logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalizacja chłodzenia w małej obudowie typu CUBE.

willyvmm 30 Sie 2025 15:13 198 11
REKLAMA
  • #1 21648707
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Jak zoptymalizować chłodzenie w malej obudowie typu CUBE.

Do dyspozycji sa wentylatory, chłodzenie typu AOI na CPU, Ewentualnie zwykle chłodzenie typu tower.

Składniki:
    Płyta główna mATX (kolor czerwony na rysunku)
    Procesor Ryzen 9600X
    Karta graficzna Radeon 9600XT (kolor zielony na rysunku)

Optymalizacja chłodzenia w małej obudowie typu CUBE.cube.png (558.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21648724
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Za dużo nie ma co optymalizować.

Najlepszym miejscem pod chłodnicę AIO jest góra obudowy, więc przy tej obudowie taka lokalizacja odpada. Jedynie na bocznym panelu można je zamontować, powinno ono zaciągać powietrze i wydmuchiwać je w kierunku wnętrza obudowy.

Do 9600X można równie dobrze zastosować chłodzenie powietrzem, wtedy wentylatory na boku powinny nadal wciągać powietrze do obudowy.

Tylny wentylator w każdym przypadku powinien je wydmuchiwać.
  • REKLAMA
  • #3 21648729
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    willyvmm napisał:
    Jak zoptymalizować chłodzenie

Sprzedać tą badziewną obudowę i kupić coś normalnego.
  • #4 21648903
    willyvmm
    Poziom 31  
    Kasek21 napisał:
    willyvmm napisał:
    Jak zoptymalizować chłodzenie

Sprzedać tą badziewną obudowę i kupić coś normalnego.

Cóż za pomocna odpowiedź Panie Mądralo. Chętnie kupię inną o ile się zmieści w przestrzeni 30x30x40.
  • #5 21648929
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie ma się co za bardzo tej obudowy czepiać. Nie ma co prawda wlotu na froncie, tylko na boku, jak większość akwariów, ale jest tam trochę otworów, więc to nie jest jakiś dramat. Trzeba tylko uważać, żeby w miejscu wlotu na boku było trochę jakiejkolwiek przestrzeni, a nie od razu ściana/półka. To samo przy wylocie.

Sprzęt nie należy do tych bardzo gorących, Ryzeny się umiarkowanie grzeją, karta graficzna też raczej trzyma się poniżej 200W pod obciążeniem, więc to się w tej obudowie nie będzie smażyć.

Pytanie pomocnicze - dopiero składasz, czy już złożyłeś, są jakieś problemy z temperaturami i dlatego właśnie pytasz?
  • #6 21648956
    willyvmm
    Poziom 31  
    W sumie to wszystko jest złożone i działa. Na dole są 2 wentylatory tłoczące, aio po prawej, ale wyciagajace powietrze. Nie jest idealnie ale mogło by byc lepiej, CPU nie gotuje sie, ale 80 osiąga..
    Obudowa jest taka bo to jedyny klocek który miesci sie do ikei ;)
  • REKLAMA
  • #7 21648964
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak sobie pomyślałem o ty m, że to może półka z ikei, bo znajomym składałem pod Ikeę też w cube'ach, ale z jakiegoś powodu przyjąłem tam max 30x30x30. Może jakieś inne meble.

W każdym razie temperatura 80 stopni to jest coś, co nie jest niczym dziwnym dla tych procesorów. Ani też dla nich szkodliwym. Mając dwa wentylatory wlotowe i trzy wylotowe generujesz delikatne podciśnienie w obudowie i możesz mieć zwiększone ilości gromadzącego się kurzu. Jakiego AIO użyłeś?
  • #8 21648993
    willyvmm
    Poziom 31  
    AIO Najtańsze, jakie było: https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-azza-galeforce-240-lcaz-240c-argb-13118469/ U mnie jest znacznie tańsze.

Wiem ze to jest akceptowalna temperatura, ale uważam, że może być niższa. Dlatego napisałem o Optymalizacji :)

Regał IKEA dokładnie taki: https://www.ikea.com/pl/pl/p/kallax-regal-bialy-80275887/
  • REKLAMA
  • #9 21649015
    Kasek21
    Poziom 43  
    To tam praktycznie nie ma skąd brać chłodnego powietrza do chłodzenia procesora.

