logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winora Manto 7 TranzX 40V – rower nie włącza się, czy można zamontować zewnętrzny sterownik?

przemek513975 06 Wrz 2025 09:56 768 25
  • #1 21654647
    przemek513975
    Poziom 6  
    Winora Manto 7 TranzX 40 V martwy
    Witam, niedawno kupiłem w/w rower. Problem jest taki, że rower jest martwy. Nie reaguje na włączenie. Posiada silnik centralny.
    Mierzyłem baterię, pokazuje 45 V.
    Obstawiam sterownik lub połączenia między baterią a sterownikiem.
    Jest to świeżo kupiony rower na niemieckiej aukcji.
    Czy jest możliwość założenia nieoryginalnego sterownika, który jest poza silnikiem?
    Czytałem, że sterowniki w tych rowerach są zintegrowane z silnikiem.
    Po podpięciu pod ładowarkę podejmuje ładowanie.
    Jakie rozwiązania proponujecie?
    AI: Czy sprawdzałeś dokładnie wszystkie połączenia i przewody między baterią, sterownikiem a silnikiem? Nie ma nigdzie luzów, śladów korozji lub uszkodzeń?
    Tak, sprawdzałem połączenia
    AI: Czy po próbie włączenia roweru pojawiają się jakiekolwiek kody błędów na wyświetlaczu, diody migają lub są inne objawy (np. dźwięki, błyski)?
    Nie ma reakcji
    Załączniki:
    • Winora Manto 7 TranzX 40V – rower nie włącza się, czy można zamontować zewnętrzny sterownik? IMG_20250905_151405.jpg (7.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21654649
    przemek513975
    Poziom 6  
    Dodam jeszcze, że po pierwszym podpięciu multimetru na 4 pinach zmierzyłem: masa 15 V, masa 19 V, masa 0,6 V.
    Dziękuję z góry za odpowiedź.
  • #3 21655329
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Wkopałeś się z tym badziewiem.
    0 informacji w sieci.
    0 porad.
    0 dostępności części.
    Silnik możesz rozebrać i próbować przerobić na zewnętrzny sterownik. Powinno dać się udać ale trochę dłubania.
    Ja przerabiałem ale to z silnikami w piastach miałem a nie centralny.
  • #4 21655523
    przemek513975
    Poziom 6  
    Cześć, dzięki za odpowiedź.
    Jestem kierowcą ciężarówki i jeszcze nie wróciłem z tym rowerem do domu😁
    Po powrocie spróbuję dać napięcie bezpośrednio z zasilacza lab. na sterownik, zobaczę, czy będzie jakakolwiek reakcja🙂 Interesuje mnie jeszcze bateria, dziwne, że miała napięcie 15 V i 19 V, a potem 45 V na jednym pinie. Problem może leżeć w baterii. Podłączę ją pod obciążenie; może się okazać, że nie ma już pojemności 😁
  • #5 21656295
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21655523 Hallo,
    aha... jeszcze nie wróciłeś do domu... słuchaj, to może przejeżdżasz przez Bad Nauheim (61231), bo wygląda na to, że tam jest funkcjonujący serwis od tych TranzXów. Może wystarczy podpiąć pod komputer i wylistować usterki, zawsze to w czymś pomoże. A może się okaże, że trzeba wgrać nowy soft i rower ożyje? To pewnie nie kosztuje dużo, ale gdybyś chciał tam naprawiać rower to będzie drogo. Ale... może warto zapytać...

Z baterią to nie jest takie dziwne, masz niestandardowy system (40 V, napięcie ładowania 46,2 V, czyli 11S), możliwe, że inne napięcia potrzebne są dla automatycznej przerzutki czy coś w tym rodzaju.
  • #6 21657272
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Miałem podobny na serwisie. Winora - TranzX, bateria ok, nie włącza się.
    Do włączenia wymagana jest komunikacja z baterią, używany jest CAN-BUS o nazwie LogiX.
    Nic z tym nie zrobiłem, niestety.

GPT:

W systemach takich jak TranzX z LogiX sama obecność napięcia na baterii nie wystarcza, żeby rower się uruchomił. Tu kluczowa jest komunikacja po magistrali CAN-BUS między komponentami.

Co się dzieje przy starcie:
    1. Bateria się „meld uje” – wysyła do sterownika informację o stanie, napięciu, temperaturze, cyklach ładowania.
    2. Sterownik silnika weryfikuje, czy bateria i reszta podzespołów odpowiadają poprawnie.
    3. Wyświetlacz inicjuje system (często to on „włącza” cały e-bike).
    4. Dopiero po poprawnym handshake (wymianie sygnałów) system się aktywuje i można korzystać z napędu.

Jeśli rower się nie włącza mimo napięcia baterii:
    • 🔌 Brak komunikacji – np. przerwany przewód CAN, zimny lut, zaśniedziałe złącze.
    • 🖥️ Błąd inicjalizacji – sterownik nie dostaje poprawnych danych z baterii (albo bateria nie „dogaduje się” z kontrolerem).
    • 🔋 BMS w baterii (Battery Management System) blokuje start – np. wykrył błąd ogniwa, zbyt wysoką temperaturę albo zabezpieczenie.
    • ⚡ Wyświetlacz / panel sterujący – czasem to on jest winny, bo odpowiada za sygnał włączenia.
    • 🔄 Firmware / LogiX – zdarza się, że system „wisi” i dopiero serwis przez LogiX może go odblokować.

Można to porównać do laptopa – sam zasilacz z napięciem nie gwarantuje startu, bo jeśli BIOS/EC nie zainicjuje podzespołów, komputer pozostaje martwy.
  • #7 21657320
    przemek513975
    Poziom 6  
    Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi i cenne wskazówki 🙂. Niestety rower czeka w samochodzie osobowym, którym dojeżdżam do pracy.
    Szczerze mówiąc, nie sądziłem, że w tym rowerze, który ma już swoje lata, TranzX jest tak problematyczny. 😟 Miałem nadzieję, że w ostateczności wymiana ogniw bądź sterownika załatwi sprawę. Odnośnie panelu sterującego: jest bez wyświetlacza, wydaje się być analogowy.
    W przyszłym tygodniu będę w domu. Zacznę od sprawdzenia baterii. Podłączę ją pod obciążenie. Zobaczymy, ile jeszcze ma pojemności i jak szybko spada napięcie. Następnie wezmę się za sterownik w silniku. Mam nadzieję, że MOSFET-y są upalone.
    Dobrze kombinuję?
    Macie może jakieś wskazówki, od czego zacząć diagnostykę?
    Jeśli się nie uda ożywić roweru, będzie to nauczka na przyszłość dla mnie.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • #8 21657822
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21657320Hallo,

przemek513975 napisał:
    Odnośnie panelu sterującego: jest bez wyświetlacza, wydaje się być analogowy.

no nie, wyświetlacz jest u Ciebie, DP27, ten po lewej stronie. A tych Manto 7 jest kilka wersji, wiec po prawej powinneś mieć jeszcze AGT (na zdjęciu nie widać tego dokładnie), wtedy będzie to Manto 7 Auto. Chociaż... sądząc po silniku raczej będzie to Manto M. Ale... to drugorzędne szczegóły, istotne tylko wtedy gdybyś chciał wkładać zamienniki. Silnik M16 to typowa 36 V konstrukcja, czyli trzy kable fazowe i piec hallowych, wiec na 36 V kontrolerze powinien ruszyć. Sensor prędkości jest w tylnym kole. Oczywiście, baterie trzeba dopasować.
  • #9 21657850
    przemek513975
    Poziom 6  
    Dzięki, Krzysiek, pocieszyłeś mnie w tym temacie. Jeśli moje próby naprawy nie pomogą, założę sterownik silnika z wyświetlaczem (jakiś komplet z alli). Odnośnie baterii, czy będę musiał w niej wymienić BMS, aby to wszystko funkcjonowało? (O ile ogniwa okażą się sprawne.)
  • #10 21658107
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21657850 Hallo,
    przypuszczam, że naprawa raczej się nie powiedzie, bo żaden z użytkowników Winory nie pisał, żeby mu się udała. Komunikacja między komponentami jest szyfrowana, a ponieważ łamanie szyfrowania lub próba łamania jest w EU nielegalna, wiec nawet gdyby ktoś osiągnął sukces, to się tym publicznie nie chwali. I tyle, na tym sprawa naprawy się kończy.

