logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator z przerzutnikiem Schmitta – brzęczyk piszczy, diody świecą cały czas

PATRO09 30 Sie 2025 17:11 204 5
REKLAMA
  • #1 21648799
    PATRO09
    Poziom 3  
    Płytka stykowa z układem elektronicznym zawierającym trzy świecące diody LED, przewody połączeniowe, tranzystory i inne elementy elektroniczne.

Hej. Mam problem z tym prostym generatorem z wykorzystaniem przerzutnika Schmitta.
    Sprawdzałem wszystkie elementy i się zgadzają. Tranzystor PNP włożyłem odwrotnie, bo w bloku katalogowym zobaczyłem, że jego wyprowadzenia od strony ściętej ścianki to E-B-C. Sprawdzałem też ciągłość od katody diody D2 do innych elementów, których połączenie mogłem przegapić, ale też wszystko się zgadzało.
    Pewnie to jakaś głupota, ale nie mogę sobie z tym poradzić.
    Układ działa mi w ten sposób, że brzęczyk ciągle piszczy i wszystkie diody świecą.
    Z góry dziękuję wam za pomoc!
    Schemat prostego generatora z przerzutnikiem Schmitta z tranzystorami BC548, trzema diodami LED i brzęczykiem zasilanym napięciem 9–12V.
  • REKLAMA
  • #2 21648812
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 439
    Najprościej będzie rozłożyć i złozyc raz jeszcze, przed złożeniem sprawdź elementy i połączenia na płytce.
  • REKLAMA
  • #3 21648870
    PATRO09
    Poziom 3  
    >>21648812
    Zrobiłem już to i efekt jest taki sam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21648969
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Schemat elektroniczny z zaznaczonym błędem połączenia na wspólnym węźle kolektora tranzystora T2 i diod D1 oraz D2.
    Na schemacie jest błąd, w zaznaczonym miejscu nie może być połączenia.
  • REKLAMA
  • #5 21649096
    PATRO09
    Poziom 3  
    Dziękuję bardzo!

Mam jeszcze pytanie odnośnie interpretacji schematów elektronicznych.
    Ciężko mi określić jak dany układ się zachowa. Najpierw muszę zobaczyć na własne oczy jak układ się zachowuje a dopiero później zaczynam rozkminiać dlaczego jedna dioda gaśnie kiedy kolejna się zapala. Macie jakieś rady jak dobrze interpretować schematy? To kwestia doświadczenia? Idzie się tego nauczyć?
  • #6 21649198
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1642
    PATRO09 napisał:
    Macie jakieś rady jak dobrze interpretować schematy? To kwestia doświadczenia? Idzie się tego nauczyć?

Ja się uczyłem z książek. Po przeczytaniu opisów iluśtam podstawowych układów zacząłem je widzieć na schematach i rozumieć jak projektant podzielił układ na bloki. Pomagają też noty aplikacyjne od wiodących producentów.

Nie przejmuj się, że nie zrozumiałeś układu z błędem, to normalne. Akurat lepiej go NIE zrozumieć niż dorabiać teorię do błędnych danych.
REKLAMA