logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza 6L 1.4 2006 – centralny zamek nie działa z pilota, LED w kluczyku nie świeci

siemankoczesx 03 Wrz 2025 23:08 618 5
REKLAMA
  • #1 21652738
    siemankoczesx
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Mam następujący problem z Seatem Ibiza III 2006 6L z silnikiem 1.4. Chodzi o to, że posiadam oryginalne kluczyki do auta, lecz z jakąś skazą. Drzwi nie mogę otworzyć normalnie przyciskiem od otwierania, tylko jeżeli wcisnę przycisk od zamknięcia drzwi przez kilka sekund, wtedy otworzę auto. Kluczyk posiada diodę LED, która w ogóle się nie świeci. W momencie, kiedy włożę kluczyk do drzwi i przekręcę, nie mogę otworzyć oraz zamknąć auta. A jak już otworzę drzwi swoim sposobem, to nie otwierają się drzwi pasażera, tylko od kierowcy. Jeżeli chcę otworzyć drzwi od pasażera, muszę otworzyć je od środka. Czy wie ktoś może, jak temu zaradzić, lub ktoś tak miał? W załączniku wyślę zdjęcie kluczyka
    Metalowy kluczyk samochodowy z pilotem, trzymany w rękawiczce ochronnej.
    AI: Czy próbował Pan wymienić baterię w kluczyku? Jeśli tak, to czy po wymianie dioda LED zaczęła świecić lub pilot zaczął działać?
    Nie
    AI: Czy centralny zamek działa poprawnie, gdy używa Pan przycisku do zamykania/otwierania drzwi wewnątrz samochodu (np. na desce rozdzielczej)?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21652745
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    siemankoczesx napisał:
    Nie, nie próbowałem wymienić, baterii. Gdyż nie potrafię.

Polecam najbliższego zegarmistrza albo ,,klucznika".
  • REKLAMA
  • #3 21652759
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    CR2032 ewentualnie CR2025
    Bateria litowa CR2025 3V w plastikowym uchwycie na tkaninie
  • REKLAMA
  • #4 21652844
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3268
    siemankoczesx napisał:
    kiedy włożę kluczyk do drzwi i przekręcę, nie mogę otworzyć oraz zamknąć auta

Na 90% uszkodzone masz elementy sprzęgiełka wkładki zamka lub uszkodzony sam zamek.
    siemankoczesx napisał:
    Drzwi nie mogę otworzyć normalnie przyciskiem od otwierania

Zablokowany przez uszkodzone sprzęgiełko zamek może być powodem takiej usterki.
    Sprzęgiełko blokuje zamek w pozycji "zamknij" lub "otwórz", co uniemożliwia normalną pracę centralnego zamka.
    Zestaw metalowych elementów sprzęgiełka zamka samochodowego, w tym sprężyna i ośka
    Zamek samochodowy z dwoma kluczykami typu scyzoryk na białym tle

siemankoczesx napisał:
    jak już otworzę drzwi swoim sposobem, to nie otwierają się drzwi pasażera, tylko od kierowcy

Taki objaw świadczy o usterce zamka drzwi.
    Uszkodzony może być albo zamek kierowcy (wiązka drzwi kierowcy), który nie steruje pozostałymi drzwiami albo zamek (wiązka drzwi) pasażera, który pomimo prawidłowego wysterowania, nie otwiera drzwi.

Masz system fabryczny, który bez żadnego problemu zdiagnozujesz podłączając dedykowany diagnoskop.
    Nie chodzi tutaj o kasowanie błędów tylko o odczyt i analizę parametrów bieżących zamka centralnego.

siemankoczesx napisał:
    Kluczyk posiada diodę LED, która w ogóle się nie świeci

Ten typ kluczyka grupy VAG jest bardzo podatny na uszkodzenia "przelotek" między warstwami ścieżek na płytce PCB.
    Jedyną skuteczną metodą naprawy tego modelu starego klucza jest "kosz" i zaprogramowanie nowego klucza typu "scyzoryk".
    ... ale w Twoim przypadku może wystarczy wymiana baterii.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21653176
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    CameR napisał:
    siemankoczesx napisał:
    kiedy włożę kluczyk do drzwi i przekręcę, nie mogę otworzyć oraz zamknąć auta

Na 90% uszkodzone masz elementy sprzęgiełka wkładki zamka lub uszkodzony sam zamek.

I tu masz rację nieużywane wkładki też będą powodem.
  • #6 21695674
    siemankoczesx
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Wystarczyło wymienić baterie w kluczkach [cr2032].
    Dodatkowo płytkę drukowaną przeczyściłem contact cleaner. Lecz wkładka w drzwiach kierowcy jest cały czas uszkodzona. Trzeba po prostu wymienić na nową. Dziękuję za pomoc każdemu, nawet tym śmieszkom.
REKLAMA