logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę i tłumienie wybrać do kolumny z ARN 226-07/4, ARX 150-25/8, ARV 104-63/8?

kkoperekk 19 Gru 2005 21:32 1005 6
REKLAMA
  • #1 2098984
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Do mojej przyszłej kolumny mam zamiar wstawić 2 x ARN 226-07/4, ARX 150-25/8 i ARV 104-63/8.

Jaka dosyć niedroga zwrotnica by sie nadawała do tego, i czy potrzebne w tym wypadku tłumienie środkowego pasma??

Czy objętość 60 litrów (z odliczeniem wzmocnień) i strojenie na ok 40 Hz dla komory z ARN-ami będzie dobre??

I jaka powinna być objętość drugiej komory dla ARX i ARV??? Czym wytłumić tą komorę???

I ostatnie pytanie: czy komore z ARN-ami trzeba jakoś tłumić?? jeżeli tak to jak??

POZDRO DLA ŚW. MIKOŁAJA :D
  • REKLAMA
  • #2 2099709
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Porównaj skuteczności basowac + 3dB (bo są dwa w stosunku do sredniotonowca, który sobie wybraleś, jesli wychodzi to samo to nie trzeba tłumic.

SPL bas + 3dB = SPL ARX

inna rzecz to w zalezności od tego jaki filtr średniotonowca sobie wybierzesz bedziesz potrzebował czasami odwrocić jego faze.

ARX nie trzeba wyliczac - coś ma po prostu zakrywac kosz. ARP ma już gotową obudowe. ARV jest głośnikiem wysokotonowym i ise go nie wstawia w komory (chyba wiesz jak wygląda glośnik wysokotonowy, nie ma tam otworów powietrznych miedzy elementem ruchomym - kopułką a wnętrzem kolumny, więc po co komora.

40hz powinno byc dobre.

jak masz wzmocnienia starczy Ci przytłumic najdelikatniej jak się da tylna ściankę i górną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 2100648
    kkoperekk
    Poziom 13  
    ale te delikatne tlumienie to dla ARN-ów czy dla ARX??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2100700
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Nie będzie trzeba tłumić. Dla dwóch ARNów objętość brutto może być te 60L, jednak i 70 też byłoby dobre. Ja stroiłbym kolumnę wyżej, 45-50Hz, w końcu to nie subwoofer... Część niskotonową możesz wytłumić gąbką 1-2cm, natomiast komorę średnio-wysokotonowca wytłum bardzo mocno, w całej objętości, proponuje także wstawić jakąś pochyłą deskę, aby wyeliminować falę stojącą, chociaż porządne wytłumienie powinno wystarczyć...
    Co do zwrotnic, jeżeli KONIECZNIE chcesz gotową zwrotnicę, to JANBO J-3A POWINNO wystarczyć, kilka osób wykorzystało tą zwrotnicę w podobnych konstrukcjach i byli zadowoleni.

ARX ma SPL na poziomie 88db (1kHz) jednak powyżej 1,5kHz jest 90-91db.
  • REKLAMA
  • #6 2102310
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tak tyle, że niskotonowce musisz polączyć w szereg i wpiąć zamiast 8-omowego zamiast oryginału z tego schematu. Bas powinien się podbic delikatnie i zrównać wg tych wykresów co tam są
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2104024
    kkoperekk
    Poziom 13  
    I jeszcze jedno pytanko :D. Co potrzeba aby wybudować trafo???
    Dodam że chodzi mi elementy

Podsumowanie tematu

✨ Do kolumny z dwoma głośnikami ARN 226-07/4, ARX 150-25/8 oraz ARV 104-63/8 zaleca się zastosowanie niedrogiej zwrotnicy, np. gotowej JANBO J-3A, która była pozytywnie oceniana w podobnych konstrukcjach. W przypadku samodzielnej budowy zwrotnicy, niskotonowce ARN należy połączyć szeregowo, dostosowując impedancję do schematu. Objętość komory dla dwóch ARN powinna wynosić około 60-70 litrów, zestrojona na około 40 Hz, choć sugerowane jest strojenie wyżej, na 45-50 Hz, gdyż nie jest to subwoofer. Komorę z ARN warto delikatnie wytłumić gąbką (1-2 cm) na tylnej ściance i górnej powierzchni, aby zredukować fale stojące. Komora dla ARX i ARV powinna być mocno wytłumiona, najlepiej wypełniona materiałem tłumiącym i wyposażona w pochyloną ściankę eliminującą fale stojące. Głośnik wysokotonowy ARV nie wymaga osobnej komory, gdyż jego konstrukcja nie posiada otworów powietrznych. Tłumienie środkowego pasma nie jest konieczne, jeśli poziomy SPL basu i średniotonowca są wyrównane (np. bas +3 dB względem średniotonowca). Przy projektowaniu zwrotnicy należy uwzględnić ewentualną konieczność odwrócenia fazy średniotonowca. Dodatkowo poruszono temat budowy transformatora, jednak bez szczegółów dotyczących elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA