logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TCL HH130v1 + Cybertech Duo 15dBi – czy wymiana anteny na 1800-2600 17dBi poprawi LTE?

xFounD 26 Sie 2025 10:34 309 4
REKLAMA
  • #1 21644901
    xFounD
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, aktualnie posiadam router TCL HH130v1 i antenę Cybertech Duo (15 dBi, 1800–2100 MHz).
    Właśnie skończyła mi się umowa z T‑Mobile. Chciałem spróbować z Orange Flex, ale widzę po testach, że działa trochę gorzej od T‑Mobile, mimo zabawy anteną w różnych kierunkach (w telefonie też przeszedłem na Flex, ale wracam do T‑Mobile, ponieważ prędkości internetu w mojej miejscowości są zdecydowanie większe w T‑Mobile).
    Piszę tu, ponieważ chcę prosić o poradę. Na początku chciałem zmienić tylko antenę na Cybertech 1800–2600 (17 dBi), przewody 10 metrów (ze względu na agregację 3 pasm, a nie 2 jak teraz) i ewentualnie router na coś lepszego w przyszłości, ale teraz czytałem na tym forum, żeby nie bawić się w anteny i routery, tylko kupić od razu zestaw ODU/IDU albo CPE 5G? (Nie wiem, czy to to samo, nie znam się na tym za bardzo.)
    Testy blisko nadajnika pokazują, że na 4G da się osiągnąć prędkości od 100 do nawet ponad 200 Mb/s.
    Miejscowość, w której mieszkam, to Grądek. Nadajnik, z którego korzystam według NetMonster, to Przychód — do nadajnika około 3 km w linii prostej według Google Maps (wstawię screeny z NetMonster).
    Przez ostatnie kilka lat korzystałem z anteny w Kosiny Stare (06‑521 Wiśniewo, jest tam 3 operatorów na jednym maszcie). Prędkości tam osiągane były różne: od 30 do 70 Mb/s, ale najczęściej było to około 50 Mb/s. Po przestawieniu anteny na Przychód i testach okazało się, że bliżej (teren niby lepszy), ale internet bardziej niestabilny i nie wiem do końca, o co chodzi.
    Pomoże ktoś, jak to najlepiej rozwiązać? 5G u mnie praktycznie nie ma — tylko w dalszych okolicach większych miast, około 20 km.
    Chciałbym złapać takie prędkości mniej więcej jak w innych miejscowościach niedaleko, oddalonych od tego nadajnika. Na przykład Szreńsk — cały czas około 150 Mb/s.
    Wstawiam również zdjęcia, gdzie testowałem na podwórku z telefonu S25 jakość połączenia.
    Tam, gdzie sygnał jest lepszy, byłem na dachu obok anteny. Sygnał gorszy jest z domu. Na dachu wykonywałem speedtest telefonem S25 i prędkości w granicach 40 Mb/s. Czy sama zmiana anteny na jedno dodatkowe pasmo 2600 MHz coś da? Czy warto inwestować w antenę 1800–2600 Cybertech i na przykład TP‑Link NX200 lub NX600?
    Na routerze TCL sygnał RSSI według niego jest 65–70 dB
    RSSR 99–103
    SNIR 3–12 dB
    Podkreślę również, że jeśli chodzi o internet T‑Mobile w routerze TCL, to miał limit na 60 Mb/s. Teraz brałbym ofertę bez limitu. Innej nawet nie ma. Miałem w planach wziąć router ZTE MC888c za 150 zł i sprzedać to z zyskiem, po czym zainwestować w dobry sprzęt, ale nie wiem, czy brać router, antenę czy ODU/IDU i czy w ogóle ODU/IDU złapie dobry zasięg z takiej odległości do tego nadajnika.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry LTE sieci T-Mobile
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z parametrami sygnału LTE i 5G z nadajnika T‑Mobile
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z informacjami o nadajniku T‑Mobile LTE i 5G

