logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać unikalne hasło admina do routera 5G WNC DL5M2 kupionego na Allegro?

marsaw13 06 Wrz 2025 00:18 1593 13
REKLAMA
  • #1 21654500
    marsaw13
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Czy ktoś zna sposób, jak odczytać unikalne hasło do panelu administracyjnego do routera 5G WNC DL5M2 - każdy router ma inne, reset nie daje możliwości zalogowania typowymi hasłami, router kupiłem na Allegro, każdy ma unikalne hasło, którego nie posiadam, login na pewno admin.
    Urządzenie działa bez problemu z każdą siecią, Internet mam po sieci LAN i po Wi‑Fi - mam hasło do Wi‑Fi i wszystko chodzi OK.
    Niestety nie mogę zmienić nazwy sieci bezprzewodowej.
    Zrobiłem zdjęcie płytki, nie ma typowego układu, aby odczytać firmware. W środku zauważyłem przycisk, pewnie serwisowy - zaznaczyłem strzałką.
    Nie mam żadnych pomysłów.

Wnętrze routera 5G z widoczną płytką PCB i strzałką wskazującą mały przycisk
    Płytka drukowana routera 5G WNC DL5M2 z zaznaczonym przyciskiem serwisowym
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21654576
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5771
    Jesli router nie posiada naklejki z danymi dostępowymi , IMEI itd to nie należało go kupować, pozostaje zwrot do sprzedawcy. Sprzęt od T-mobile, weryfikowałeś kto jest jego właścicielem? Na https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24156 jest coś na jego temat, moze @MiG25 się tutaj odezwie, ogólnie to slaby, egzotyczny router, na T750.
    Można mieć na tym chipsecie duzo lepszy, z 2.5GE, AX3000 bezproblematyczny za 500-600 zł.
    Faktycznie mają naklejkę bez danych dostępowych, to własciwie dyskwalifikuje zakup , ogólnie WNC do ręki się nie bierze a warte toto z 300 zł ja.k ktoś nie ma wymagań
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21654650
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Ja miałem takiego z hasłem :)
    Do konsoli się podłączałem , ale nie szukałem hasła ,ale może Cezary wie jak , skoro napisał ,że "da się"
  • #5 21654696
    marsaw13
    Poziom 9  
    Mam naklejkę z numerem IMEI i S/N, nie mam tylko możliwości zalogowania się do routera — tej naklejki nie mam, aby ustawić inną nazwę sieci WiFi.
    Jestem zadowolony, router działa rewelacyjnie, nawet w paśmie LTE. Inny mój router Huawei B715 bije na głowę pod względem szybkości na tej samej karcie SIM. Jakby lepiej agregował pasma.
  • #6 21654697
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Akurat B715 to każdy nowszy bije na głowę (cat.9 , nie ma QAM256 , nie ma MIMO4x4 , i zdaje się jakiś kombinacji pasm też nie agregował - B1+B3 na raz nie mógł , czy jakoś tak ) ...

Jeśli zależy Ci tylko na zmianie SSID , to pewnie to konsolą też jest do wyklikania.
  • #7 21654720
    marsaw13
    Poziom 9  
    Przestawiłem wszystko pod sieć Wi‑Fi, którą podaje router, nie mam jakichś wymagań, dla mnie 100 Mbit/s w zupełności wystarczy, a jak więcej — 200 Mbit/s — to też dobrze — jak się mieszka w lesie to szału nie ma. Szkoda mi już, już czasu na zabawę tym routerem, możliwe, że jakaś kombinacja S/N daje możliwość zalogowania. Jak kiedyś mi się uda, to się odezwę. Jest to mój pierwszy router 5G - cena 250 PLN dla mnie OK, zaskoczyła mnie jego waga 1,06 kg, myślałem, że to jakaś lekka konstrukcja.
  • #8 21655039
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5771
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21692341
    JakubJanek
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Napisałem instrukcję:

https://github.com/iikolodziej/How-to-Change-...nd-other-OpenWRT-devices-/blob/main/README.md

W skrócie:
    Jak zmienić hasło do loginu do panelu administracyjnego router DL5M2 i inne na OpenWRT

Dolutowujemy konwerter USB-UART o parametrach 1,8 V, 921600 baud do pinów jak na zdjęciu

Najpierw komenda, żeby nie printowały się cały czas wszystkie debugi:

dmesg -n 1

Generator hashy: https://unix4lyfe.org/crypt/?utm

Kopiujemy dla pewności cały plik:
    cp /etc/config/webui.cfg /etc/config/webui.cfg.bak

Edytujemy plik z hashem (trzeba nacisnąć "i", żeby móc edytować):
    vi /etc/config/webui.cfg

Na stronie do hashy tworzymy nowy hash z SALT jak z pliku powyżej, np. jd77a//t

Podmieniamy password crypt, np.:
    PASSWORD_CRYPT = "$1$jd77a//t$aDTQ1LFL34NWiGNNUP4Es/";

Zmień flagi:

FIRST_LOGIN = 1; → FIRST_LOGIN = 0;

failed_access_attempts = 24; → failed_access_attempts = 0;

Dalej zapis, czyli Esc, potem :wq i Enter

I tak samo z plikiem:
    vi /etc/sofa_default_cfg/webui.cfg

Restart
    reboot
  • #10 21695451
    marsaw13
    Poziom 9  
    Zamówiłem USB-UART na 1,8 V; jak dojdzie, to zmienię hasło i dam znać.
  • #11 21702765
    marsaw13
    Poziom 9  
    Zmieniłem hasła w obu plikach, wpisałem nowe wygenerowane za pomocą Hash Generator, ale po restarcie dalej nie mogę się zalogować do routera — hasło nieprawidłowe. Dwukrotnie próbowałem z dwoma różnymi hasłami i nic. Przesyłam zdjęcia dwóch zmienionych plików. Ponownie uruchomiłem i wpisane Hashem hasła są identyczne, jak je zapisałem. Nie mam pojęcia, co robię nie tak.Zrzut ekranu kodu konfiguracyjnego z hasłem hash w edytorze terminalaZrzut ekranu pliku webui.cfg z zaszyfrowanym hasłem administratora.
  • #12 21703338
    marsaw13
    Poziom 9  
    Udało się:)
    Trzeba było jeszcze zmienić: web first login z 1 na 0, samo first login nie wystarczało.
    Przesyłam jeszcze kilka zdjęć, może kogoś zaciekawią.
    Dziękuję za pomoc.

Jak odzyskać unikalne hasło admina do routera 5G WNC DL5M2 kupionego na Allegro?
    [img-2]
    [img-1]
  • #13 21703341
    marsaw13
    Poziom 9  
    Pomogła instrukcja od JakubJanek :)
  • REKLAMA
  • #14 21704997
    marsaw13
    Poziom 9  
    Zauważyłem, że reset do ustawień fabrycznych przywraca stare hasło i trzeba ponownie je zmienić wg. wyżej załączonej instrukcji. Dorzucam też zdjęcie, gdzie można wlutować się z drugiej strony płyty.
    Płyta główna z wlutowanymi przewodami i osłonami EMI

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odzyskania unikalnego hasła administratora do panelu zarządzania routerem 5G WNC DL5M2 zakupionym na Allegro, który posiada indywidualne hasło i brak standardowej naklejki z danymi dostępowymi. Reset urządzenia nie umożliwia logowania standardowymi hasłami, a użytkownik ma dostęp do sieci Wi-Fi i internetu, lecz nie może zmienić nazwy sieci bezprzewodowej. W dyskusji zasugerowano podłączenie do konsoli UART (1,8 V, 921600 baud) w celu uzyskania dostępu do systemu OpenWRT, co pozwala na edycję pliku konfiguracyjnego webui.cfg i zmianę hasła administratora poprzez podmianę hasha hasła z odpowiednim SALT. Udostępniono instrukcję krok po kroku z wykorzystaniem konwertera USB-UART oraz generatora hashy. Próby zmiany hasła zakończyły się niepowodzeniem, mimo poprawnej edycji plików i restartu routera. Wskazano również, że router jest egzotyczny i mało popularny, a zakup bez naklejki z danymi dostępowymi jest ryzykowny. Alternatywnie zasugerowano sprawdzenie statusu urządzenia po numerze IMEI na stronie operatora oraz możliwość zwrotu sprzętu do sprzedawcy. W dyskusji porównano router WNC DL5M2 do Huawei B715 pod kątem agregacji pasm i wydajności LTE.
REKLAMA