A co do zamiany, to nie jest trudne, ale musisz przemyśleć parę rzeczy.
    Bateria — masz 11S, musisz zmienić na 10S, zmienić BMS, ze swojej strony zachęcam do zmiany na SmartBMS, przynajmniej bateria w czasie użytkowania nie będzie zaskakiwała nieoczekiwanym zachowaniem.
    Do zmiany jest sterownik, wyświetlacz i PAS. Silnik M16 ma czujnik obrotu pedałów, raczej nie będzie współpracował, ale jest łatwy do zastąpienia.
    Musisz przemyśleć, gdzie chcesz schować sterownik, bo nie masz dla niego miejsca, a raczej nie będziesz go wieszał na trytytkach.
    Problemem są biegi tylnego koła, bo raczej nie uruchomisz AGT, przypuszczam, że najłatwiej wymienić koło na takie, z gotowym koszykiem sześciu czy siedmiu zębatek i przerzutkę Shimano czy podobną.

Jak sam widzisz, nie są to trudne sprawy, musisz usiąść i się zastanowić, czy chcesz się w to bawić... albo nie chcesz.

Aha... i jako pierwsze, zanim zaczniesz z większymi zakupami — musisz zdobyć sterownik 36 V (nie wiem... pożyczyć...) i spróbować uruchomić silnik, czy działa. Bo jak nie działa, to potrzebujesz jeszcze koła z silnikiem na przód lub tył.

i jeszcze, bo zapomniałem, po modyfikacji baterii potrzebujesz też pasującej ładowarki — na 42 V.
  • #11 21658236
    przemek513975
    Poziom 6  
    Dzięki za wiadomość 🙂
    Szczerze mówiąc nie pocieszyłeś mnie. Coś czuję, że się trochę z tym zakupem pospieszyłem 😁.
    Jeszcze się łudzę, że jakimś cudem uda mi się go uruchomić na oryginale.
    Jak tylko wrócę do domu, biorę się za diagnostykę. Przynajmniej na tyle, co będę potrafił 🙂
    Zmiana przełożeń odbywa się mechanicznie w rączce, także jeden problem mniej.
    Pytanko odnośnie BMS 10S.
    Czy standardowe sterowniki poradzą sobie z wyższym napięciem? Chodzi mi o to, że chciałbym założyć BMS 11S, tak żeby nie przerabiać baterii, w razie jakby okazała się dobra.
  • #12 21658302
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Wiesz bms to jest twój najmniejszy problem można sobie założyć dowolne problem jest ze sterowaniem centralnego silnika oto w tylnej piaście problemów nie ma a tutaj raczej ci się nie uda zgrać tensometru w korbach zresztą coś tam przypasujesz coś założysz będzie działać z naciskiem na będzie ale to nie będzie zbyt dobre ani wyczuwalne w jeździe.
  • #13 21658312
    przemek513975
    Poziom 6  
    Kurczę, zaczynam rozumieć: ciężko będzie zgrać poziom nacisku w korbach.
    Jest jakiś uniwersalny tensometr sprawdzony wraz ze sterownikiem?
    Czy raczej, jeśli nie uda się uruchomić roweru na tych podzespołach oryginalnych, lepiej sobie darować naprawę?
    Wydaje mi się, że zacznie się robić „skórka nie warta wyprawki”. Dzięki za pomoc 🙂
  • #14 21658350
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Wiesz pojawiają się całe chińskie silniki bez przekładni z samym wałkiem będzie wałek pasował da się dopasować to coś z tego będzie. Jak nie to cały silnik przemocować. Oczywiście te tańsze chińskie mają tylko PAS. Te droższe mają tensometr.
  • #15 21658487
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Moim zdaniem rowerek do odsprzedaży jeśli to możliwe, jak nie da się ruszyć.
    Modyfikacje mogą sumarycznie wyjść nietanie (czas, zakupy) a do tego brak przyjemności z jazdy finalnie. Jedynie na siłę to jakiś serwis, co ma interfejsy pod to…
  • #16 21658499
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21658236 Hallo,
    o widzisz, zmianę przełożeń masz mechaniczna, to rzeczywiście problem mniej.
    Standardowe sterowniki nie dadzą sobie rady z BMS 11S, możliwe, że programowalne dadzą sobie radę, ale takimi się nie zajmowałem, więc Ci nie doradzę. Nawet gdybyś kupił standard 36V/48V to musisz podać w parametrach napięcie pracy systemu — albo 36, albo 48. Innego wyboru nie ma. Tak samo jak BMS, sterownik ma widełki górnego i dolnego odcięcia i jeżeli te poziomy są przekroczone, to odetnie napięcie i pokaże błąd na wyświetlaczu.

A co do tensometru — sprawdź dokładnie, jaki masz silnik, bo na zdjęciu wygląda dokładnie jak M16, a to jest jedyny silnik w tej firmie używający sensoru obrotu pedałami, dokładny zapis — integrated pedalling frequency sensor. W innych rowerach Winory, z silnikami F15 (przedni), M25 (centralny) rzeczywiście używany jest tensometr, ale w M16 nie, tam można założyć zwykły PAS.

Ale... czy warto się w to grzebać... to już musisz sobie sam odpowiedzieć.
  • #17 21658615
    slawko_k
    Poziom 35  
    Cytat:
    Standardowe sterowniki nie dadzą sobie rady z BMS 11S, możliwe, że programowalne dadzą sobie radę, ale takimi się nie zajmowałem, więc Ci nie doradzę. Nawet gdybyś kupił standard 36V/48V to musisz podać w parametrach napięcie pracy systemu — albo 36, albo 48.

Ja tu akurat problemu nie widzę.
    Najtańszy sterownik za 120zł z lcd spokojnie podejdzie i zadziała na 11s.
    Jedyne czego nie jestem pewien to czy zwykły sterownik do silnika wolnoobrotowego zadziała prawidłowo z silnikiem który to jest chyba wysokoobrotowy.
  • #18 21658827
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21658615 Hallo,
    zapewne piszesz to z doświadczenia i tak może być. A ja spotkałem się z przypadkiem, kiedy to nie zadziałało i baterie trzeba było częściowo rozładować, żeby system wystartował bez błędu. A więc nie każdy, a jakiś wybrany sterownik, ale jak niby autor ma dokonać wyboru przy zakupie? Kupować i próbować? Moim zdaniem, to kiepska metoda.
    Ale tu jest od razu inny problem, który się z tym łączy, Winora używa silników od Yamahy, wiec znane problemy silników Yamahy będą tu też występowały. Nawet bez otwierania motoru można spokojnie założyć, że jest w nim sensor temperatury silnika, a jak autor kupi inny sterownik, to niby gdzie jest od niego wyjście na sensor? Nigdzie, będzie jeździł bez, a przecież Winora sama podaje, że to jest rower dla jazdy po mieście czy po parku, a do jazdy w terenie polecają inne modele. He, he... gdzie tu problem, przecież nie brak terenowego bieżnika na oponach? No właśnie — silnik się będzie grzał.
    Wiec nawet jak piszesz — najtańszy sterownik spokojnie podejdzie, może i podejdzie, ale może pierwszy długi podjazd załatwi mu silnik?
    Wiec, po co mam dawać takie rady? Staram się doradzić to, co wydaje mi się sensowne, a autor już sam musi przemyśleć, co jemu wydaje się sensowne.

slawko_k napisał:
    czy zwykły sterownik do silnika wolnoobrotowego zadziała prawidłowo z silnikiem który to jest chyba wysokoobrotowy.

Akurat tu nie widzę problemu. Nisko amperowe sterowniki dla 250 W motorków są przygotowane dla silników z przekładnią, nie słyszałem, żeby były z tym problemy.
  • #19 21658899
    slawko_k
    Poziom 35  
    Nie rozbierałem mida winory i nie wiem jaki tam silnik jest ale zdarza się że sterownik do outrunnerów nie będzie działał z inrunnerami.

Mam 4 rowery elektryczne i w żadnym nie mam czujnika temperatury więc nie sądzę żeby przy mocach rzędu 250w cokolwiek się przegrzewało. W jednym rowerze z silnikiem 250W mam sterownik 500W który w szczycie daje ok 850W (na ktlcd 3 pokazuje) i nic się przez 7 lat złego nie stało mimo wielu tysięcy przejechanych.

Winora Manto 7 TranzX 40V – rower nie włącza się, czy można zamontować zewnętrzny sterownik?aaa.jpg (78.95 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Nie chciałem linku podawać bo nie wiem czy można ale taki powinien działać. Grosze kosztuje, ma możliwość wyboru napięcia zasilania i obsługuje silniki zarówo hallotronowe jak i bezhallotronowe.
  • #20 21686257
    przemek513975
    Poziom 6  
    Bardzo Wam dziękuję za pomoc i cenne rady. Jestem bardzo wdzięczny.
    W poniedziałek dobiorę się do roweru i jak najszybciej napiszę, jakie będą efekty moich działań 🙂.
    Nadal mam nadzieję, że odbędzie się bezboleśnie na portfelu 😁.
    O wszystkim będę na bieżąco informował na forum.
  • #21 21686260
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21658899 Hallo,
    o widzisz, to jest już dobra podpowiedź i autor ma jakiś punkt zaczepienia. To, że nie upaliłeś żadnego silnika, to ma, moim zdaniem, mniej wspólnego z rowerami, a bardziej z tym, że uważnie jeździsz, nie przeciążasz żadnej części, nawet nie musisz o tym myśleć, robisz to automatycznie, bo masz duże doświadczenie. Jak autor będzie miał takie doświadczenie jak Ty, to też niech sobie eksperymentuje łącząc cokolwiek z czymkolwiek, a dopóki go nie ma, to lepiej niech trzyma się standardów, bo problemy, jakie mogą z tego wyniknąć, są przewidywalne.
  • #22 21686308
    przemek513975
    Poziom 6  
    Panowie, teraz sobie pomyślałem, że może znacie jakiś serwis z urządzeniem diagnostycznym w woj. lubelskim lub mazowieckim do tego modelu?
  • #23 21772209
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam dziś odpaliłem taki rower. Winora się zwie.
    Znalazlem 6! Usterek sprawa byla honorowa.
    Mogę pomóc w diagnozowaniu wszystkich czujników silnika i falowanik.
  • #24 21908638
    przemek513975
    Poziom 6  
    Witam szanownych forumowiczów,
    Po długich bojach poddaję się. Rower nadal nie jest sprawny. Udało się zlokalizować w sterowniku uszkodzenie, do którego doszło poprzez zwarcie w manetce sterującej przy kierownicy, rower ożył, lecz nadal nie działa wspomaganie.
    Aktualnie po włączeniu wyświetla błąd e0800, prawdopodobnie brak komunikacji sterownika z baterią.
    Załączniki:
    • VID_20260523_132718.mp4 (5.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 21908765
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21908638 Hallo,
    błąd E0800 oznacza:
    Display MCU <> Power MCU communication error

Wiec jest błędna komunikacja między wyświetlaczem a sterownikiem. Winnym jest zapewne jeden z trzech elementów — sterownik, wyświetlacz lub wiązka między nimi. W razie trudności w zlokalizowaniu usterki najlepiej podmienić te elementy po kolei. Ja przypuszczam, że to wina sterownika, bo:
    jeden z użytkowników posługujący się przy naprawie programem serwisowym też otrzymał błąd E0800 i stwierdził, że pojawia się on wtedy, gdy bateria ma zbyt małe napięcie, ale jeszcze wystarczające dla normalnej pracy, tzn. jeszcze powyżej dolnego odcięcia. Dla mnie to wskazówka, że sterownik nie radzi sobie z dostarczeniem poprawnych napięć na magistrale.

Dyskusje na ten temat, możesz sobie prześledzić tu:

https://www.pedelecs.co.uk/topic/47062-tranzx-logix-error-codes/#top
  • #26 21908820
    przemek513975
    Poziom 6  
    Dziękuję ślicznie za podpowiedź 🙂
    Szczerze przerosła mnie naprawa tego rowerka. Wystawię go uszkodzonego, opisując problem, może ktoś się zdecyduje na zakup.

Dziękuję za zaangażowanie z Waszej strony, dużo pomocnych opinii.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy roweru elektrycznego Winora Manto 7 z napędem TranzX, który po zakupie nie uruchamia się mimo prawidłowego napięcia baterii około 45 V i braku reakcji po włączeniu. Sprawdzono połączenia, ładowanie działa, a na złączu 4-pinowym pojawiają się nietypowe napięcia, co sugeruje problem z komunikacją lub zasilaniem sterownika. Uczestnicy wskazują, że w systemie TranzX/LogiX uruchomienie zależy od komunikacji CAN-BUS między baterią, wyświetlaczem i sterownikiem, a nie tylko od obecności napięcia. Omawiana jest możliwość zastąpienia oryginalnej elektroniki zewnętrznym sterownikiem, jednak wymagałoby to przebudowy całego układu: zmiany sterownika, wyświetlacza, PAS/tensometru oraz prawdopodobnie baterii i BMS z 11S na 10S. Wskazano też, że silnik centralny M16 może współpracować z prostszym sterownikiem 36 V i czujnikiem obrotu pedałów, ale integracja z oryginalnym systemem jest trudna, a naprawa komunikacji bywa praktycznie niewykonalna. Ostatecznie pojawia się błąd E0800, interpretowany jako błąd komunikacji między wyświetlaczem a sterownikiem, a rower zostaje wystawiony na sprzedaż jako uszkodzony.
REKLAMA