logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze?

blacksparrow 07 Wrz 2025 14:46 360 8
REKLAMA
  • #1 21655823
    blacksparrow
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Mam dwa zasilacze, jak w tytule postu - MEI-H205 oraz MEI-H405. Oba wyciągnięte teoretycznie ze sprawnych maszyn do gier typu jednoręki bandyta. Oba 24-woltowe, tylko o różnej mocy.

Po zasileniu z sieci żaden nie daje na wyjściu napięcia. Raczej ciężko, żeby oba były uszkodzone. Oba natomiast mają dodatkowy 4-polowy konektor. Czy ktoś wie może, czy trzeba je w jakiś dodatkowy sposób wzbudzić do pracy?

Jedyne informacje, jakie udało mi się znaleźć, to tylko, że są stosowane w tych maszynach.

Jedno z załączonych zdjęć to fotka z neta, na którym widać podłączenie pod ten konektor dodatkowego pomarańczowego przewodu. Może to coś podpowie, bo mi nie mówi zbyt wiele, a nie chcę na pałę próbować...

Z góry dzięki za podpowiedź.
    Załączniki:
    • MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze? IMG_2779.JPG (3.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze? IMG_2778.JPG (3.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze? IMG_2777.JPG (4.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze? IMG_2776.JPG (3.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze? IMG_2775.JPG (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MEI-H205 i MEI-H405 – jak uruchomić/uszkodzone zasilacze? dsc8984.jpg (335.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21655885
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2650
    Na 99% ten pin od pomarańczowego przewodu musisz podłączyć do masy zasilacza by go uruchomić.
  • #3 21655986
    blacksparrow
    Poziom 9  
    Dziś już mnie nie ma w domu, ale jutro spróbuję. Dzięki za podpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #4 21656719
    blacksparrow
    Poziom 9  
    No niestety, ale nie zadzialalo.
  • #5 21656874
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2333
    A ten pin na tym złączu na płycie PCB to do jakiego elementu jest podłączony?
    Jeszcze czasami tak jest, że w niektórych zasilaczach wysokoprądowych, aby zasilacz zaczął pracować, musi widzieć obciążenie, może on działać tylko, musisz te wyjścia obciążyć np. żarówkami dużej mocy...
  • REKLAMA
  • #6 21656928
    blacksparrow
    Poziom 9  
    Jeśli dobrze widzę, to do elementu zaznaczonego na zdjęciu szeregowo za czymś, co jest zalane obok cewki.

Zbliżenie na tranzystor KSP44 obok kondensatora i cewek na płytce PCB
    Zbliżenie na płytkę PCB z zaznaczonym tranzystorem obok cewki i kondensatorów

Nie mam żadnej żarówki na 24 V. Jest jakaś inna opcja obciążenia go?
  • #7 21656933
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    Zmierz czy na dowolnej kombinacji pinów jest jakiekolwiek napięcie, jeśli nie ma to zasilacz nie ma szans wykryć że coś tam zwierasz.
  • REKLAMA
  • #8 21657026
    blacksparrow
    Poziom 9  
    >>21656933 Czyli jeśli dobrze kminię, to włączenie będzie poprzez przywarcie jakiegoś sygnału (jeśli takowy na którymś pinie występuje) do masy?
  • #9 21657157
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    blacksparrow napisał:
    Czyli, jesli dobrze kminie to wlaczenie bedzie poprzez przywarcie jakiegos sygnalu (jesli takowy na ktoryms pinie wystepuje) do masy?
    Też bym się spodziewał że będzie uruchamianie zwarciem do masy. W zasilaczach serwerowych gdzie jest bardzo dużo dodatkowych styków i brak opisu, zaczynałem od szukania gdzie są napięcia.

Mi nie bardzo pasuje pomysł że ten zasilacz wyłącza się dodatkowym stykiem, bo zasilacza z tą funkcję mają wbudowane zasilacze standby (dodatkowe wyjście małej mocy) albo jakiś obwód odłączania na wyjściu, a tu nic co by na taką konstrukcję wyglądało. Ale trudno się analizuje ze zdjęć więc mogę czegoś istotnego nie brać pod uwagę.

Warto by sprawdzić czy jest napięcie na (największym) kondensatorze filtrującym napięcie z sieci. Uwaga bo pewnie przekracza 350V skoro jest tu PFC.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia zasilaczy MEI-H205 i MEI-H405, stosowanych w automatach do gier typu jednoręki bandyta. Oba zasilacze są 24-woltowe, lecz różnią się mocą. Po podłączeniu do sieci nie generują napięcia na wyjściu, co sugeruje konieczność dodatkowego wzbudzenia. Zasilacze posiadają 4-polowy konektor, do którego w oryginalnych instalacjach podłączany jest dodatkowy pomarańczowy przewód, prawdopodobnie służący do aktywacji lub sygnalizacji pracy zasilacza. Brak jest szczegółowej dokumentacji, jednak wskazano, że bez odpowiedniego podania sygnału na ten konektor zasilacze nie uruchomią się. Problem polega na konieczności zrozumienia funkcji i prawidłowego podłączenia tego dodatkowego złącza, aby zasilacze zaczęły dostarczać napięcie wyjściowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA