logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Android Auto lub CarPlay na motocyklu – opinie użytkowników, montaż, praktyczność

OPservator 01 Wrz 2025 14:03 1962 2
REKLAMA
  • #1 21650368
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1243
    Na wstępie chciałbym powiedzieć, że nie wiem czy piszę temat w odpowiednim dziale, wydał mi się najbardziej odpowiedni i w razie czego proszę moderatora o korektę lokalizacji wątku na forum.

Witam!

Coraz popularniejsze są Android Auto / Car Play - i chcąc nie chcąc zacząłem rozważać zakup i montaż takiego urządzenia w moim motocyklu.

Zalety:
    - Telefon w kieszeni/torbie, mniejsze ryzyko, że wypadnie z uchwytu i wyloguje się na wysypisko śmieci
    - Automatyczne łącznie się z telefonem i interkomem
    - Automatycznie się włącza i wyłącza, duże dotykowe UI ułatwiające korzystanie w rękawicach.
    - Możliwość podłączenia wideorejestratora

Wady:
    - Telefon pakuję w kieszeń i tyle, tej stacji raczej nikt rozsądny nie będzie ściągać na czas zakupów w żabce
    - Nie koniecznie wpasowuje się w stylistykę starszego motocykla (z analogowymi zegarami)

O zdanie pytam tylko osoby, które miały, mają lub znają kogoś kto miał/ma i faktycznie może coś na temat tego rozwiązania powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #2 21650651
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6110
    Jeżdżę głównie z telefonem przytwierdzonym do kierownicy, powiem Ci, że spokojnie wystarcza, chociaż też długich tras nie robię.
    Z doświadczenia wiem, że lepiej nie oszczędzać, jakbym często jeździł to pewnie bym celował coś jak Carpuride W702
    Chociaż nie wygląda to fajnie jak ktoś ma fajny retro motocykl.

Próbowałeś sobie przymierzać zwykły tablet 7" czy w ogóle to będzie to, czy nie zasłoni za dużo, jak się będziesz czuł z czymś takim ?
    Od takiego testu bym zaczął.
  • #3 21651025
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1243
    gulson napisał:
    Próbowałeś sobie przymierzać zwykły tablet 7"

Mam 6.8 calowe S23U, jeżdżące na kierownicy w RAM Mount X-Grip - tyle że dostał ostatnio kamyczkiem spod jakiegoś auta i mam pajączka na ekranie :)
    Sam uchwyt trzyma jak wściekły, bo i jazdę po zbyrach i jakieś wywrotki zaliczył i telefon nigdy nie wypadł, no ale wolę na przyszłość wymienić ekran android auto za 300-600 zł, niż zabulić ponad tysiaka za naprawę ekranu w telefonie.
REKLAMA