Poniżej wstawiam dane z BTS, Przychód i Kosiny Stare
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z informacjami o BTS Orange w Przychodzie
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący pasma LTE i GSM z BTS Przychód
    Zrzut ekranu z NetMonster z danymi BTS T-Mobile 26002 ID: 26459 i mapą nadajników.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21645323
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Ty na serio z tymi Starymi Kosinami przecież to jest golec na 800/900MHz z LTE800 dla Orange/T-mobile czyli 10MHz pasma zasięgowego, sektor akurat na azymut 270 i to jedyny pozytyw . Ale antena Dual LTE CT15 nie pracuje na 800/900MHz.
    Pierwszy screen to połaczenie z BTS Przychód i 3 sektor na nim, pasmo podstawowe w agregacji to wolne zasięgowe LTE900 i bardzo słabe parametry sygnału, do tego LTE1800 na szczątkach zasięgu.
    Kolejny to ten BTS ale 1 sektor i kotwica na LTE1800 przy połaczeniu pseudo 5G N1 na 2100MHz do LTE jeszcze pasm LTE800 i LTE2600.Na 1800MHz sygnał słaby, jeszcze gorzej na 2600MHz i poprawny na 2100MHz i 800MHz, SINR niski ale to zasługa lokalizacji pomiędzy sektorami 3 i 1. Stacja ma 1 sektor na 115 stopni czyli na Rochnię a 3 na 355 stopni czyli na Mostowo.
    Ostatni screen to kotwica na LTE900 do 5G N1 2100MHz plus LTE1800+2600 też z 1 sektora a parametry na 900/2100MHz poprawne a na 1800/2600MHz słabo lub bardzo słabo.
    W okolicy jeszcze BTS Głuzek z LTE2100+1800+800+900 i 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, ma tez pozwolenie na 5G3600N78 I 5g700 N28 to pozwolenie T-mobile, sektory 2 na Bogurzyn i 3 na Głuzek czyli tez jesteś pomiędzy nimi.
    Przychód i KOSINY mają pozwolenie na 5G700 N28.
    Ogólnie więc ciekawie nie jest, na dziś optymalnie pewnie agregacja 4 pasm LTE z Przychodu lub 5G N1+ B7+B3+B20 z niego, ale na cuda nie ma co liczyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21645382
    xFounD
    Poziom 9  
    To niedobrze... spodziewałem się, że da się coś zrobić.
    Pozwolenie, czyli dopiero nadajnik będzie zakładany, ale nie wiadomo jeszcze kiedy, tak?
    Czyli nawet jeśli chciałbym odebrać 3500 MHz 5G, to raczej nie będzie szans? Według Google Maps 7 km po prostej linii do głużku. Byłby sens tam kierować, czy jednak lepiej zająć się tym BTS na przychodzie?
    W takim razie podpowiedz mi, co najlepiej zrobić, jaką antenę kupić itd. Co w ogóle pozmieniać, żeby w miarę to działało. Celować w cybertecha 1800-2600? Czy może jeszcze coś innego? Cynertech nie odbierze 800 MHz. Chciałbym, żebyś opisał dokładnie, co mam zrobić, żeby było dobrze, jeśli możesz.
    Tak jak pisałem, niby w kosinach golas, a jednak wydaje mi się internet bardziej stabilny i prawie zawsze było 50-60 Mb/s. Na przychód jest różnie, ale nie mogę już potestować T-Mobile, ponieważ wypowiedziałem umowę i właśnie wczoraj internet zabrali. Aktualnie siedzę na dodatkowej karcie Orange, ale jest gorzej.
    Testowałem jeszcze przed chwilą Orange na swoim telefonie S25 Ultra i na narzeczonej S25 testowałem T-Mobile. Różnica jest na korzyść T-Mobile. Wstawię screeny, gdzie robiłem ss zasięgu i od razu po tym speedtest, i tak w kilku miejscach na podwórku. Nie wiem, jak inni operatorzy by się tu sprawdzili. Nie mam możliwości sprawdzenia. Proszę o pomoc, a "postawię kawę" albo i piwo, jak kto woli 😁😄
    Zrzut ekranu z testu prędkości internetu Orange Mobile pokazujący wyniki 27,95 Mb/s pobierania
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE Orange w różnych pasmach
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości Orange Mobile: 37,59 Mb/s pobierania, 21,34 Mb/s wysyłania
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE Orange: pasma, RSSI, RSRP, RSRQ i SNR.
    Zrzut ekranu z testem prędkości internetu Orange Mobile: 26,92 Mb/s pobieranie, 13,46 Mb/s wysyłanie
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału sieci Orange LTE.
    Wynik speed testu sieci Orange Mobile: 13,02 Mb/s pobieranie, 2,88 Mb/s wysyłanie
    Zrzut ekranu sygnału sieci Orange LTE z parametrami RSRP, SNR, RSRQ w różnych pasmach.

A teraz wstawiam t mobile.

Ekran aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE/5G T-Mobile na częstotliwościach 800–2100 MHz

Wynik testu prędkości T-Mobile: 49,25 Mb/s pobieranie, 18,01 Mb/s wysyłanie
    Wynik testu prędkości T-Mobile: 54,81 Mb/s pobieranie, 2,95 Mb/s wysyłanie
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sygnału LTE T‑Mobile z danymi RSRP i RSRQ
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły sieci LTE T-Mobile na kilku pasmach
    Wynik testu prędkości internetu T-Mobile: 65,58 Mb/s pobierania, 24,71 Mb/s wysyłania
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci LTE T-Mobile z pasmami 800, 1800, 2100 i 2600 MHz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21645408
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Orange/T-mobile korzystają z tych samych BTS-ów, ogólnie parametry sygnału na poszczególnych pasmach zblizone dla obydwu. Lepsze osiagi w T-mobile, póki co testuj na pre-paid Orange , starter za 5 zł i przez pierwszy m-c 800+400=1200GB za darmo, takze test na tym słabym Alcatelu z CT15 na BTS Przychód. A co do Kosin to niewykluczone ze antena ustawiona na niego łapała sygnał na LTE1800+2100 z tego sektora na Bogurzyn z Głużka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21645675
    xFounD
    Poziom 9  
    matek451 napisał:
    póki co testuj na pre-paid Orange , starter za 5 zł i przez pierwszy m-c 800 400=1200GB za darmo

Aktualnie jestem w Orange Flex. Po przeniesieniu numeru mam 3 miesiące za darmo, więc na to samo wychodzi.
    Zamówiłem dodatkową kartę i włożyłem ją również do routera, a w T-Mobile złożyłem wypowiedzenie i zrezygnowałem.
    Myślę, że raczej samo testowanie nic nie da. Od lat to samo. Już kiedyś próbowałem na tym sprzęcie i antenie ustawić również na przychód, ale przestawiłem z powrotem na kosiny. Prawdopodobnie bez zmiany sprzętu lub przynajmniej dołożenia kolejnego pasma (2600 MHz) się nie obejdzie. To jedynie może by coś pomogło.
    Jest jeszcze jakiś Easy Net u nas w okolicy, ale to jakaś prywatna firma. Kiedyś narzekali, nie wiem jak dziś... przynajmniej, żeby te 80–100 osiągnąć i byłbym zadowolony. W przyszłości może by się coś poprawiło, ewentualnie dołożyli by gdzieś kolejne 3600 MHz
REKLAMA