logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto RC – brak ładowania akumulatorów, nie świeci dioda na ładowarce USB

mostowniczy 25 Sie 2025 17:36 420 8
  • #1 21644293
    mostowniczy
    Poziom 2  
    Cześć, może ktoś pomoże, bo mój syn w rozpaczy ;). Mamy w domu auto sterowane. Próbowałem naładować akumulatorki, ale się nie udało (myślałem, że padły), więc kupiłem drugie, większe. Niestety nie mogę odnaleźć, co to było, bo nie ma oznaczeń. W każdym bądź razie auto pojeździło, i tych też nie mogę naładować. Ktoś poradzi, o co chodzi? W załączeniu zdjęcia akumulatorów, kabla i ładowarek, jakie mam. Generalnie powinna się świecić dioda podczas ładowania na końcu kabla. Niestety nic takiego się nie dzieje.
    Wnętrze zabawkowego auta RC z pustą komorą na akumulator 7.2V i dwupinowym złączem.

Zasilacz AC Power Supply Model LMC-26L trzymany w ręce, widoczna specyfikacja techniczna.

Biała ładowarka z danymi modelu i parametrów, trzymana w ręce.

Zbliżenie na wtyczkę ładowarki USB z danymi technicznymi na etykiecie

Zielony pakiet sześciu ogniw cylindrycznych połączonych przewodem z czarną wtyczką

Zielony pakiet akumulatorów Ni-MH AA 2400mAh 7.2V z czarno-czerwonym przewodem i wtyczką

AI: Czy możesz podać markę i model auta oraz ładowarki (jeśli gdzieś są oznaczenia, np. na spodzie lub na opakowaniu)?
    Seek concept
    AI: Czy próbowałeś podłączyć ładowarkę do innego portu USB albo innego zasilacza (np. ładowarki od telefonu, komputera)? Jeśli tak, czy dioda wtedy też się nie świeci?
    Tak, do innej ładowarki.
  • #2 21644358
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2360
    Ta ładowarka na pewno jest od tego autka?
    W koszyku na bateria autka jest podane ze powinna być to bateria 7.2V, takie też napięcia jest podane na jednej z baterii.
    Natomiast na ładowarce jest że daje ona na wyjściu około 3.6V więc wygląda na ładowarkę do dwukrotnie mniejszej baterii.
  • #3 21644419
    mostowniczy
    Poziom 2  
    Było próbowane na mocniejszej ładowarce i też to nic nie daje.
  • #5 21644444
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3675
    Masz oryginalną ładowarkę od tego samochodu, czy próbujesz ładować czym popadnie?
  • #6 21644669
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Jak ładowarka 3,6V ma naładować akumulator 7,2V??
    Szukaj właściwej albo kup żeby dziecko już nie płakało.
  • #7 21644683
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Na początek radziłbym skończyć chociaż szkołę podstawową. Albo poczekać jak sen skończy skoro tobie się nie udało. A w tej szkole będzie fizyka i matematyka dzięki temu dowiesz się co to jest volt, amper, SEM. Będziesz też potrafił policzyć ile się ogniw które wyraźnie się odznaczają spod koszulki termokurczliwej będziesz też w stanie policzyć dzięki czytaniu napięcia na koszulce termokurczliwej tego zestawu baterii i dzieląc to przez napięcie ogniwa powinieneś uzyskać dokładnie tą samą ilość ogniw którą da się policzyć. A dzięki znajomości języka polskiego do czytasz jakie napięcia są wymagane żeby w pełni naładować takie ogniwo. Gdybyś jednak tak skomplikowanych rzeczy nie był w stanie ogarnąć to jedyne co ci mogę podpowiedzieć to to że ładowarka powinna mieć między 9 a 9,9 V. I w trybie nie nadzorowanym prąd powinien być 10-godzinny. Natomiast bardziej poleconym była była ładowarka która wykrywa deltę p. Pytanie czy ktoś się dzisiaj robi zwłaszcza że tam jest w szereg 6 ogniw.
  • #8 21727376
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    No to tak. "AC Power supply" to zasilacz o napięcia 5V, 10V i 12V. Domyślnie zapewne ustawia 5 V. Nada się do zasilania urządzeń USB w standardzie 1.x - 2.x.
    Drugi zasilacz "AC/DC adapter" daje tylko 5V napięcia i tylko 0,5 A. Nada się do zasilania urządzeń USB.
    Ładowarka - jeżeli jest oryginalna, to taka ma być. Napięcie wyjściowe 3,6 V prąd ładowania 0,25 A. Oznacza to, że bateria akumulatorów NiMH ma się składać z akumulatorów o pojemności 2,5 Ah (2500 mAh) i mają być trzy takie akumulatory połączone szeregowo. W sklepie nazywa się to pakiet/akumulator/bateria. Ważne żeby na folijce (baterie akumulatorów w folijkach modelarze ochrzcili pakietami i to nieszczęście zakorzeniło się w popkulturze i mass mediach) było nadrukowane 3,6 V i 2500 mAh (nie wiedzieć czemu nigdy nie drukują w jednostkach podstawowych czyli Ah - czyżby ludzie byli zbyt głupi żeby to sobie przeliczyć?). Do takiej baterii jest dostosowana ładowarka ze zdjęcia. Ta z napisem charger.
    W pojemniku baterii jest wyraźnie napisane 7,2 V, więc bateria jest prawidłowa. Nieprawidłowa jest ładowarka USB. Autor powinien ją wymienić na taką o napięciu 7,2 V i prądzie ładowania 0,25 A.
  • #9 21728914
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Żeby ten pakiet naładować to trzeba podać 9V. Max w trybie nie nadzorowanym z ograniczeniem prądu. To 9.9V.
    Swoją drogą to ja takie autko przerobiłem i wsadziłem do środka 4 ogniwa 21700 w konfiguracji 2p2s. Zrobiło się zawsze wiadomo wyższe napięcie, a czas jazdy ulega znacznemu wydłużeniu. W końcu zrobiło się 10Ah. A i czas ładowania bo ładuje to ichargerem x12 uległ skróceniu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku ładowania akumulatorów w samochodzie zdalnie sterowanym oraz braku świecenia diody na ładowarce USB. Akumulatory mają napięcie 7,2 V, natomiast ładowarka dostarcza jedynie około 3,6 V, co jest niewystarczające do prawidłowego naładowania baterii. Próby użycia mocniejszej ładowarki również nie przyniosły efektu. Wskazano, że ładowarka powinna mieć napięcie wyjściowe około 9–9,9 V i odpowiedni prąd ładowania, dostosowany do liczby ogniw w pakiecie (zwykle 6 ogniw NiMH). Oryginalna ładowarka z oznaczeniem 3,6 V i 0,25 A jest przeznaczona do pakietu złożonego z trzech ogniw połączonych szeregowo o pojemności około 2500 mAh, co nie odpowiada akumulatorom 7,2 V (6 ogniw). Zaleca się użycie ładowarki o parametrach zgodnych z napięciem i pojemnością akumulatorów, aby uniknąć problemów z ładowaniem i uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA