logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja fotowoltaiki na działce (panele JA SOLAR 380W i akumulatorów MWP 65-12B) do przyczepy 12V

p_kokot 02 Wrz 2025 13:24 534 15
REKLAMA
  • #1 21651294
    p_kokot
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry wszystkim, znajomy chce się pozbyć 2 szt. paneli (JA SOLAR 380 W JAM60S20-380 MR) i 2 szt. akumulatorów (MWP 65-12B), miał robić sobie mały zestaw fotowoltaiki na działce, ale skończyło się na chęciach i obecnie ma go na zbyciu. Myślę, aby to od niego odkupić, tylko nie do końca wiem, jak to wszystko podłączyć na działce, aby mieć na wyjściu do przyczepy kempingowej 12 V i abym mógł też podłączyć czasami przetwornicę 12 V/230 V. Zrobiłem rysunek poglądowy, jeśli można, proszę szanownych kolegów o pomoc w tej kwestii, z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam
    Schemat poglądowy zestawu fotowoltaicznego z panelami, regulatorem MPPT, akumulatorami oraz przyczepą kempingową i przetwornicą.
    AI: Jakie urządzenia planujesz zasilać w przyczepie (proszę podać ich moc i przewidywany czas pracy) oraz jak często zamierzasz korzystać z przetwornicy 12 V/230 V i do jakich odbiorników?
    Chciałbym czasami podłączyć np. szlifierkę kątową o mocy 1200 W (czas pracy około 10 minut).
    AI: Czy masz już wybrany regulator ładowania do tego zestawu (jeśli tak, to jaki model/typ), czy potrzebujesz również porady w tym zakresie?
    Nie posiadam regulatora, potrzebuję porady w tym zakresie
    Załączniki:
    • Instalacja fotowoltaiki na działce (panele JA SOLAR 380W i akumulatorów MWP 65-12B) do przyczepy 12V baterie.jpg (96.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instalacja fotowoltaiki na działce (panele JA SOLAR 380W i akumulatorów MWP 65-12B) do przyczepy 12V panele.jpg (220.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instalacja fotowoltaiki na działce (panele JA SOLAR 380W i akumulatorów MWP 65-12B) do przyczepy 12V schemat.jpg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21651332
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 721
    Regulator MPPT 20A i przetwornica czysty sinus ale tak o mocy 3000W by jej za bardzo szlifierką nie obciążać.

Szukaj na alliexpress, te dwa w/w urządzenia kupisz za jakieś 400-500zł (za oba)
  • #3 21651396
    p_kokot
    Poziom 10  
    ...Dzięki za zainteresowanie tematem i doradzenie, nie będę ukrywał, że jestem lekko zielony w temacie, tak więc kolejne pytanie, gdybym już do tych konkretnych paneli i baterii zakupił ten regulator MPPT 20 A, np. firmy VOLT Polska
    Regulator ładowania VOLT Polska MPPT 20A z wyświetlaczem LCD i opisem specyfikacji technicznej.
    Podłączę wszystko równolegle (panele i baterie) jak na schemacie:
    Schemat instalacji fotowoltaicznej z regulatoriem MPPT, dwoma panelami 380W, dwoma akumulatorami 12V i przyczepą kempingową.
    To na wyjściu otrzymam upragnione 12 V do przyczepy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21651402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21652957
    p_kokot
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc. Odkupiłem zestaw paneli z bateriami i zamówiłem regulator. Jak wszystko pójdzie dobrze, to może na weekendzie uda się zrobić test w/w instalacji. Dam znać, czy wszystko działa poprawnie. Pozdrawiam
  • #6 21686888
    p_kokot
    Poziom 10  
    Dzień dobry, przepraszam za ciszę, ale dopadła mnie jakaś sytuacja grypowa i położyło mnie na kilka dni. Wracam do tematu i jedna sprawa nie daje mi spokoju. Jak połączę w/w panele równolegle, to wychodzi mi:
    Parametry dwóch paneli fotowoltaicznych połączonych równolegle

...a w instrukcji polecanego przez kolegów regulatora (MPPT 20) jest napisane:

Tabela parametrów regulatora MPPT z zaznaczoną maksymalną mocą wejściową 260/520W

...czy muszę wymienić na 30 A, który ma (max. 780 W)? Możecie mnie poprawić, jeśli coś pokręciłem?
  • Pomocny post
    #7 21686924
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 721
    @p_kokot , nie jestem pewien ale wg mnie może być ten 20A, chociaż nie wiem czy nie będzie obcinał produkcji na to co ma w tej tabeli co podałeś...

Ja mam w domu inwerter off-grid, gdzie w instrukcji mam opisane max. moc wejściowa 1500W a był okres kiedy miałem w panelach aż 2400Wp podłączone

Ważne by Vdc wejściowego nie przekraczać nawet dla obwodu otwartego.
  • Pomocny post
    #8 21687194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21690854
    p_kokot
    Poziom 10  
    ...Dzień dobry, udało się w końcu uruchomić ten zestaw. Na tę chwilę podłączyłem tylko jeden panel do całego zestawu. Mam pytanie: czy te parametry, które ustawiłem w MPPT20, będą ok?

Ustawienia regulatora MPPT z parametrami dla akumulatora żelowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21690859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21690887
    p_kokot
    Poziom 10  
    ... a ten maksymalny prąd ładowania zostawić na 13?
    Ekran ustawień parametru ładowania akumulatora żelowego z zaznaczoną wartością 13,0 A
  • #12 21690904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21690956
    p_kokot
    Poziom 10  
    ...a ten maksymalny prąd ładowania zostawić na 13 A?
    Ekran ustawień parametru ładowania akumulatora żelowego z zaznaczoną wartością 13,0 A
  • #14 21690969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21691116
    p_kokot
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #16 21691126
    p_kokot
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc. Jak już napisałem wyżej, podłączyłem jeden panel do regulatora; akumulatory podłączyłem równolegle. Ustawienia regulatora — jak na zdjęciach wyżej. Wszystko działa i na tę chwilę wystarcza mi do zasilania przyczepy w światło i czasami podłączenie przetwornicy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji fotowoltaicznej na działce z wykorzystaniem paneli JA SOLAR 380 W (model JAM60S20-380 MR) oraz akumulatorów MWP 65-12B do zasilania przyczepy kempingowej 12 V. Użytkownik planuje podłączyć panele i baterie równolegle oraz używać regulatora ładowania MPPT 20 A, np. firmy VOLT Polska, który umożliwia ograniczenie prądu ładowania do 13 A, co jest zgodne z wymaganiami akumulatorów. Zalecane jest stosowanie przetwornicy czystej sinusoidy o mocy chwilowej około 3000-4000 W, aby zasilić urządzenia takie jak szlifierka kątowa 1200 W. Wątpliwości dotyczyły doboru regulatora (20 A vs 30 A) ze względu na moc paneli i maksymalne napięcie wejściowe, jednak 20 A jest wystarczający, pod warunkiem odpowiedniego ograniczenia prądu ładowania. Ustawienia regulatora MPPT obejmują napięcie ładowania 14,4 V, podtrzymanie 13,8 V, LVD 11,5 V oraz LVR 12,0 V, a maksymalny prąd ładowania pozostawiono na 13 A. Po uruchomieniu instalacji z jednym panelem i bateriami połączonymi równolegle system działa poprawnie, zapewniając zasilanie światła w przyczepie oraz możliwość sporadycznego podłączenia przetwornicy 12 V/230 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA