logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza 6L 1.4 2006 – centralny zamek nie reaguje na pilota, dioda świeci

wojtas4t 29 Sie 2025 06:03 291 5
REKLAMA
  • #1 21647486
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Dzień dobry. Posiadam Seata Ibizę 3 z 2006 roku 6L z silnikiem 1.4. problem dotyczy kluczyka i centralnego zamka. Wszystko działało dobrze , w pewnym momencie wracając do domu po jeździe chciałem zamknąć auto i niestety nie chciał się zamknąć a dioda w kluczyku się świeciła. Samochód zamyka się podczas jazdy i zamyka się również po wciśnięciu przycisku na drzwiach. Od samego początku mając ten samochód , po włożeniu kluczyka w drzwi, zamykały się tylko i wyłącznie drzwi od kierowcy , więc nawet jak chce zamknąć z kluczyka po przekręceniu w drzwiach to i tak całe auto się nie zamknie. Teraz pytanie czy padł całkiem kluczyk czy może tylko część odpowiedziała w module komfortu za wysyłanie sygnału z kluczyka do centralnego zamka ? Jak to sprawdzić dokładnie .
  • REKLAMA
  • #2 21647492
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    wojtas4t napisał:
    po włożeniu kluczyka w drzwi, zamykały się tylko i wyłącznie drzwi od kierowcy ,

1. Żarówką sprawdzić, czy po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy impuls otwarcia/zamknięcia trafia na pozostałe zamki.
    2. Jeżeli trafia - winne są pozostałe zamki.
    3. Jeżeli nie trafia - przerwa w instalacji np. w pelotce w drzwiach.

Moderowany przez CameR:

Fabrycznego systemu centralnego zamka nie sprawdzisz w ten sposób.

Reg. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #3 21647502
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Tak działa. Nawet jak jadę zamkną się drzwi , tak jest w ustawieniach i to działa. Jak wyciągnę kluczyk z stacyjki to wszystkie drzwi się otwierają. Więc raczej nie jest to problem z wiązka

Dodano po 9 [minuty]:

W ustawieniach od kupna auta było tak że tylne drzwi zawsze są zamknięte z centralnego , żeby otworzyć trzeba nacisnąć dwa razy otwieranie wtedy otwiera się klapą i tylne drzwi. I od samego początku było ustawione że drzwi z kluczyka w zamku mają się otwierać tylko kierowcy i zamykać reszta z centralki i z przycisku na drzwiach. Ja chcę naprawić centralkę z pilota bo też nie działa alarm przez to
  • REKLAMA
  • #4 21647532
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    wojtas4t napisał:
    Ja chcę naprawić centralkę z pilota bo też nie działa alarm przez to

Pilot fabryczny czy jakikolwiek dołożony do samochodu ?
    Jeżeli system fabryczny, to nie ma tam "centralki pilota" tylko zintegrowany moduł komfortu, programowalny i odpowiedzialny za wiele funkcji pojazdu.
    Naprawę należy zacząć od podłączenia diagnoskopu i analizy parametrów bieżących systemu komfortu.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21647613
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Oryginalny jest centralny zamek z fabryki
  • #6 21647819
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Działa. Gdy wsadziłem kluczyk do drzwi i dwa razy przekręciłem w lewo zamek się uzbroił, nie wiem czy to przypadek czy taka jakaś sekwencja, ale działa. Za wszelką pomoc dziękuję bardzo
REKLAMA