Schemat pokazujący kwadrat o wymiarach 33,5 cm na 33,5 cm (13 1/4 cala).

Ta obudowa jakie ma dokładnie wymiary? Ile tam zostaje miejsca od ścianki do wlotu powietrza dla AiO?
  • #10 21649021
    dt1
    Admin grupy komputery
    W zasadzie to ma - podobno są dwa wentylatory wciągające dołem powietrze. A AIO jest skonfigurowane na wylot. Więc o ile nogi tej obudowy nie są za niskie, to powietrza powinno być dosyć.

Z drugiej strony bym spróbował odwrócić ciąg wentylatorów AIO i ustawić je tak, żeby ciągnęły powietrze z zewnątrz i dmuchały nim jednak do obudowy. Ciekawy jestem, czy byłaby jakakolwiek zmiana, czy w ogóle ledwo zauważalna.

Co do chłodzenia to ciężko mi się wypowiedzieć, nigdy tego modelu nie miałem. Opinie o nim są takie, że działa prawidłowo, może nie jest zbyt ciche, ale generalnie robi mniej więcej zgodnie z przewidywaniem co do niego należy, a jako żę bez problemu na AIO byłem w stanie sześciordzeniowe procesory grzać do ponad 70, pewnie nawet 75 stopni, to nie sądzę, żeby to 80 stopni było czymś dziwnym w tym ustawieniu.

Dodano po 6 [minuty]:

Kasek21 napisał:
    To tam praktycznie nie ma skąd brać chłodnego powietrza do chłodzenia procesora.

Powinna mieć. Jeśli dobrze zidentyfikowałem tę obudowę, to ma ona wymiary:

Width 275 mm
    Depth 330 mm
    Height 305 mm

Góra nie ma znaczenia, bo z wierzchu jest blacha i szyba, jedno i drugie bez wycięć. Szerokość 275, więc 6 centymetrów zostaje marginesu, jeśli się obudowę przesunie w lewą stronę. Głębokość na styk, ale to bez znaczenia, bo tył tych regałów wygląda na otwarty, więc jeśli nie jest to przykręcone do ściany, tylko stoi chociaż 2-3 cm od niej, to już nie powinno być problemu.
  • #11 21649057
    willyvmm
    Poziom 31  
    Zapewniam ze miejsca jest wystarczająco dużo.
    Miało być zdjęcie z baterią dla skali, ale się poświeciłem i pomierzyłem.
    Od dołu jest 2 cm przestrzeni, szerokość 27,7 cm wysokość 33 cm.

Podświetlony komputer stacjonarny z przezroczystym panelem bocznym, ukazującym komponenty wewnętrzne.

Składałem to do kupy nocą, po tylu latach przerwy zajęło mi to ciut więcej niż oczekiwałem. Za pierwszym razem ustawiłem AOI w taki sposób, że ciągnęło powietrze do środka, ale coś mi się odwidziało i przestawiłem :)

Tymczasowo stoi jeszcze na biurku, czekam na zestaw gniazd do panelu przedniego z Aliexpress. Oryginalnie jest wszystko na górze. Po wstawieniu do regalu nie ma do tego dostępu.
  • #12 21649094
    Kasek21
    Poziom 43  
    Na AiO ma wiać z boku jeżeli jest wystarczająco miejsca w tym regale.

PS. Po co te świecidełka i przeszklona obudowa jak i tak wszystko zasłonięte?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji chłodzenia w małej obudowie typu CUBE z płytą główną mATX, procesorem Ryzen 9600X oraz kartą graficzną Radeon 9600XT. Rozważane są różne metody chłodzenia CPU, w tym chłodzenie wodne typu AIO oraz tradycyjne chłodzenie powietrzne typu tower. Wskazano na konieczność efektywnego zarządzania przepływem powietrza w ograniczonej przestrzeni obudowy, uwzględniając rozmieszczenie wentylatorów oraz kierunek ich pracy, aby zapewnić optymalne odprowadzanie ciepła z kluczowych komponentów. Podkreślono znaczenie wyboru wentylatorów o odpowiednich parametrach przepływu powietrza i niskim poziomie hałasu. Zalecane jest także monitorowanie temperatur podzespołów i ewentualne dostosowanie konfiguracji chłodzenia w zależności od obciążenia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA