logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Castowanie video z smartfona na tv

meterek123 03 Wrz 2025 00:12 999 7
REKLAMA
  • #1 21651836
    meterek123
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Sa w internecie różne portale, na których można oglądać wideo wrzucone przez użytkowników tego portalu. Zanim jednak taki film będzie można włączyć, najpierw administrator musi go zweryfikować. Dopóki go nie zweryfikuje, pomimo tego, że znajdziesz go na tym portalu, nie uruchomisz go — nie działa. Ale można to oszukać. Jest taka aplikacja, która z telefonu odtwarza film na TV — Web Video Caster. Gdy tę aplikację połączymy z TV, na TV można oglądać te filmy, które są niezweryfikowane. Jak to się dzieje, że ten program otwiera te niezweryfikowane filmy, które nie da się bezpośrednio z portalu włączyć? Np. taka Pierwsza Miłość ktoś wrzuci na portal, dopóki admin nie zweryfikuje, nie da się go włączyć, ale jak wejdziesz na ten portal przez Web Video Caster i wyślesz go ze smartfona na TV, to działa, jakim cudem?
  • REKLAMA
  • #2 21652099
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    meterek123 napisał:
    jakim cudem?

Kiepskie zabezpieczenia serwisu ;)
  • REKLAMA
  • #3 21652240
    meterek123
    Poziom 8  
    OPservator napisał:
    meterek123 napisał:
    jakim cudem?

No bo na tych portalach typu... nie wiem, czy mogę tutaj wymieniać nazwy tych portali, a zaryzykujemy: CDA, , Odysse, Vider, Virpe i tak dalej. Każdy, kto tam założy konto, może udostępnić film swój, nie swój. Zanim film będzie dostępny dla ogółu, będzie można go oglądnąć, to najpierw administrator tego serwisu musi go sprawdzić, zatwierdzić. Dopóki tego nie zrobi, pisze, że materiał czeka na weryfikację i każdy, kto wpisze tytuł tego filmu na tym portalu, znajdzie go, ale nie uruchomi, ponieważ nie przeszedł jeszcze weryfikacji. Bezpośrednio z takiego portalu nie da się tego filmu otworzyć, dopóki nie jest zweryfikowany. Ale wystarczy uruchomić na przykład wspomnianą przeze mnie wcześniej aplikację bądź inną, na przykład Tubio, oczywiście w telefonie, uruchomić tym programem, dać skanowanie — skanowanie urządzeń w pobliżu — no i znajdzie ci telewizor czy tam dekoder. Wyślij do i wybierasz ten telewizor czy dekoder. Podczas wysyłania ten materiał wideo, który nie został jeszcze zweryfikowany, działa, da się go oglądać, ale bezpośrednio ze strony nie. O co tutaj chodzi?
  • REKLAMA
  • #4 21652249
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    Przecież napisałem o co chodzi - słabe zabezpieczenia strony. Najwidoczniej administratorowi to powiewa ;)
  • #5 21652257
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3317
    Chodzi o prawa autorskie. Google czy inne booty sprawdzające legalność widzą tytuł ale nie są wstanie odtworzyć w celu weryfikacji a użytkownicy mogą oglądać . Tak samo było na chomiku gdzie film był prywatny z hasłem ale hasło podane np w opisie konta tak by automaty go nie znalazły i zablokowały treści z powodu naruszenia własności.
  • REKLAMA
  • #6 21652425
    meterek123
    Poziom 8  
    sigwa18 napisał:
    Chodzi o prawa autorskie. Google czy inne booty sprawdzające legalność widzą tytuł ale nie są wstanie odtworzyć w celu weryfikacji a użytkownicy mogą oglądać . Tak samo było na chomiku gdzie film był prywatny z hasłem ale hasło podane np w opisie konta tak by automaty go nie znalazły i zablokowały treści z powodu naruszenia własności.

Dobra, nie rozumiesz, spróbuję jaśniej. Jest np. taka strona Vider, jakiś Jan Nowak ma tam konto i wstawił film, który najpierw admini muszą sprawdzić i zweryfikować. Dopóki tego nie zrobią, każda osoba znajdzie ten film, lecz gdy kliknie, nie otwiera się. Natomiast jak każdy z nas zainstaluje do smartfona np. Web Video Caster, czyli aplikację DLNA, która polega na tym, że:
    1. instalujesz,
    2. uruchamiasz,
    3. wchodzisz na stronę z filmami,
    4. uruchamiasz film, apka zapyta, jak chcesz wysyłać film DLNA, np. czy do odbiornika o tej samej nazwie z dopiskiem receiver (polecam zainstalować receiver do TV, bo odczytuje każdy film). Gdy apka połączy się już z TV, po chwili na ekranie TV pojawia się ten sam film, który nie chciał się uruchomić bezpośrednio z samej strony. Ja to wszystko rozumiem, że dopóki film, który ktoś wrzucił na ten portal, nie zostanie przez administratora zweryfikowany, sprawdzony, on się nie uruchomi w żaden sposób. Zatem rodzi się pytanie: skoro bezpośrednio ze strony nie uruchamia się, to dlaczego, gdy go przesyłamy wyżej wymienionym przeze mnie programem z telefonu na telewizor, działa? Jakim cudem on może działać, ten film, skoro nie jest zweryfikowany, skoro administrator nawet go nie sprawdził i pisze tam, że za 208 dni film będzie zweryfikowany.Jakim cudem Web Video Caster uruchomił ten film i pojawił się na telewizorze? Jakim cudem, skoro nie był zweryfikowany?

Dodano po 2 [minuty]:

Dla ułatwienia nagram filmik.

Dodano po 25 [minuty]:

Wstawiam tutaj film oraz zdjęcie. Zdjęcie pokazuje, że bezpośrednio ze strony nie działa. Na filmie na początku, też na różowym tle, czerwone napisy: przeczytacie tam, że nie jest zweryfikowany, czeka na przetworzenie, bla, bla, bla i nie będzie działać, ale tak naprawdę działa Web Video Caster. Czyli po przesłaniu tą aplikacją do TV działa, bezpośrednio ze strony nie.
    Załączniki:
    • screen-20250903-172558.mp4 (52.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Castowanie video z smartfona na tv IMG_20250903_171910804.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21652455
    meterek123
    Poziom 8  
    OPservator napisał:
    meterek123 napisał:
    jakim cudem?

Załączniki:
    • screen-20250903-172558.mp4 (52.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21686621
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Otworzyłem pierwszy filmik. W którym w zasadzie nie wykazałeś że program omija zabezpieczenia. Drugiego, z tego właśnie powodu, oraz dlatego, że pobierasz za to punkty, pobierał nie będę. Zerknąłem na stronę tej aplikacji i szczerze to wolałbym jej nie instalować. A to co piszesz jest możliwe, z powodów o których Ci pisano, czyli luk w zabezpieczeniach danych serwisów.

Podsumowanie tematu

✨ Na portalach wideo, takich jak CDA, Vider, Odysse, Virpe, filmy dodane przez użytkowników muszą zostać zweryfikowane przez administratora, zanim będą dostępne do odtwarzania bezpośrednio na stronie. Do momentu weryfikacji film jest widoczny, lecz nie można go uruchomić standardowymi metodami. Aplikacje typu Web Video Caster lub Tubio wykorzystują protokół DLNA do przesyłania strumienia wideo ze smartfona na telewizor lub dekoder. Dzięki temu możliwe jest odtwarzanie filmów, które na portalu są zablokowane, ponieważ aplikacja nie odtwarza ich bezpośrednio ze strony, lecz przesyła zawartość do urządzenia odbiorczego, omijając zabezpieczenia serwisu. Problem wynika ze słabych zabezpieczeń portali, które nie blokują transmisji strumienia wideo przez aplikacje DLNA. Weryfikacja administratora dotyczy tylko odtwarzacza na stronie, a nie samego pliku wideo przesyłanego przez aplikację. Dyskusja wskazuje na luki w zabezpieczeniach serwisów oraz na ograniczenia w mechanizmach kontroli praw autorskich, które nie są w stanie skutecznie blokować takich metod odtwarzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA