logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW PL 240/2-5 R3 – stały symbol kranu, przegrzewanie wody, niestabilna praca

ZbigiD 07 Wrz 2025 11:04 447 11
REKLAMA
  • #1 21655566
    ZbigiD
    Poziom 2  
    Dzień dobry!
    Witam serdecznie, mam problem z piecem Vaillant VUW PL 240/2-5 R3
    Od jakiegoś czasu na wyświetlaczu LCD jest symbol kranu, zaświecony na stałe. Nie wiem, jak się pojawił i nie wiem, jak go zlikwidować. Kocioł przy podgrzewaniu wody pracuje niestabilnie i włącza się sam, by podgrzać wodę do zadanej na pokrętle temperatury (nie mam zasobnika ciepłej wody). Ponadto przy pobieraniu wody jej temperatura dochodzi do 70–80°C, mimo że ustawiona jest np. na 40°C
    Bardzo proszę o pomoc
    Wyświetlacz kotła Vaillant z temperaturą 33°C i stałym symbolem kranu
    Etykieta znamionowa kotła Vaillant VUW PL 240/2-5 R3 z danymi technicznymi
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś prace serwisowe, naprawy lub zmiany ustawień w kotle?
    Pół roku temu serwis.
    AI: Czy na wyświetlaczu pojawiają się jakieś kody błędów lub inne nietypowe objawy (np. dźwięki, migające kontrolki), oprócz stałego symbolu kranu?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21656320
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Załączony jest ciepły start ciepłej wody lub na sterowniku ustawiony harmonogram grzania ciepłej wody w zasobniku którego nie masz.
    Nie sądzę że podgrzewa wodę do temperatury 70–80°C. Mierzyłeś termometrem na wypływie ciepłej wody ?
  • REKLAMA
  • #3 21656536
    ZbigiD
    Poziom 2  
    Jak w takim razie wyłączyć ten ciepły start, bo kręcenie pokrętłem nic nie daje... 🤔
    Nie wiem, ile faktycznie stopni ma woda, sugeruję się wskazaniem na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #4 21656962
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Na wyświetlaczu kocioł pokazuje temperaturę wody wewnątrz kotła - wypływającej z głównego wymiennika ciepła - tego który bezpośrednio odbiera ciepło ze spalin. Dopiero potem ta woda jest kierowana na wymiennik płytowy w którym podgrzewana jest woda użytkowa.
    Nie ma bezpośredniego wskazania temperatury wody wypływającej.

Żeby wyłączyć tryb "komfort cwu" należy przekręcić pokrętło z nastawą temp. cwu na minimum i potem wrócić do ustawienia żądanej temp.
  • REKLAMA
  • #5 21656981
    ZbigiD
    Poziom 2  
    A co, jeśli ta metoda z tym pokrętłem nie działa? Bo już wiele razy to próbowałem i nie mogę tego kranika zlikwidować...
  • #6 21657065
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Jeżeli pokrętło bardzo lekko się kręci to ma ułamany trzpień który steruje potencjometrem w płycie głównej. Potencjometr został w pozycji max. Przy wymianie pokrętła warto skorygować trochę ułożenie płyty głównej aby historia się nie powtórzyła.
  • #7 21657135
    VPS
    Poziom 25  
    Przeczytaj instrukcje. Wejdź w kody diagnostyczne
    • Wcisnąć jednocześnie klawisze "i" i "+" umieszczone
    poniżej wyświetlacza. Na wyświetlaczu pojawi się napis
    "d.00".
    • Przewijać za pomocą klawisza "+" lub "-" okna
    wyświetlacza aż do uzyskania żądanego numeru
    diagnostycznego.
    d.06 Zadana wartość temperatury ciepłej wody
    pokręć pokrętłem czy wartość w d.06 się zmienia

Może być, że trzpień pokrętła jest złamany
    Trzy niebieskoszare pokrętła z tworzywa, jedno z widocznym trzpieniem
  • #8 21686541
    zbigniewdudzik
    Poziom 2  
    D.6 zmienia się od 35° do 65° podczas kręcenia, więc pokrętło jest całe...
  • #9 21686642
    VPS
    Poziom 25  
    Kranik na wyświetlaczu kotła VUW PL 240/2-5 R3 powinien pojawiać się gdy pobierasz ciepłą wodę. Po zakończeniu poboru cwu powinien zniknąć. Napisz jaki masz sterownik do tego kotła.
  • #10 21687039
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Sensor Aqua- turbinka. Może czujnik Halla ześwirował ewentualnie przewód ma zwarcie. Kocioł myśli że cwu płynie i grzeje do osiągnięcia temp zadanej, wyłącza się ale jak wymiennik nie ma przepływu cwu to się przegrzewa.
  • #11 21692162
    zbigniewdudzik
    Poziom 2  
    >>21686642 Vaillant Calor Matic
    Vaillant VUW PL 240/2-5 R3 – stały symbol kranu, przegrzewanie wody, niestabilna praca
  • #12 21730892
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Prawdopodobnie na regulatorze masz załączony program grzania cwu. Poduś na to pokrętło kilka razy aż pojawi się DHW i tam obniż temperaturę. oprócz tego spróbuj wyłączyć na sterowniku wodę, też tym pokrętłem tylko tu klikania może być mi ciężko opisać to lepiej poszukaj instrukcji.od sterownika. Jeżeli nie masz to sterownik poda swoją nazwę jak nadusisz na i. znajdziesz instrukcje w necie na stronach vaillant,pl lub innych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kotła Vaillant VUW PL 240/2-5 R3, na którego wyświetlaczu LCD stale widoczny jest symbol kranu, a urządzenie pracuje niestabilnie podczas podgrzewania wody użytkowej, osiągając temperatury nawet 70–80°C mimo ustawienia niższej wartości. Przyczyną może być aktywowany tryb "komfort cwu" lub harmonogram grzania ciepłej wody na sterowniku, mimo braku zasobnika ciepłej wody. Wyłączenie trybu komfortowego wymaga ustawienia pokrętła temperatury cwu na minimum i powrotu do żądanej wartości, jednak w przypadku uszkodzenia trzpienia pokrętła (np. złamanie) może to być niemożliwe, co skutkuje stałym wskazaniem symbolu kranu. Diagnostyka za pomocą kodów d.00 i d.06 potwierdza zmianę zadanej temperatury, co wyklucza uszkodzenie pokrętła. Możliwą przyczyną jest uszkodzony czujnik przepływu Aqua-turbinka lub czujnik Halla, który błędnie sygnalizuje przepływ ciepłej wody, powodując przegrzewanie i niestabilną pracę kotła. Sterownik Vaillant Calor Matic umożliwia konfigurację programów grzania cwu, które należy odpowiednio wyłączyć lub zmodyfikować. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę czujników oraz korektę ustawień sterownika zgodnie z instrukcją serwisową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA