eryk.tomaszewski napisał: Dlatego pytam czy to musi być na jednej fazie zrobię czy na jakimś obwodzie bo w internecie takie głupoty gdzie nie gdzie są napisane.
Devolo? Nie słyszałem. Myślałem o TP linku jakimś.
Do kamery może być wystarczające, nawet na takim dystansie. Kiedyś próbowałem zestawiać z ciekawości połączenie lekko ponad 40 metrów przedłużacza plus sieć w domku - jako zakłócacz działała kosiarka do trawnika włączona na tę samą fazę - gniazda w tym samym pomieszczeniu i w różnych budynkach, stojąca przy samym przedłużaczu.
Chodziło to zadziwiająco dobrze i na jakimś Fritz!-u, i na jakiejś taniej Fubie. Dawało to kilkadziesiąt Mbps, niewrażliwe nawet na kosiarkę. Fritz! by trochę szybszy. Sam byłem zaskoczony. że w takich warunkach w ogóle się zestawiało.
Tak więc kupuj cokolwiek i próbuj, bo zdalnie to nie ma możliwości powiedzieć, jak to będzie działało akurat u Ciebie.
Oczywiście, połączenie powinno być na jednej fazie - na dwu też potrafi pójść, nawet bez mostka PLC na fazach, ale to zależne jest od rodzaju licznika. Prędkości z reguły wtedy już są niewielkie, bo bardzo degradują połączenie zabezpieczenia przylicznikowe, oraz oczywiście sam licznik (jeśli w ogóle przepuszcza sygnały). Trzeba po prostu próbować.
Jakiś znalazłem w necie ten transmiter po sieci 230v zamówię na próbę. Najwyżej zwrócę.