logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakłócenia sygnału enkodera 17-bit z serwonapędem Lichuan A5 na przewodzie 20m Olflex 770

xmichal88x 31 Sie 2025 14:16 288 5
REKLAMA
  • #1 21649478
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć,
    Mam problem z zakłóceniami na linii enkodera wbudowanego w silnik (17-bitowego) współpracującego z serwonapędem Lichuan A5 (chińskie serwo). Wymieniłem zestaw sterownika i silnika na jednej z osi w ploterze CNC na Lichuan A5 1,8 kW. Użyłem okablowania od starego zestawu do komunikacji z enkoderem i zasilania silnika.

Objawy:
    Przy pracy na przewodzie o długości ok. 20 m z drivera do enkodera pojawiają się błędy lub zakłócenia w pracy silnika.
    Przewód użyty to Olflex Servo FD 770, wcześniej współpracował z enkoderem inkrementalnym.

Sposób podłączenia:
    PE solidnie podłączony do drivera oraz płyty montażowej,
    Ekran przewodu enkodera uziemiony od strony drivera - oryginalny przewód od producenta jest podłączony również od strony silnika do PE,
    Złącze enkodera od strony drivera IEEE 1394 - ekran przylutowany do obudowy złącza,
    Ekran przewodu zasilającego silnik podłączony tylko od strony szafy do PE,
    W driverze jest już wbudowana terminacja 120 Ω na liniach enkodera SD SD-,
    Napięcie zasilania enkodera zmierzone przy silniku to 5 V - nie ma spadku.

Kiedy podłączę oryginalny, krótki przewód (ok. 5 m) enkodera od producenta "na skróty" - bezpośrednio z szafy do silnika omijając korytka i prowadniki – silnik pracuje czysto i płynnie, bez błędów. Podłączenie ekranu przewodu enkodera z obu stron nic nie wnosi.

Czy problem może wynikać ze złego przewodu do enkodera? Znaczne odsunięcie przewodów sygnałowych od zasilających w prowadnikach będzie ciężkie do zrealizowania lub nawet niemożliwe.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21649908
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Porównywałeś sygnały na długim i krótkim przewodzie za pomocą oscyloskopu?
  • REKLAMA
  • #3 21650516
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Miernik z oscyloskopem Aneng aos02. Nie wiem, na ile te przebiegi są realistyczne, bo wszystko pływało. Jeśli pomiary trzeba wykonać w inny sposób, to potrzebuję wskazówek, gdyż elektronikiem nie jestem.

1. Kabel krótki - po obu stronach sygnały jednakowe, więc nie wstawiałem. Oba sygnały
    Zrzut ekranu z oscyloskopu pokazujący zakłócony przebieg sygnału o częstotliwości 101 kHz i napięciu szczytowym 4,45 V.
    Ekran oscyloskopu z niestabilnym sygnałem cyfrowym o częstotliwości 101 kHz i amplitudzie 4,19 V.

2. Kabel długi od strony szafy
    Zrzut ekranu z oscyloskopu cyfrowego pokazujący zakłócony przebieg sygnału o częstotliwości około 99,4 kHz.

Kabel długi od strony silnika.
    [/url]
    Zrzut ekranu z oscyloskopu pokazujący zakłócony sygnał cyfrowy z nierównymi zboczami i szumem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21650736
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Dobrze odczytuję, że na długim kablu jest spadek z 4.38V do 3.69V? I to odbicie, jakaby odwrócony sygnał.
  • REKLAMA
  • #5 21875288
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Poprowadzenie nowego przewodu i maksymalnie możliwe odsunięcie od przewodów zasilających rozwiązało problem. Czy nowy przewód czy trasa - tego się już nie dowiem. Dziękuję za zainteresowanie.
  • #6 21875289
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Wymiana przewodu.
REKLAMA