logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z dyskiem (jestem kobietą i bardzo proszę o pomoc)

tigala 19 Gru 2005 23:04 4110 58
Najlepsze odpowiedzi

How can I make Windows XP detect and open a second NTFS hard drive that is visible in Device Manager but not in My Computer, without formatting it?

Windows XP może nie pokazywać tego dysku w „Mój komputer”, jeśli nie ma przypisanej litery albo system nie potrafi odczytać tablicy partycji; „Mój komputer” widzi tylko woluminy, a „Zarządzanie dyskami” także dyski fizyczne [#2099617][#2100658] Wejdź do „Zarządzanie komputerem” → „Zarządzanie dyskami”, kliknij prawym przyciskiem na właściwy wolumin, a nie na cały dysk, i spróbuj opcji „Zmień literę dysku i ścieżkę” [#2100658] Jeśli nie masz karty „Zabezpieczenia”, wyłącz „Proste udostępnianie plików”, a potem sprawdź właściwości woluminu ponownie [#2100810] Gdy zwykłe przypisanie litery nie pomaga, użyj programu do odzysku danych, np. Easy Recovery Pro lub PC Inspector File Recovery, żeby przejrzeć zawartość i skopiować pliki [#2099672][#2100412] W tym wątku PC Inspector File Recovery pozwolił odzyskać potrzebne dane [#2101245]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #32 2100538
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Jeśli go nie widzi to oznacza, że fizycznie nie jest widoczny, być może jest źle podłączony lub uszkodzona elektronika...
    W tym programie, przynajmniej w starszych wersjach, można było wyszukać napędy logiczne (te z literkami) i fizyczne, czyli te, które są fizycznie dołaczone, spróbuj ustawić opcję fizycznego wyszukiwania, jeśli to nie pomoże, to zaczy, że coś jest nie tak z dyskiem lub podłączeniem...
  • #33 2100553
    tigala
    Poziom 11  
    Dodano po 1 [minuty]:

inne programy te które podałam widzą ten dysk G, i dane na których mi zalezy widze, ale to są triale i nie można ich odzyskać ani skopiować, ta funkcje są dostępne w pełnych wersjach.
  • #34 2100610
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    Uruchom jeszcze raz zarządzanie dyskami, zrób screenshota (Alt+PrintScreen, wklej do Paint'a i zapisz jako .jpg) i daj go tutaj.
    Podobnie w konsoli zarządzania komputerem kliknij na Dyski Logiczne (poniżej Zarządzania dyskami) i też zrób screenshota i daj go tutaj.
  • #35 2100636
    tigala
    Poziom 11  
    proszę Problem z dyskiem (jestem kobietą i bardzo proszę o pomoc)

niestey dysków logicznych w konsoli pod zarządzanie dyskami nie widze
  • REKLAMA
  • #36 2100658
    tzok
    Do dysku G nie masz przypisanego punktu montowania... kliknij na nim prawym przyciskiem i wybierz 'Zmień literę dysku i ścieżkę' i przypisz mu jakąś literę... on się nazywa "G" (taką ma etykietę woluminu) ale nie ma przypisanej żadnej litery (ani innego punktu montowania).

Rada dla udzielających odpowiedzi - "brak informacji jest lepszy od nieprawdziwej informacji", czyli jak nie wiecie to nie mówcie a jak nie jesteście pewni to się dopytajcie zanim coś poradzicie.

Rada dla zadających pytania - opisujćie szczegułowo swoje problemy.
  • #37 2100666
    tigala
    Poziom 11  
    sęk w tym że ta opcja jest niedostępna

Dodano po 1 [minuty]:

dostępne są tylko: pomoc i usuń partycję...
  • #38 2100673
    tzok
    uruchom wiersz poleceń i wpisz mountvol i wklej co Ci odpowie (blok tekstu zaznaczasz trzymając wciśnięty lewy klawisz myszki a kopiujesz go do schowka klikając prawym).

Właściwości też są niedostępne? (klikasz w obrębie prostokąta obrazującego partycję albo na wiersz w kolumnie 'Wolumin')
  • #39 2100686
    tigala
    Poziom 11  
    Problem z dyskiem (jestem kobietą i bardzo proszę o pomoc)

Dodano po 2 [minuty]:

właściwości są dostępne jak i konwertuj na dysk dynamiczny...
  • #40 2100697
    tzok
    To kończą mi się pomysły, bo tu (mountvol) powinny być widoczne również niezamontowane woluminy...
    Na pewno jesteś zalogowana na konto administratora (najlepiej wbudowane - czyli Administrator, chyba że masz XP Home)?
    Wygląda na to, że system nie może odczytać numeru seryjnego partycji na tym dysku.

Kliknij na właściwości i w zakładce Zabezpieczenia->Właściciel dodaj swoje konto lokalne jako właściciela (powinna też być opcja przejęcia obiektu na własność) oraz nadaj sobie uprawnienia do tego dysku.
  • REKLAMA
  • #41 2100724
    tigala
    Poziom 11  
    zalogowana jestem na pewno, jest tylko jedno konto

Dodano po 49 [sekundy]:

mam xp profesional

Dodano po 2 [minuty]:

jak włączyć te Zabezpieczenia? bo we właściwościach tego dysku nie ma czegoś takiego.
  • #42 2100734
    tzok
    W XP Pro to konto (Administrator - tak się nazywa) jest domyślnie ukryte... no ale nie ważne.

Wejdź w te właściwości i sprawdź czy możesz przejąć ten dysk (partycję) na własność (dodać siebie jako właściciela) a następnie nadaj sobie pełne prawa do niej.
  • #43 2100794
    tigala
    Poziom 11  
    ciągle nie mogę znaleźć zakładki zabezpieczenia
  • Pomocny post
    #44 2100810
    tzok
    Jak masz włączone to wyłącz proste udostępnianie... (w opcjach folderów to chyba jest).
  • #45 2100826
    tigala
    Poziom 11  
    oki wyłaczyłam proste udostępnianie i co dalej?
  • REKLAMA
  • #46 2100875
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    To teraz zrób to co pisał kolega tzok o 15:53
  • #47 2100887
    tigala
    Poziom 11  
    w właściwościach tego dysku? niestety tam nie ma zakładki zabezpieczenia
  • #48 2100932
    tronic1
    Spec od komputerów
    "Wejdź w te właściwości i sprawdź czy możesz przejąć ten dysk (partycję) na własność (dodać siebie jako właściciela) a następnie nadaj sobie pełne prawa do niej."
  • #49 2100965
    tigala
    Poziom 11  
    nie mogę przejąć, nie ma tam żadnej zakładki która by mi to umożliwiała
  • #50 2101101
    tronic1
    Spec od komputerów
    Spróbój jeszcze raz w/g tego przepisu:
    Jak przejąć folder na własność
    UWAGA: Należy zalogować się do komputera z użyciem konta z uprawnieniami administratora. Aby uzyskać dostęp do karty Zabezpieczenia, jeśli uruchomiony jest system Windows XP Home Edition, należy uruchomić system w trybie awaryjnym i zalogować się z użyciem konta z uprawnieniami administratora.

Jeśli uruchomiony jest system Windows XP Professional, należy wyłączyć Proste udostępnianie plików. Jeżeli system Windows XP Professional nie jest przyłączony do domeny, domyślnie używa prostego udostępniania plików. Aby uzyskać dodatkowe informacje, jak to zrobić, kliknij numer artykułu poniżej w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:

1. Prawym przyciskiem myszy kliknij folder, który chcesz przejąć na własność, a następnie kliknij polecenie Właściwości.

2. Kliknij kartę Zabezpieczenia, a następnie w oknie komunikatu o zabezpieczeniach (jeżeli się pojawi) kliknij przycisk OK.

3. Kliknij przycisk Zaawansowane, a następnie kliknij kartę Właściciel.

4. Na liście Nazwa kliknij swoją nazwę użytkownika, użytkownika Administrator jeśli zalogowany jest Administrator lub kliknij grupę Administratorzy. Jeśli chcesz przejąć na własność zawartość tego folderu, kliknij, aby zaznaczyć pole wyboru Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów.

5. Kliknij przycisk OK. Zostanie wyświetlony następujący komunikat, gdzie nazwa folderu to nazwa folderu, który chcesz przejąć na własność:
    Nie masz uprawnień do odczytu zawartości katalogu nazwa folderu. Czy chcesz zamienić uprawnienia katalogu na uprawnienia dające pełną kontrolę?

Jeśli naciśniesz przycisk Tak, wszystkie uprawnienia zostaną zamienione.

Kliknij przycisk Tak.

6. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie zastosuj wybrane ustawienia uprawnień i zabezpieczeń dla folderu i jego zawartości.
  • #51 2101157
    tigala
    Poziom 11  
    ale pisałam już że nie ma karty zabezpieczenia w właściwościach dysku G, są tylko:
    Ogólne, Zasady, Woluminy, Sterownik.

P.S. Wyłączyłam proste udostępnienie plików
  • #52 2101165
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ten dysk nie był szyfrowany ?
  • #53 2101172
    tigala
    Poziom 11  
    nie mam pojęcia co to jest szyfrowanie dysku :(, ale wydaje mi się że nie był.
  • #54 2101222
    tronic1
    Spec od komputerów
    To nie pozostaje chyba nic innego jak użyc spod dosa Partition Magic'a i przekonwertować dysk na Fat32.Ściągnij Hiren'sBootCD,leży tutaj:
    http://www.taringa.com.ar/?postid=8084
    Użyj drugiego linku na ruskim serverze.Po rozpakowaniu bedziesz miała obraz ISO do wypalenia na płycie.Jak wypalisz to zbootuj z tej płyty,z menu wybierz narzedzia dyskowe i Partit...i przekonwertuj na Fat 32.Chyba że któryś z kolegów ma jeszcze jakis pomysł.
  • #55 2101245
    tigala
    Poziom 11  
    dzięki ogromne za zaangażowanie i pomoc, dzięki programowi PC inspector File Recovery odzyskałam dane na których mi zależało, więc teraz można zrobić formatowanie tego dysku, co właśnie próbuję robić, z jakim skutkiem zobaczymy, napiszę o tym. A twoja wypowiedź kochany Tronicu 1 Z 18:29 jest dal mnie hhhmmm czarną magią:)
  • #56 2101260
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ściągnij ten plik,bardzo fajny zbiór narzędzi i zawsze sie przyda.Jak wypalisz płytkę i uruchomisz to zobaczysz jakie proste.Dysk będziesz musiała sformatować po usunięciu partycji Fdiskiem i założeniu na nowo partycji,radze Fat32,póxniej formatowanie.
  • #57 2101296
    tigala
    Poziom 11  
    oki, ściągnę. Dzięki:) w razie problemów I will back:)
  • #58 2101379
    tzok
    tigala napisał:
    ale pisałam już że nie ma karty zabezpieczenia w właściwościach dysku G, są tylko:
    Ogólne, Zasady, Woluminy, Sterownik.

P.S. Wyłączyłam proste udostępnienie plików
    Klikasz nie tam gdzie trzeba, pisałem na partycję albo wiersz w kolumnie Wolumin... a ty klikasz na dysk. No to teraz sobie niepotrzebnie go formatujesz i męczysz się z odzyskiwaniem danych.

...poza tym jesteś mało dociekliwa - nawet jeśli kliknęłaś tam gdzie kliknęłaś, mogłaś wejść na zakładkę woluminy, wybrać wolumin G i kliknąć włąściwości i wtedy przejść na zakładkę zabezpieczenia (specjalnie po to uruchomiłem komputer z Windowsem XP, bo na swoim mam 2000 i nie pracuję na codzień z XP).
  • #59 2101528
    tigala
    Poziom 11  
    oj nie jestem mało dociekliwa kochany, jestem nawet bardzo, samego programu do odzyskiwania danych szukałam około 4 h, i znalazła, potem jakoś 1h myśałam jak uruchomić to cholerstwo i jak znaleźć dysk G. Dane odzyskałam, Dysk G chodzi jak nic i jest oki, mój komputer go widzi. A co do właściwości w woluminum to oczywiście że naciskałam, tylkjo że po naciśnięciu pisało tylko :"Właściwości dysku G." tylu, nic więcej, pusta karta. Więc naprawdę nie wiem co było z tym dyskiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka posiada dwa dyski twarde o pojemności 40 GB każdy, z których na jednym był system operacyjny, a drugi zawierał ważne dane. Po reinstalacji systemu Windows XP Professional i ponownym podłączeniu drugiego dysku, system wykrywa oba dyski w Menadżerze urządzeń oraz BIOS-ie, jednak dysk dodatkowy (oznaczony jako G) nie jest widoczny w "Mój komputer" ani w Zarządzaniu dyskami. Dysk G jest widoczny jako "zdrowy (aktywna)" w Zarządzaniu dyskami, ale nie ma przypisanej litery dysku ani punktu montowania, a opcja zmiany litery jest niedostępna. Próby przejęcia własności i nadania uprawnień nie powiodły się z powodu braku zakładki zabezpieczeń, nawet po wyłączeniu prostego udostępniania plików. Dysk nie był szyfrowany. Użytkowniczka próbowała odzyskać dane za pomocą programów typu Easy Recovery Pro, Get Data Back for NTFS, R-Studio, jednak wersje trial nie pozwalały na zapis odzyskanych plików. Polecono użycie darmowego PC Inspector File Recovery, który ostatecznie umożliwił odzyskanie danych. Po odzyskaniu danych planowane jest sformatowanie dysku na FAT32, np. za pomocą narzędzi z Hiren's BootCD lub Partition Magic. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzonej tablicy partycji lub braku przypisania litery dysku, co uniemożliwiało dostęp do partycji w systemie Windows. Zalecane jest sprawdzenie ustawień zworki (master/slave) oraz podłączenie dysku do innego kanału IDE, a także upewnienie się, że dysk jest poprawnie wykrywany w BIOS-ie i Menadżerze urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA