logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio IV - chińskie AndroidAuto a czujniki parkowania

cricket1 26 Sie 2025 19:16 624 8
REKLAMA
  • #1 21645380
    cricket1
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Clio IV - 2017r myślałem żeby zamontować zestaw android audio. Pełno tego na chińskim portalu w różnych specyfikacjach ale nurtuje mnie jedna bardzo ważna kwestią na którą nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Co z czujnikami parkowania? Podłączał ktoś te chińskie radia do samochodów z czujnikami? Działa to? W opisach jest tylko że do oryginalnej kamery trzeba dokupić przejściówkę albo druga kamerę nieoryginalna, a o czujnikach tylko że "obsługuje" i to nie na każdej aukcji. Podzieli się ktoś doświadczeniem z tymi wynalazkami? Jak przeglądam to widzę że to do większości aut do samo robią tylko wiadomo inne ramki itd. także mile widzę opinie z innych aut.

Dzięki,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21645451
    cricket1
    Poziom 11  
    To napewno, tylko że to kosztuje ponad 1000zl (taki z 8gb ram i qled) a czujniki to dla mnie taka wygoda że jezeli nie będą działać to mogę to co najwyżej do śmieci wyrzucić :)
  • #4 21645502
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Czego oczekujesz od czujników, wizualizacji na ekranie chińczyka?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21645515
    cricket1
    Poziom 11  
    Wizualizacji niekoniecznie, raczej nie patrzę na to. Ważne żeby był sygnał dźwiękowy przy dojeżdżaniu
  • REKLAMA
  • #6 21645564
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 636
    Jesli idzie po CAN do radia to jest ci potrzebny dekoder CAN, inaczej radio nie bedzie wiedzialo, przewinelo mi sie sporo tego przez rece. I mam tam jako takie wyrobione zdanie na ten temat.
  • #7 21645676
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    cricket1 napisał:
    Wizualizacji niekoniecznie, raczej nie patrzę na to. Ważne żeby był sygnał dźwiękowy przy dojeżdżaniu

Jeśli parktronik ma swój głośnik to po zamontowaniu chińczyka będzie działał jak wcześniej. Jeśli dźwięki parktronika odtwarza radio to.moze być różnie po zamianie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 21646053
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Tak działa. Zasada jest prosta. Nowsze auta wysyłając dane po sieci CAN mają zapewnioną obsługę przez te radia android. Pozostaje jedynie wybranie producenta modułu CANBOX i wskazanie modelu auta. Gorzej jak to jest coś starszego lub japoniec gdzie jest kulawo. Ale i tak zazwyczaj problem dotyczy sterowania z kierownicy trzeba opcji KEY i nauczyć działania systemu.
    Ważny też jest procesor na pokładzie. Dalej najlepsze wsparcie ma procesor UIS7862.
  • #9 21646110
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 636
    UIS7862 to zabytek, zdecydowanie trzeba brac UIS7870. A wsparcie to zalezy od producenta.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji chińskich zestawów Android Auto w Renault Clio IV z 2017 roku, ze szczególnym uwzględnieniem kompatybilności z fabrycznymi czujnikami parkowania. Użytkownicy zwracają uwagę, że chińskie radia często wymagają dodatkowych przejściówek do podłączenia oryginalnej kamery cofania, a wsparcie dla czujników parkowania jest deklarowane niejednoznacznie i nie zawsze działa poprawnie. Wiele modeli chińskich jednostek multimedialnych obsługuje funkcję czujników, jednak integracja z oryginalnym systemem pojazdu bywa problematyczna, co wymaga indywidualnego dopasowania i czasem stosowania dodatkowych adapterów lub modułów. Opinie z innych modeli samochodów wskazują, że montaż jest możliwy, ale wymaga wiedzy technicznej i często ingerencji w instalację elektryczną pojazdu. Wskazane jest dokładne sprawdzenie specyfikacji i doświadczeń innych użytkowników przed zakupem oraz przygotowanie się na ewentualne modyfikacje instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA