logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł na drewno do domu 250 m² nieocieplonego? Bufor ciepła – warto?

zapalonymajsterkowic 08 Wrz 2025 21:39 2178 51
Najlepsze odpowiedzi

Jaki kocioł na drewno wybrać do nieocieplonego domu 250 m² i czy bufor ciepła jest potrzebny do takiej instalacji?

Najrozsądniej wybrać kocioł zgazowujący drewno z dedykowanym buforem, bo bez bufora taki kocioł zwykle nie spełnia wymagań 5. klasy/Ekoprojektu, pracuje mniej wydajnie i szybciej się zużywa [#21657481] [#21691451] Przy domu 250 m² nie warto od razu iść w ogromny bufor na 3000–5000 l; sensowniejszy jest dobór całego zestawu pod obecne potrzeby, np. okolice 22–24 kW teraz, zwłaszcza jeśli docieplenie budynku i tak planujesz później [#21704140] Pojemność bufora trzeba brać z instrukcji albo certyfikatu konkretnego modelu — w wątku padały przykłady około 1000 l dla kotła 24 kW i około 1500 l dla 30 kW, więc 3000 l uznano za przeszacowanie [#21658866] [#21686239] [#21658770] Taki kocioł powinien pracować na pełnej mocy i na suchym, sezonowanym drewnie o wilgotności mniej więcej 12–20%, bo duszenie paleniska i mokre paliwo obniżają sprawność oraz niszczą ceramikę [#21692088] [#21691044] Z marek i linii, które padły w odpowiedziach, warto patrzeć na Atmos, Ogniwo/Biecz oraz MPM Wood Plus, ale przy wyborze kluczowe są też lokalny serwis i to, co producent przewiduje dla danego modelu [#21658352] [#21657532] [#21704140]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21657145
    zapalonymajsterkowic
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, stoję przed wyborem kotła do ogrzewania domu, powierzchnia do ogrzania to około 250 m², dom nieocieplony, paliwo raczej drewno ze względu na swój las. Pytanie: jaki kocioł, jakiej firmy i jakie podzespoły? Czy dawać bufor, czy też nie? Jeden hydraulik twierdzi, że bufor obowiązkowo, a drugi, że niekoniecznie. I teraz pytanie, kogo posłuchać? Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia i przemyślenia co do takiego ogrzewania, chętnie wysłucham rad i opinii innych.
  • #2 21657406
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Witam. A można by się dowiedzieć coś o instalacji grzewczej tego domu? Bo poprawna odpowiedź zależy od wielu czynników a puki co wiemy że masz własny las i dom 250 metrów kwadratowych.
    Pozdrawiam.
  • #4 21657481
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    zapalonymajsterkowic napisał:
    Czy dawać bufor, czy też nie?
    Większość obecnie oferowanych kotłów na drewno wymaga stosowania buforów i bez pracy na bufor po prostu nie spełnia wymaganych prawem norm emisyjnych. Sądzę, że musisz rozpatrywać cały układ (kocioł, bufor) w odniesieniu do lokalnych przepisów prawa miejscowego. Warto więc zacząć od sprawdzenia, które kotły są obecnie dopuszczone do montażu w Twoim regionie i czy montaż kotła bez bufora nie będzie generował dodatkowych problemów podczas ewentualnej kontroli za rok, dwa czy kilka lat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21657532
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Wybierz taki kocioł do którego nie będzie problemu z ewentualnym serwisem . Zwyczajnie szukaj w koło komina. Wszystko zależy też ile masz miejsca w kotłowni, bufor jak najbardziej wskazany. No i pytanie zasadnicze, mniemam że ten kocioł ma być stałopalny ale ładowany ręcznie? Krótko mówiąc konstrukcyjnie jak dawne śmieciuchy.
    Pozdrawiam.
  • #8 21657556
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Kocioł jak kocioł, tam filozofii konstrukcyjnej nie ma, musisz jedynie liczyć się z tym że przy montażu bufora jesteś zmuszony zastosować uklad pompowy czyli z grawitacji już raczej nici. Jaką obecnie temperaturę puszczasz z kotła na instalacje grzejników?.
    Pozdrawiam.
  • #9 21657572
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1730
    Bufor obowiązkowy żeby kocioł spełniał normy. Bez bufora staje się kotłem bezklasowym. Przy tej powierzchni wielkość bufora zaczyna się od 3000 l, a żeby było komfortowo to 4000-5000l. Kocioł minimum 35kW. Ja grzeję połowę tego co ty i bufor 1500l jest za mały. Mam kocioł MPM 18kW, podłączony tak żeby zachować grzanie grawitacyjne.
  • #11 21657823
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Kotły ogniwo, krzaczek też są dobrymi kotłami. Ja osobiście mam ogniwo, co prawda jeszcze kopciuch ale już 12 lat jest u mnie i jest ok
  • #13 21658177
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    A ma ktoś jakiś sprawdzony kocioł? Jest tyle firm, że tak naprawdę nie wiadomo, którą wybrać

Według mnie w dzisiejszych czasach nie ma co kupować nowego kotła.
    Takich kotłów (oczywiście używanych, ale niektóre prawie nowe) na terenach gdzie "eko terroryści" wprowadzili swoje rządy, i zmusili mieszkańców do ich wymiany znajdziesz od groma, i to na dodatek w cenie złomu.
    Trzeba by tylko poszukać, szczerze mówiąc nie wiem jak, bo nie miałem takiej potrzeby.
    Sam osobiście pozbyłem się takiego kotła, w sumie za darmo (oddałem znajomemu)
    Po prostu pojechał do innego regionu Polski, gdzie jeszcze eko terroryści, zielone lewactwo władzy jeszcze nie mają.
    Tak, że trochę nie bardzo inwestować w takowy nowy sprzęt, bo zielony ład, z czasem prawdopodobnie dotknie także Ciebie.

I tak jak już wspomniałem watro jest poszukać używanego, ale jeszcze w miarę nowego sprzętu z obszarów Polski gdzie to takiego sprzętu ludziska się wyzbywają.
    A czasami, faktycznie oddają na złom.
  • #15 21658191
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Tylko że raczej nikt nie pozbywa się kotła 5 klasy😀

To w takim razie sorry.
    Prawdopodobnie nie doczytałem czegoś w temacie powyżej.
  • #17 21658204
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Żeby dołożyć ruszt to nie taka prosta sprawa w kotłach 5 klasy, w starszych klasach nie było z tym problemu, choć jak dobrze kombinujesz to wszystko da się zrobić, gorzej podczas kontroli straży miejskiej bądź urzędu gminy no i jak się ktoś połapie że robiłeś jakieś lewe przeróbki to różnie może być. Pellet to dobry opał, sam się rozpala i sam czyści w większości, nie jest tak brudny jak ekogroszek. Pomyśl logicznie, masz las, posiadasz drewno które możesz sprzedać a za te pieniądze kupisz pellet do kotła bezobsługowego. Zawsze to jakaś myśl.
    Pozdrawiam.
  • #19 21658235
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1549
    Może kocioł zgazowujący drewno z buforem. Warunek drewno musi być sezonowane.
  • #20 21658274
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Kocioł zagazowujący to super sprawa ale i koszt zakupu ogromny. No a handel drewnem w okolicy na potrzeby kominków może się sprawdzić. Ostatecznie pelleciarka to też opcja gdy ma się swoje drewno ale koszt zakupu spory i robić przy tym trzeba jak by nie było.
  • #21 21658352
    Mobali
    Poziom 43  
    A jak wygląda sprawa z kotłem na pellet?
    Sprawdź najpierw cenę pelletu i zastanów się czy warto. Pellet także trzeba kupić, zmagazynować, a z jakością paliwa bywa różnie. Poza tym obecnie kotły oraz paliwa do nich są urzędowo ewidencjonowane. Samodzielna przeróbka kotła może więc spowodować, że utraci on klasę przypisaną do konkretnego rodzaju paliwa. I przy pierwszej kontroli będą spore kłopoty. Moim zdaniem taka kombinacja nie ma sensu, więc albo kup dobry kocioł na pellet i pal peleltem, albo kup kocioł na drewno i pal drewnem.
    W0jtek92 napisał:
    Kocioł zagazowujący to super sprawa ale i koszt zakupu ogromny...
    Wcale nie taki ogromny. Zresztą zgodnie z wymogami Ekoprojektu, właściwie żadne inne kotły już nie spełniają już wymagań określonych przepisami. Zdecydowanie polecam kocioł zgazowujący drewno w układzie wraz z dedykowanym buforem. W ten sposób połączysz niskie koszty opału i minimum wygody. Jedyny warunek - drewno musi być dobre i suche (sezonowane). Śmieciami czy odpadami raczej w tym kotle efektywnie nie popalisz. No, ale jak masz własne drewno, to pewnie da się przygotować dobrej jakości opał dwa sezony wcześniej i przechowywać w dobrych warunkach. Potem to już samograj, czyli tylko uzupełniasz to co wypaliłeś. Polecam poczytać o popularnych i sprawdzonych kotłach Atmos albo o nowej linii kotłów Ogniwo z Biecza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21658575
    damiankowalczuk87
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    No, koszty teraz są jakie są, niestety. Ale 3 000 l bufor to chyba ktoś popłynął z wyliczeniami — ja bym się tak tym nie przejmował.
  • #25 21658770
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Na 1kW pieca przyjmuje się 50L. Spokojnie kocioł 30kW i bufor 1500L. Kiedyś się paliło drewnem bez bufora i nikt nie miał z tym problemów jak napalił na noc i dołożył piec do pełna. Z buforem to spokojnie do kolejnego dnia będzie ciepło.
  • #27 21658866
    Mobali
    Poziom 43  
    damiankowalczuk87 napisał:
    Ale 3000L bufor to chyba ktoś popłynął z wyliczeniami, ja bym się tak tym nie przejmował.
    To wyliczenie jest znacznie przeszacowane. Proponuję skontaktować się z producentem kotła i zapytać, jaki bufor jest dedykowany do danego modelu. Na przykład w przypadku kotłów "Ogniwo" dla mocy nominalnej 24kW, zalecany jest bufor o pojemności 1000l. Tu masz przykładową tabelkę ze wskazanymi pojemnśsciami bufora. Jak widać, bufor 3000l to wielkość "nieco" przesadzona: https://ogniwobiecz.com.pl/ogniwo-classic-ds
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21686239
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1050
    Mobali napisał:
    Proponuję skontaktować się z producentem kotła i zapytać
    Wystarczy pobrać instrukcję lub certyfikat ze strony producenta lub listy "ZUM", i tam będziesz miał minimalną wymaganą pojemność bufora.
  • #29 21686269
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. A ja zadam może i głupie ale dosyć ważne pytanie... Czy na Twojej ulicy jest instalacja gazu ziemnego? A jeszcze lepiej gdybyś posiadał przyłącze gazowe na budynku to wtedy był by już luksus.
    Pozdrawiam.
  • #30 21686407
    Mobali
    Poziom 43  
    W0jtek92 napisał:
    A ja zadam może i głupie ale dosyć ważne pytanie... Czy na Twojej ulicy jest instalacja gazu ziemnego?
    A warto? Od 2028 roku rozpocznie się systematycznie wprowadzanie obostrzeń, których efektem ma być całkowite wyeliminowanie tego paliwa. Mają w tym zresztą "pomóc" także progresywnie rosnące "zielone" podatki nakładane na paliwo. To dość szybko zniechęci tych, którzy jeszcze gazem zamierzają palić. Skro autor ma własne drewno (las) to chyba najrozsądniej orientować się na to właśnie tanie i czyste paliwo. Zresztą w obecnych ciekawych czasach dość poważnie podszedłbym także do kwestii bezpieczeństwa, samowystarczalności i przewidywalności. A gaz jakoś mi w tej układance nie pasuje. Przecież wystarczy zawór na rurze zakręcić albo prąd wyłączyć... Bywało już, prawda? ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Do ogrzewania nieocieplonego domu o powierzchni około 250 m² na drewno zaleca się stosowanie kotła o mocy minimum 30-35 kW, najlepiej zgazowującego drewno. Wymagane jest użycie bufora ciepła, który zapewnia spełnienie norm emisyjnych (klasa 5) oraz poprawia komfort i bezpieczeństwo pracy instalacji. Bufor o pojemności około 1000-1500 l jest zwykle wystarczający dla kotłów o mocy około 24-30 kW, natomiast wyliczenia sugerujące 3000 l i więcej są przeszacowane. Kocioł zgazowujący wymaga suchego, sezonowanego drewna o wilgotności 12-18%, a stosowanie mokrego opału lub mieszanie drewna z węglem jest niezalecane i skraca żywotność kotła. Kotły dwupaliwowe (drewno i węgiel) mogą mieć trudności z uzyskaniem klasy 5. Alternatywnie rozważane są kotły na pellet, jednak ich eksploatacja wiąże się z kosztami zakupu paliwa i urządzenia. Wśród polecanych marek wymieniane są MPM, Ogniwo, Atmos, Defro oraz Metal Fach. Wybór kotła powinien uwzględniać dostępność serwisu, miejsce w kotłowni oraz zgodność z lokalnymi przepisami. Ogrzewanie gazowe jest odradzane ze względu na rosnące koszty i brak własnego paliwa, zwłaszcza gdy dostępny jest własny las.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA