czuję gazu.

Dodano po 2 [minuty]:

Pompę paliwa słyszę wyraźnie, ale odpala dobrze gdzieś za trzecim lub czwartym podaniem paliwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21644846
    grzeskk
    Poziom 35  
    Zakręć gaz na butli i dopal resztki, zobaczysz czy coś nie zalewa kolektora ssącego.
  • #9 21644850
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Najciekawsze, że po podłączeniu OBD-2 nie widzi żadnych błędów, ale to nie komputer. Jak ciepły, to pali od strzała. Auto w ogóle ma przebieg 282 000 km. Gaz założony przez poprzednią właścicielkę w 2019 r. ma jakieś 6 lat. Ogólnie silnik ok. ma moc, nie bierze oleju, przyspiesza dobrze i chodzi równo. Poza tą usterką odpalania od jakichś dwóch tygodni

Dodano po 1 [minuty]:

Najciekawsze, że po podłączeniu OBD-2 nie widzi żadnych błędów, ale to nie komputer. Jak ciepły, to pali od strzała. Auto w ogóle ma przebieg 282 000 km. Gaz założony przez poprzednią właścicielkę w 2019 r. ma jakieś 6 lat. Ogólnie silnik ok. ma moc, nie bierze oleju, przyspiesza dobrze i chodzi równo. Poza tą usterką odpalania od jakichś dwóch tygodni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21644860
    grzeskk
    Poziom 35  
    Miałem podobnie w Avensis 1.8 na gazie po 125kkm. U mnie puszczał wtryskiwacz i zalewał kolektor. Źle odpalał tylko po około 8h postoju i to nie zawsze. Błędów nie było.
  • #11 21644865
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Wypalił gaz, przełączył się na benzynę, zgasiłem i odpalił od strzała, ale jest już ciepły. Odczekam z godzinę, żeby ostygł i spróbuję ponownie i dam znać.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Nie wiem,odpalił za pierwszym razem ale tak niemrawo musiałem troszkę dłużej pokręcić nie wiem co myśleć.Zostawie butle zakręconą i pojeżdżę do jutra na benzynie,a rano spróbuje ponownie

Dodano po 4 [minuty]:

Problem tak faktycznie pojawia się po dłuższym postoju, pojadę na ogród jestem kilka godzin i jak chce wracać to już się zaczyna. Serdecznie dzięki za pomoc myśle zostawić tak do jutra i zobaczyć rano wtedy napiszę.Pozdro jeszcze nie zamykam tematu.

Dodano po 5 [godziny] 59 [minuty]:

Byłem jakieś 3godz.na ogrodzie.Stał na parkingu.Butla z gazem zakręcona,przejechane kilkanaście km na benzynie.Po tym postoju dalej to samo,kręciłem i dopiero za czwartym uruchomieniem pompy zapalił,a więc bez zmian. Może pompa paliwa, wcześniej podpiołem OBD-2 sprawdziłem wszystkie czujniki i niby wszystko w normie, oczywiście na tyle ile pozwala darmowa wersja OBD-2

Dodano po 10 [minuty]:

Gaz raczej odpada, podejrzana pompa paliwa,jak zapali to żyleta,nawet świece wymieniłem i sprawdziłem przewody zapłonowe,mam org Hyundai. Opory w normie od najdłuższych po najkrótszy jak książka piszę. Zapłon też raczej nie szwankuje. A może czujnik położenia wału.
  • #12 21650487
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Problem dalej istnieje, sprawdziłem wszystko, co mogłem oprócz listwy wtryskowej. Paliwo pięknie podaje, zapłon OK. Jak podam sam start prosto do kolektora ssącego, pali za pierwszym razem. Dalej problem z odpaleniem na zimnym silniku. Jeździ znakomicie na obu paliwach, oczywiście jak już odpali na sam start. Zero błędów. Ma ktoś pomysł, co go boli? Może któreś wtryski od paliwa. Pozdrawiam wszystkich męczących się z naszymi grupkami.
  • Pomocny post
    #13 21650744
    kindlar
    Poziom 42  
    Dawka rozruchowa ok? Komp samochodu widzi prawidłowe temperatury, powietrza i silnika?
  • Pomocny post
    #14 21650763
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Tak się zastanawiam A jaki według ciebie byłby błąd na ciężkie palenie z rana.?
    To teraz sprawdź podstawowe rzeczy, korekty jakie masz krótko i długoterminowe czy ci się przypadkiem gaz nie rozjechał. Podaj też obroty rozrusznika podczas kręcenia tylko nie mów że dobre bo ładnie kręci i na ile spada ci napięcie na akumulatorze podczas kręcenia rozrusznikiem.
    Podaj też ciśnienie paliwa.
  • #15 21652227
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    A więc tak. Napięcie modułu 11,4 V; przy rozruchu spadek do 9,7 V — obroty rozrusznika nie wiem. Ciśnienie w kolektorze dolot. 29 kPa - 28 kPa. temp. powietrza zasysanego 41 °C. temp. płynu chłodz. 88 °C. korekta długoterminowa bank1 - 7,3 %. korekta krótkoterminowa bank1 - 2,34-4,96 %, później -0,78 do 1,56 %. kąt wyprzedzenia zapłonu 6-7 °. Mogłem coś pomylić, bo spisywane na kartę w samochodzie podczas pracy silnika. Jeszcze czuj. tlenu bank1 napięcie 0,1-0,63 V; czuj. tlenu 2 bank1 0,7-01 V
  • Pomocny post
    #16 21652822
    kindlar
    Poziom 42  
    Do napięcia bym się przyczepił bo sterownik poniżej 10V może być odcinany. Sprawdź to na kablach rozruchowych czy będzie różnica przed wymianą aku.
  • #17 21653217
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Okej, tak zrobię i dam znać, ale jutro, bo dzisiaj robię co innego. Na razie dziękuję Ci bardzo. Napiszę
  • #18 21658271
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Podałem napięcie z Aku Córki, auto na chodzie, akumulator 2-letni i to samo. Poznałem Pana na jakimś forum, który miał podobny, a wręcz identyczny problem, i też w Hyundai Matrix. Problem ustąpił po wymianie filtrów paliwa w zbiorniku paliwa, bo tylko tam są w Hyundai Matrix. Zamówiłem filtry i czekam na dostawę. Napiszę, jak powymieniam.
  • #19 21691678
    Bodzio_di3
    Poziom 9  
    Po wymianie filtrów paliwa i pompy problem się zmniejszył, odpala za drugim razem na zimnym silniku. Powód: dwie nieszczelne gumki w filtrze paliwa — ze starości pompa nie utrzymuje odpowiedniego ciśnienia. Nie było nowych w zestawie. Trzeba będzie dobrać samemu i odpowiednio uszczelnić filtr paliwa. Problem na pewno zniknie. Uważajcie wszyscy, jak zmieniacie filtr paliwa w Hyundai Matrix — po zdemontowaniu wszystkich części składowych pompy i filtra paliwa te gumki są niewidoczne na pierwszy rzut oka, trzeba je śrubokrętem wydłubać z otworków. Ja za pierwszym razem nie dałem ich wcale, bo nie zauważyłem, że tam są, no i zonk — w ogóle się nie odezwał. Dopiero za czwartym wyjęciem pompy udało się wszystko poskładać do kupy. Dziękuję wszystkim za pomoc, serdecznie pozdrawiam i zamykam temat. Po kurtce awaria zespołu zasilającego paliwem była przyczyną problemów z uruchomieniem silnika. Uważajcie na siebie.

Podsumowanie tematu

✨ Hyundai Matrix 1.6 benzyna-gaz ma problem z odpalaniem zimnego silnika po dłuższym postoju. Silnik odpala po kilku próbach, pracuje prawidłowo na obu paliwach, a diagnostyka OBD-2 nie wykazuje błędów. Sprawdzono świece, kable, wtryskiwacze gazu (wymienione 2 lata temu), ciśnienie paliwa, korekty paliwowe, napięcie akumulatora (spadek do 9,7 V przy rozruchu) oraz szczelność układu podciśnienia i parownika gazu. Problem nie ustępował mimo jazdy na benzynie z zakręconą butlą gazową. Ostatecznie przyczyną okazały się nieszczelne gumki w filtrze paliwa w zbiorniku, które powodowały spadek ciśnienia paliwa i utrudniały rozruch zimnego silnika. Po wymianie filtrów paliwa i pompy paliwa problem znacznie się zmniejszył, a silnik odpalał szybciej. Zaleca się dokładne sprawdzenie i uszczelnienie elementów filtra paliwa, gdyż gumki te są mało widoczne i łatwo je pominąć podczas montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA