logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LAN - brak komunikacji przy kablu 140 m, co robić?

Alan 04 Wrz 2002 20:07 6719 21
  • #1 38701
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam.

Mam taki problem przy ok.100 m przewodu siec chodzi , natomiast przy 140 m nie ? Dlaczego , prosze o sugestie.
  • #2 38706
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Głupawa odpowiedź brzmiałaby, że jest to jak najbardziej prawidłowe, ponieważ skrętka 5 kat. ( jeśli masz sieć na skrętce nie na BNC ) ma gwarantowane dzałanie na odległościach do ok. 100 m.
    Powinno jednak również chodzić na o wiele dłuższych odcinkach. Przyczyn może być kilka: silne zakłócenia w sąsiedztwie, może 140 m odcinek przewodu jest uszkodzony lub źle zarobiony.
    Proponuję, żebyś zaczął od sprawdzenia samego przewodu i jego połączeń ( podaj czy to jest skrętka czy BNC ).
  • #3 38762
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    na początku sprawdź kabel (wydaje mi się że mówimy tu o skrętce) - jeżeli trzeba będzie połóż nowy - DOBRY, tj ekranowany itp., niezapomnij tez o DOKLADNYM zakaldaniu końcowek !!
    po drógie z mojego doświadczenia uważam, że bardzo ważne są karty sieciowe - mozliwe że niektórzy się ze mną nie zgodzą ale uważam że karta sieciowa za 50 zeta to jedno wielkie gówno jednorazowego użytku :lol: osobiście polecam 3coma - raz zapłacisz a korzystać bedziesz przez lata !! ( u mnie 3 com ciagnie na 160 metrach :D bez najmniejszych strat pakietów itp. )
  • #4 38780
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    u nas na 150 działało i na 180 też działa nawet przy użyciu beczek (mieliśmy demontaż kabla na dachu przez administracje budynku - taki jeden cieć) ale była to BNC działa bez zarzutu ping circa 1 lub mniej niż jeden... wszyscy u nas mają Realteki...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 38785
    Alan
    Poziom 27  
    Mam skretke , tak zarabianie koncowek 1 mm bledu i tak 3 com karta (ktorej niemam ale wiem ze jest to firma przodujaca ) .
    Karta "miga" (niemarkowa, przewod dobrej klasy) jednak jest brak transmisji w dwie strony . Koncowki sprawdzalem 2 razy. Jednak mam mysl zeby zmienic kolejnosc polaczen poniewaz skretki sa roznej dlugosci ( na 100m nawet kilka metrow).
  • #7 38840
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    I jeszcze bardzo ważna rzecz, której nikt nie poruszył.
    Czy poszczególne żyły skretki zarabiasz w mikrowtyczce w kolejności dowolnej (jak leci z jednej i z drugiej strony taksamo) - przy takim połączeniu maksymalna odległość przy kartach niemarkowych 10/100 drastycznie spada.

Podaje też połączenia w standarcie ( najmiejsza tłumienność sygnału i jeszcze kilka pierdół):

Końcówka 1 - Biały/Zielony
    Końcówka 2 - Zielony/Biały
    Końcówka 3 - Biały/Pomarańczowy
    Końcówka 4 - Niebieski/Biały
    Końcówka 5 - Biały/Niebieski
    Końcówka 6 - Pomarańczowy/Biały
    Końcówka 7 - Biały/Brązowy
    Końcówka 8 - Brązowy/Biały

Przy takim połaczeniu długość skrętki na kartach 10 Mb może przekraczać 100 metrów bez pogorszenia jakości transmisji (przeprowadzałem doświaczenia - pracowało nawet 180 m z kartą 3Com, z inną już nie chciało)
    Przy kartach 100 powinno przocowac w odległości 120 m bez problemu.

Musisz mieć też pewnośc iż kabel jest sprawny i dobrze położony. Zgniecenie, silne załamanie czy mocne ściśnięcie go może prowadzic do pogorszenia transmisji.
  • #8 38842
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    o widze że się lekko spóźniłem :)
  • #9 38844
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Bestyjek napisał:
    Sprawdź kolejność kolorków we wtyczkach - mają znaczenie przy większych odległościach:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic7245.html]

Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak, przecież przez kabel w kolorze niebieskim lepiej płyną elektrony niż przez kabel w kolorze zielonym. :lol:

Ludzie opanujcie się z wypisywaniem bzdur.
  • #10 38865
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Nie chodzi o sam kolor "bzduro" tylko o to czy transmisja będzie się odbywać przewodami wzajemnie skręconymi czy odizolowanymi. :lol: .
  • #11 38870
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    a te same opcje wysyłania (ten sam protokuł jest z obydwu stron??) 10 MB czy 100MB Fast lan
    bo niekeidy się zdarza że na jednej jest tak a na drugiej inaczej i sie niekompatybilizują karty nawet srebrne kable nie pomagają...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 39018
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    jesli macie taka mozliwosc to zastosuj troche lepsze przewody
    STP lub FTP sa one oczywiscie drozsze ale mi udalo sie przeprowadzic transmisje 10 Mbps na kartach 3com na 305m
    co prawda kabel byl na szpuli ale poszlo
  • #13 39067
    Alan
    Poziom 27  
    Oczywiscie opcje, protokul jest ok , kabel UTP IEC , kolejnisc bardzo wazna rzecz ,poniewaz jest to przewod FALOWY (tzn. skretki oddzialuja na siebie ) , podlaczam wg standartu 568 A i 568 B , ale pomysle nad waszymi sugestiami , kabel polozony dobrze
  • #14 39279
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Alan. napisał:
    Oczywiscie opcje, protokul jest ok , kabel UTP IEC , kolejnisc bardzo wazna rzecz ,poniewaz jest to przewod FALOWY (tzn. skretki oddzialuja na siebie ) , podlaczam wg standartu 568 A i 568 B , ale pomysle nad waszymi sugestiami , kabel polozony dobrze

Chwila coś nie rozumie :? Piszesz, że podłączasz wg standardu 568A i 568B. Czy mam rozumieć, że z jednej strony kabla masz 568A, natomiast z drugiej 568B :?: Po jeśli tak to wychodzi Ci zwykły Cross, a więc przy takim połączeniu można połączyć np bezpośrednio dwa kompy, zaś nie będzie to działać jeśli wpinasz się takim kablem do jakiegoś switcha lub huba. :roll:

Napisz coś więcej na ten temat ponieważ nie ma siły to musi działać :twisted:
  • #15 39288
    Alan
    Poziom 27  
    nie , z dwoch stron tak samo zarabiam koncowki,tzn. dla jednego standartu lub dla drugiego.
  • #16 39300
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam
    :arrow: MarioB/Bestyjek
    Nie dokońca macie racje, to co powiedział Alan.:
    "Jednak mam mysl zeby zmienic kolejnosc polaczen poniewaz skretki sa roznej dlugosci ( na 100m nawet kilka metrow)."
    to prawda, każda para ma inny skok skrętu, przez co jedne pary w zeczywistości są dłuższe a przy takiej odległości może mieć duże znaczenie(niedowiarkom proponuje wziąć 20cm kabelka i ściągnąć izolacje a potem porównać jak są skręcone poszczególne pary). Ja wlaśnie w ten sposób kombinowałem uzyskując różne efekty i w końcu dobrałem taką kombinacje par, że działa bez problemu. Przypominam że wcale nie trzeba zaciskać wtyczki na ośmiu żyłach, 4 są nie wykożystane , a te na których trzeba kombinować to:

końcówka 1
    końcówka 2
    końcówka 3
    końcówka 6

powodzenia
  • #17 39440
    Alan
    Poziom 27  
    dzieki grzech
  • #18 39485
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    A jakiej firmy masz kabel.Ja stosuję BELDEN i nie mam "zgrzytów".Jak stosowałem "MEG...X" i/lub "SZR...K".Pełne nazwy na priv. to miestety były problemy.A czy dysponujesz miernikiem okablowania ?.To znacznie ułatwia sprawę (lecz niestety kosztuje takowy niemało).
  • #19 39518
    Alan
    Poziom 27  
    kabel MOLEX PREMISE NETWORKS , co do miernika tak z tym ze kolegi , kolegi takze sa male problemy.
  • #21 40090
    Alan
    Poziom 27  
    Wszystkim wielkie dzieki za rozwazenie tematu :wink:
  • #22 2640631
    aminko
    Poziom 11  
    hehehehe Ja zastosowałem najwyższy możliwy poziom lamerstwa jaki się tylko dało. Czasy są ciężkie więc postanowiłem sobie zaoszczędzić na budowie sieci. A ponieważ mam znajomego w sklepie, kupiłem 90m kabelka telefonicznego, z możliwością zwrotu. Po czym w domku zestawiłem na tym kabelku, podkreślę 4 żyłowym telefonicznym, połączenie sieci LAN. Działa na nim mój laptop. 0 pakietów ginie i kabelek był tani więc jestem zadowolony :) napiszcie co sądzicie o moim przypadku . A no może jeszcze napiszę coś o sprzęcie na jakim to zrobiłem. Koncentrator to Swith EUSSO kupiony na jakieś promocji za 45zł a po przeciwnej stronie kabla jest zintegrowana jak to na laptopa Karta Fast Ethernet zgodna z VIA. I przede wszystkim jestem z siebie bardzo zadowolony :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji w sieci LAN przy długości kabla około 140 m, podczas gdy przy 100 m sieć działa poprawnie. Standardowa skrętka kategorii 5 ma gwarantowany zasięg do około 100 m, jednak w praktyce może działać na dłuższych odcinkach, o ile kabel jest dobrej jakości i prawidłowo zarobiony. Przyczyną problemu mogą być uszkodzenia kabla, złe zarobienie końcówek, zakłócenia elektromagnetyczne lub nieprawidłowa kolejność par przewodów. Ważne jest stosowanie standardów 568A lub 568B konsekwentnie po obu stronach kabla, aby uniknąć efektu cross (skrzyżowania), który może powodować brak komunikacji z urządzeniami sieciowymi typu switch lub hub. Również różna długość poszczególnych par skrętki może wpływać na jakość transmisji na dłuższych dystansach. Zaleca się użycie ekranowanych kabli STP lub FTP dla lepszej ochrony przed zakłóceniami oraz stosowanie wysokiej jakości kart sieciowych, np. 3Com, które lepiej radzą sobie na dłuższych odcinkach. Sprawdzenie kabla miernikiem okablowania może pomóc w diagnozie. W dyskusji pojawiły się także przykłady działania sieci na kablach BNC na długościach do 180 m oraz nietypowe rozwiązania, jak użycie kabla telefonicznego 4-żyłowego, które jednak nie są standardowe. Podsumowując, kluczowe jest prawidłowe zarobienie końcówek, konsekwentne stosowanie standardów, jakość kabla i kart sieciowych oraz unikanie uszkodzeń i zakłóceń na trasie kabla.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA