logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio 3 ph2 - Radiosat Classic na Radiosat Bluetooth

3 ohm 06 Wrz 2025 17:06 699 5
REKLAMA
  • #1 21654997
    3 ohm
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Wymieniam w moim Renault Clio 3 ph2 (2011) radio. Wcześniej miałem radio Radiosat Classic (z przyciskami, z których schodzi guma, i z dużym LCD AFF A2), a montuję radio Radiosat Classic Bluetooth z AFF A3.
    Panel środkowy Renault Clio 3 z wymienionym radiem i pokrętłami klimatyzacji

Mam dwa problemy:
    1. Nie posiadam CBOX-u i w ogóle mi na nim nie zależy. Mam fabrycznie analogowy AUX na cinch i chciałbym go zachować. Nowe radio wcześniej współpracowało z CBOX-em i ma go w pamięci (w menu jest opcja USB, a dźwięku z cinch nie ma). Wiem, że nowe radio może współpracować z cinchami; było tak u mojego wujka w Renault Trafic z tym samym radiem, a instrukcja Radiosat Classic Bluetooth jasno uwzględnia ich obecność (zależnie od wersji pojazdu). W jaki sposób, najlepiej z poziomu radioodtwarzacza, mógłbym przełączyć go na obsługę AUX cinch?
    Zbliżenie na gniazda AUX cinch (biały i czerwony) w desce rozdzielczej Renault Clio

2. Mam problem z AFF A3 — nie wyświetla mi temperatury zewnętrznej (prawy górny róg), którą wyświetlał mi AFF A2. Posiadam termometr w bocznym lusterku i działa on prawidłowo. Przypuszczam, że AFF A3 w poprzednim samochodzie nie współpracowało z termometrem i zostało to wyłączone? Jak mógłbym z powrotem aktywować wyświetlanie temperatury na AFF A3?
    Wyświetlacz AFF A3 w Renault Clio, pokazujący stację FM 92.80 i brak temperatury zewnętrznej

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21655438
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5131
    Żeby aktywować AUX w nowym radiu, trzeba wyprogramować c-boxa bo to do niego trafia sygnał audio po przełączeniu na AUX. Co do odczytu temp. trzeba sprawdzić konfigurację wyświetlacza bo może być wyłączony odczyt. Konfigurację można zrobić przy pomocy DDT4ALL z przejściówką na can multimedia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21655451
    3 ohm
    Poziom 9  
    Rozumiem, że CBOX-a mogę wyprogramować tylko za pomocą komputera i clipa? Nie mogę tego wykonać w samym radioodtwarzaczu?
  • REKLAMA
  • #4 21655613
    milejow

Poziom 43  
    Clipem lub DDT. Z DDT trzeba uważać bo można bardzo łatwo wysypać konfigurację radia czyli potocznie mówiąc ,,uceglić go,,
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21658335
    3 ohm
    Poziom 9  
    >>21655613
    Kurczę, nie mam znajomego z Clipem do Renault. W warsztacie mnie skasują pewnie więcej niż wydałem na radio i AFF A3. Stąd mam pomysł, z którego rodzą się dwa pytania. Myślę sobie o dodaniu CBOX-a, ale zostawieniu cinch. To znaczy, podłączyłbym pod radio CBOX, a pod CBOX zamiast mini jack, to te cinche, a USB bym nie podłączył. Zadziałałoby to? Da się podłączyć panel cinch do gniazda dla mini jack w CBOX? No i jeszcze pytanie, gdzie fabrycznie w Clio 3 znajduje się CBOX, abym mógł go wmontować?

Co do wyświetlacza, kupiłem inny AFF A3, a oddałem tamtego. Więc problem z termometrem rozwiązałem na skróty.
  • #6 21658369
    milejow

Poziom 43  
    Dla cboxa nie ma znaczenia co podłączysz, chinche będą działać tak samo jak mini jack. Nie wiem gdzie w Clio jest fabrycznie cbox, w żony aucie wsadziłem go zaraz po lewej stronie schowka żeby wiązka aux z gniazd chinch do niego dosięgała
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
REKLAMA