logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Programowanie pilota uniwersalnego do mało popularnych urządzeń

obcyzkosmosu 02 Wrz 2025 21:52 336 2
REKLAMA
  • #1 21651721
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Cześć, czy znajdę gdzieś pilota uniwersalnego, który odczytuje kody po podczerwieni z istniejących innych pilotów? Kiedyś coś takiego miałem, dziś nie bardzo widzę, aby była taka opcja - wszystkie popularne piloty uniwersalne korzystają z jakichś gotowych baz.

Szkopuł w tym, że chodzi o głośniki Edifier S1000DB (oryginalny pilot nie do kupienia, Edifier używa osobnych kodów do każdego swojego urządzenia, więc nie da się użyć pilota od innego modelu Edifiera), które generalnie w takich bazach nie egzystują. Kody podczerwieni posiadam, metodą brute-force znalazłem je przy pomocy telefonu i obecnie steruję głośnikami smartfonem, ale nie jest to zbyt wygodne.

Pomyślałem więc, że idealnie byłoby mieć pilota z funkcją uczenia się poprzez podczerwień - wtedy kilka przycisków mógłbym przypisać do tych głośników, ale dorzuciłbym do niego też kilka przycisków od TV czy dekodera, żeby rzadziej sięgać po inne piloty. Będę wdzięczny jeśli ktoś umiałby mi taki model pilota wskazać lub zasugerować jakieś inne rozwiązanie, które przyniosłoby podobny efekt - nie wiem jak to z tymi pilotami podłączanymi przez USB do PC, czy da się podać ręcznie własne kody i własne schematy przycisków (z tego co widzę, nie bardzo, są chyba gotowe mapy), a sprzedawcy tych pilotów też często nie potrafią odpowiedzieć.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21652061
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Mam Savio RC-01 8in1. Czy nada się do tego co chcesz nie wiem, ja używam do sprzętu RTV.
  • #3 21687014
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Trochę mi to kombinowania zajęło. Ale jest efekt. Pilot, którego użyłem to Blow 74-272, do kupienia z polskiej dystrybucji. Programuje się go poprzez USB chińskim softem Longer PRC V7, też bez problemu do pobrania z internetu.

Kody z głośników znalazłem metodą prób i błędów przy pomocy aplikacji IrCode Finder (na Google Play od Wasiliy Soft), trzeba mieć telefon z IR (czyli Xiaomi w obecnych czasach) i po prostu testować kody dotąd aż się trafi - w miarę sprawnie poszło. Autor przesyłał mi kiedyś chyba jakąś prostszą i szybszą w znajdowaniu aplikację do tych kodów, jest pomocny i sprawnie odpowiada na maile.

Jednakże te kody są w innym formacie kodowania niż w aplikacji Longer, w załączniku wrzucam konwerter HEX/NEC gdyby ktoś potrzebował do jakichś innych pilotów.
    Kody znalezione w apce wpisujemy w konwerter, ona wypluwa ciąg ośmiu cyfr, jednak tutaj należy zaznaczyć, że do aplikacji od pilota wbijamy tylko sześć pierwszych cyfr (pola data1/data2/data3), dwie ostatnie są nieistotne.

Jeśli ktoś ma te same głośniki załączam już kody poniżej:

IR CODES FOR EDIFIER REMOTE S1000DB

Device 1E70 (CONVERTED for Longer)

00FF - POWER ON/OFF (780E00FF)
    08F7 - VOL DOWN (780E10EF)
    10EF - VOL UP (780E08F7)
    18E7 - PC/AUX SWITCH (780E18E7)
    28D7 - VOL DOWN (780E14EB)
    30CF - MUTE (780E0CF3)
    38C7 - BLUETOOTH (780E1CE3)
    9867 - OPTICAL/COAX SWITCH (780E19E6)

Z uwagi na to, że jest to uniwersalna metoda na znajdowanie kodów do posiadanych sprzętów i programowania tego co tam sobie kto zażyczy, zmieniam temat, żeby był bardziej pomocny.

Jeśli moderator uzna to za słuszne, można tematu nie zamykać, chętnie odpowiem w przyszłości na jakieś pytania, jeśli ktoś będzie mieć podobny problem.
    Załączniki:
    • konwerter.zip (2.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA