logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Android Auto – czy ekran z anteną GPS korzysta z własnej lokalizacji czy z telefonu?

mohinder 31 Sie 2025 08:27 702 4
REKLAMA
  • #1 21649211
    mohinder
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Chciałbym zakupić ekran Android auto. Trochę poczytałem i pooglądałem, ale nie rozumiem jednej rzeczy. Przy niektórych ekranach jest dodana antena GPS. Wydawało mi się, że dane lokalizacyjne są pobierane z telefonu. Później gdzieś wyczytałem, że owe ekrany mają anteny wbudowane lub właśnie na kablu. Jak to w końcu jest? Czy taki ekran z kablem oznacza na przykład, że GPS jest wbudowany w ekran i nie będzie on pobierał danych z telefonu? A może, w co wątpię, będzie działała nawigacja w ogóle bez połączenia z telefonem?
    Czy ktoś bardziej zaznajomiony z tematem podpowie?
  • REKLAMA
  • #2 21649254
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    Jeśli urządzenie multimedialne (nazwane przez Ciebie "ekranem") posiada własne źródło sygnału GPS, to telefon podłączony przez Android Auto wybierze je w pierwszej kolejności, zakładając że systemy samochodowe posiadają zewnętrzne anteny GPS co przekłada się na dużo lepszą jakość sygnału.
    Jeśli urządzenie nie posiada własnego sygnału GPS, telefon użyje wbudowanego odbiornika.
    Natomiast co do pozostałych funkcji, to już zależy od konkretnego urządzenia. GPS może np. służyć do synchronizacji czasu.
  • REKLAMA
  • #3 21649275
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1083
    mohinder napisał:
    A może, w co wątpię, będzie działała nawigacja w ogóle bez połączenia z telefonem?

Wszystko zależy od konstrukcji.
    Są radia z własnym GPS'em i slotem na kartę SIM do internetu. Ja mam takiego i jest super wygodny. Nie trzeba pamiętać o łączeniu, bo wszystko uruchamia się automatycznie w radiu, włącznie z połączeniem BT z telefonem.
    W tym przypadku radio w ogóle nie korzysta z komórki.

Są radia z własnym GPS'em i bez slotu na kartę SIM. W takich trzeba udostępnić internet z własnej komórki, ale cała reszta robi się jak wyżej, już w radiu.
    Średnio wygodne, bo trzeba wyjąć komórkę i nacisnąć kilka guziczków, ale można przeżyć.

Są radia bez GPS'u i bez slotu na kartę SIM. W takich trzeba przekazać ekran z komórki do radia za pomocą np. Android Auto przewodowo, lub bezprzewodowo - słabe i niewygodne.
  • REKLAMA
  • #4 21649709
    mohinder
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Nie chodzi mi o radia czy zestawy multimedialne. Mówię o ekranach z przeznaczeniem głównie do Android Auto. Jest tego pełno na wiadomych stronach jak na przykład to:

Link

I przy tym produkcie jest możliwość wybrania zestawu bez anteny GPS lub z anteną. Jaka to dla mnie różnica?
  • Pomocny post
    #5 21649720
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    hindoos napisał:
    Jeśli urządzenie multimedialne (nazwane przez Ciebie "ekranem") posiada własne źródło sygnału GPS, to telefon podłączony przez Android Auto wybierze je w pierwszej kolejności, zakładając że systemy samochodowe posiadają zewnętrzne anteny GPS co przekłada się na dużo lepszą jakość sygnału.
    Jeśli urządzenie nie posiada własnego sygnału GPS, telefon użyje wbudowanego odbiornika.
REKLAMA