logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki amplituner stereo 2.1 z wyjściem na subwoofer, filtrem HPF, USB i radiem internetowym?

wolffik 30 Sie 2025 22:22 327 6
REKLAMA
  • #1 21649095
    wolffik
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Witam. Panowie proszę o poradę w doborze amplitunera stereo. Nie kino domowe 5.1, 7.1 9.1. Zwykłe stereo. Wymagania nie są duże a jednak zawęża to sporo co do odpowiedniego modelu sprzętu.
    1 cos nowego lub w miarę młoda używka
    2 wyjcie na subwoofer
    3 regulacja / możliwość odcięcia niskiego pasma na kolumny
    Niskimi tonami ma się zająć subwoofer a kolumny maja grać od ustawionej częstotliwości w górę
    4 radio internetowe
    5 USB - odtwarzanie muzyki z pendriva
    7 swiatełko - zeby podłaczyc z TV
    6 bluetooth - sluchanie muzyki z telefonu
    8* odrzucam Onkyo

Wiem ze wystarczy wpisać frazę stereo 2.1 i już mam sporo opcji do wyboru, niestety takie opcje jak regulacja odcięcia częstotliwości kolumn już w opisie amplitunera często nie występuje.
  • REKLAMA
  • #2 21654033
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    O ile pamiętam np. Yamaha miała regulację crossovera poprzez system YPAO. Z uwagą jeśli korzystało się pure sound, to pełne pasmo szło na fronty i ręcznie ustawiało się subwoofer do swoich preferencji. Potem ewentualnie automatycznie YPAO. ALE, gdyby tylko YPAO, to zalecano w subwooferze ustawić pełne mozliwe pasmo.
    Aaaa.. w tych wyższych modelach o było mozliwe 8xx. W niższych nie mam zielonego pojęcia.

Jest grono osób, że Yama jest genialna... no niestety ja ją odrzuciłem. Dźwięk i nasze uszy są wredne i wymaga to przetestowania i to jeszcze w kombinacji kolumny/pomieszczenie!
  • REKLAMA
  • #3 21654615
    wolffik
    Poziom 16  
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Ja chce mieć odcięcie niskich tonów na kolumny. Do określonej częstotliwości ma grać sub a od tej samej określonej częstotliwości w górę kolumny. Takie ustawienia często są w amplitunerach kina domowego. W stereo to chyba rzadkośc. Teraz mam onkyo 656 ale gram tylko na stereo + sub więc chciałbym zmienić na stereo 2.1
  • #4 21656734
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Dobrze Cię zrozumiałem... w starym 803D dawno dawno temu się bawiłem, a jest to stereo 2+1, i tam była możliwa zabawa w odcięcie tylko za pomocą funkcji YPAO. Odrzuciłem go, bo brzmienie mi nie odpowiadało. Zresztą, wydaje się, że poprzednia moja wypowiedź była jasna.
    1. Jeśli tylko YPAO, to crossover w subfoowerze na max, głośność 50%. Odcięcie ustawiasz automatycznie mikrofonem lub ewentualnie ręcznie.
    2. Jeśli korzystasz z "pure audio" i YPAO, to najpierw ręcznie ustawiasz suba do swoich preferencji dla pure audio, a następnie możesz ustawić dla YPAO. Wówczas masz dwie opcje dostępne do słuchania: pure audio albo YPAO z zaawansowana korekcją.

Uwaga: Pure audio całe pasmo idzie na kolumny frontowe.

Twoje Onkyo to typowe KD, są też modele stereo 2+1. 803D miał konkurenta w Onkyo, ale nie wypowiem, bo nie był w moich łapach. Onkyo wyróżniało się, że można było podłączyć źródła dźwięku również po HDMI.
  • REKLAMA
  • #5 21687184
    wolffik
    Poziom 16  
    Tak poczytałem trochę i ten YPAO nie będzie mi pasować. Nie jestem fanem takich nazwijmy to dodatków czy polepszaczy które potrafią dać więcej złego niż dobrego.
  • REKLAMA
  • #6 21687909
    rach_UMK
    Poziom 32  
    >>21687184 We współczesnych "korektor graficzny" jest raczej tylko automatyczny, nawet w takim McIntosh. Poczytałeś, ale nie sprawdziłeś oraz nie zrozumiałeś moich poprzednich wypowiedzi.
    Potrzebujesz odcięcia, to możesz zrobić w Yamaha tylko przez YPAO. Nikt Ci nie każe robić automatycznej korekty pasma, czyli włączenia polepszacza. Inna kwestia, czy brzmienie będzie pasowało w komplecie z kolumnami ustawieniami na "0". Trzeba to koniecznie przetestować, tj przesłuchać.

wolffik napisał:
    Nie jestem fanem takich nazwijmy to dodatków czy polepszaczy które potrafią dać więcej złego niż dobrego.

Oj.... ostrożniej, nawet studyjne mają dodatki, polepszacze, aby poprawić w dolnym czy górnym pasmie o kilka dB.. :)

Tak czy owak, każdy sprzęt audio wymaga posłuchania. Poza tym faktycznie, trudno znaleźć amplitunery, aby odcinało pasmo dla kolumn, zwykle jest pełne pasmo dla kolumn, a sub uzupełnia, co zresztą sam zauważyłeś. Tylko w modelach z automatyczną korekcją zdarza się możliwość odcięcia pasma dla kolumn.

P.S.
    Osobiście to "olałem", znalazłem wzmacniacz i choć mam kolumny podstawkowe, to wg deklaracji producenta 150W przyjmą. Pasmo w dole jest spoko, lecz czasem subem uzupełniam dół z odcięciem na subie 30Hz (12dB/oktawę). W moim pokoju i tak wybrzmią dźwięki tylko pow. 30Hz. Audio jako audio jest wredne, bo wiele czynników ma wpływ, więc i tak wymaga przesłuchania. Czasem nie ma sensu na siłę szukać wynalazków, rozwiązań technicznych. Do drugiego zestawu, starszego, ze względu na sentyment, to po prostu kupiłem dobre kolumny i jest genialnie.

Szukając ideału, to też można zaprojektować odpowiednią zwrotnicę dla kolumny i wymienić ten fabryczny. Tego nie zmienia się codziennie, więc można coś na stałe wkomponować. Efekt: darujesz poszukiwanie aktywnego crossovera we wzmacniaczu.

Pozdrawiam
  • #7 21687991
    wolffik
    Poziom 16  
    No chyba faktycznie dam sobie z tym spokój i będę szukał bez tego ustawienia odcięcia. Ogólnie nie lubie jak coś jest niepotrzebnie skomplikowane.
    Mam na oku Denon DRA 900H lub marantz nr1200
    Co do korekcji to musze mieć jakąś minimalna regulacje. Niskie mam ustawione na zero ale lubię lekko podniesione wysokie.
    Fajnie ze ktoś konkretnie i rzeczowo podszedł do mojego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest amplituner stereo 2.1 z wyjściem na subwoofer, możliwością regulacji odcięcia niskich tonów na kolumnach (crossover/filtr HPF), obsługą USB do odtwarzania muzyki z pendrive'a, radiem internetowym, Bluetooth oraz wejściem do podłączenia ze światłem TV. Użytkownik odrzuca amplitunery kina domowego 5.1 i wyżej oraz markę Onkyo. W dyskusji pojawiła się Yamaha z systemem korekcji YPAO, który umożliwia automatyczne lub ręczne ustawienie crossovera, jednak w trybie "pure audio" pełne pasmo jest kierowane na kolumny, co nie spełnia wymagań użytkownika. Modele takie jak Yamaha 803D oferowały możliwość regulacji crossovera, ale brzmienie i funkcjonalność YPAO nie odpowiadały użytkownikowi, który unika efektów korekcyjnych i dodatków. Onkyo 656, obecnie używany, to amplituner kina domowego, a użytkownik szuka bardziej dedykowanego rozwiązania stereo 2.1 z precyzyjną regulacją pasma dla kolumn i subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA